Nov 6, 2008
NINth
Views: [post_view]

Talpa – When The Somberness Becomes A Game (2008)

Nem is olyan régen sirattuk meg közösen az Infected Mushroom 2008-ra stadionrock stílusra hajazó életútját, de az élet szerencsére sok meglepetéssel szolgál. Példának okáért megérkezett az új Talpa album, ami újra széles vigyorra húzhatja a legörbülő szájszéleket. A tovább után gonoszan vigyorgó erdei manók, hegedűszó és csillagos égbolt várja a pszichedéliafanokat.

Goran Juric egy 26 éves (!) szerb (!!) srác, aki 1999 óta foglalkozik psy témákkal és mára olyan szintre csiszolta a tudását, hogy már szemrebbenés nélkül említhetjük egy lapon a legnagyobb nevekkel is. Az első album (The Art Of Being Non) önmagában is hibátlan indítás volt, de ezzel a lemezzel tökéletesen belőtte az irányt a kincskeresős erdei manópsy felé. Nagy kár, hogy nincs magyar megfelelő az angol “spooky” szóra, hiszen ez a kifejezés az, ami a legjobban illik erre a muzsikára. Hogy mi is az a spooky? Szó szerinti fordításban kísértetiest jelent, szabadon értelmezve azonban a táncoló csontvázak, teli szájjal vigyorgó denevérek, halloweeni Freddy jelmez, Addams Family (plusz minden, ami Tim Burton), no meg a Kriptaőr ugrik be a Mesék a Kriptából klasszikusból. When The Somberness Becomes A Game. Ebben minden benne van.

Végletekig széttekert dallamok, középtempós fenékriszálás és csodálatos lényekkel teli álomvilág fogadja a hallgatót. Amiknek én személy szerint külön örültem, azok a zseniális zongorafutamok, amikkel tele van tűzdelve a korong. Nem tehetek róla, szerelmes vagyok a zongora hangjába. Márpedig ahogy Juric bánik ezzel a gyönyörű hangszerrel, az valami hihetetlen. Van benne valami dögös, mintha Jessica Rabbit játszana rajta a Roger Nyúl a Pácban múviból, de a vérvörös, mélyen dekoltált rucija helyett fekete csipkében feszítene valami isten háta mögötti erdő közepén, ahol a távolban egy nagy éjsötét kastély látszik a hegytetőn, ahogy az kell.

Ami számomra a legnagyobb meglepetést okozta, az a The World Without Me című track. Mostanában hihetetlenül kevés zene van, ami nagyon megfog, azok is tiszavirág életűek, de ez a zene egyszerűen tökéletes lett. Csak a last.fm tudja, hogy hányszor került be a Foobar playlistbe, de az biztos, hogy az a hegedű nem mostanában fog törlődni a memóriámból. Csukott szemmel hallgatva olyan, mintha egy kísértetjárta Hold peremén rohannánk végig csillagok után kapkodva, el-elhasalva, de újra felállva, menekülve a fekete űrbe, ahonnan a megoldást reméljük. Reményteleneül romantikus és szép zene ez, amit nem lehet eleget hallgatni.

Őszintén örülök annak, hogy 2008-ban is akadnak olyan emberek, akik ilyen zenét csinálnak. A legtöbb scene-beli előadó vagy elfáradt, vagy eladta magát a lemeziparnak (ki-hogy-végzi-végül), de nagy szerencsénkre vannak még hasonlóan furcsa gondolkodású csodabogarak, akik miatt érdemes zenét hallgatni.

A tracklist, a hátsó borítóról:

Végezetül pedig egy kiadatlan és egy első albumos muzsika, ízelítőül:

Talpa – Till We Meet Again

Talpa – Dragon Tale

[ Talpa @ official Myspace ]

[ Talpa @ offciail site ]

10 Comments

 • feldobtad a rettenetesen pocsék napomat. <3
  azonnal megkeresem.

 • ez a J.Rabbit-es hasonlat fenomenális! :D ;]

  tudszteírni,.., ha van mi kiveri belőled az őszintét, mesterbloggeruram.. :P

  az album amugy nekemis kellemes meglepetés volt, nem volt semmi előzetes lufi a megjelenésről, csak elétekeredett (nem kicsit), as usual, jó zenehallgatást mindenkinek! ;))

 • dragon tale oskedvenc, narnynak koszonet elso talpas elmenyemert, neked meg hogy felhivtad erre a figyelmem. amen cheers ta x

 • Köszi! Megint egy albummal bővült a kedvencek-lista.
  Gyakrabban fogom látogatni az oldalt.
  Egy újabb remek zeneajánló! Gratu. :)

 • evebaba: énmeg Tibinek.. ;D

 • nemo: örülök, ha tetszett a muzsika és megtisztelő a jelenlét :)

 • Lovely! Thx!

 • Nagyon jó buli zene!!!!444négynégy

 • valaki pls dobjon egy [letöltési] beszerzési [linket] címet!
  :gogol cserbenhagyta:

  edit: a formázás ellenben nekem nem műkszik :(

 • donez ;)

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration