May 22, 2008
NINth
Views: [post_view]

Maybeshewill – Not For Want Of Trying (2008)

Maybeshewill

Mikor először megláttam/meghallottam Shali barátom blogján (Braincrack), leszakadt az állam. A Not For Want Of Trying című (címadó) dal videója volt ott, ami először tényleg egy tipikus “nesztek képek meg videótördékek, a zene a lényeg ugyis” tipusu youtube féle do it yourself katyvasznak tűnik, aztán mikor már másodszor nézi meg az ember, rájön, hogy itt sokkal több információ van a háttérben, mint először gondolta volna, csak picit fura az előadásmód. Eddig nem nagyon akartam átvenni a témát, de azóta olyan szinten rákattantam a zenére, hogy nem bírom ki, meg kell osszam veletek is. Neki pedig hatalmas köszönet jár, amiért megismertette velem ezt a muzsikát.

Maybeshewill - Seraphim & Cherubim _ Heartflusters

Mondtam már, hogy 2008-ban csak eddig több érdemi album született, mint 2007-ben összesen? Ez itt egy újabb impulzus, ami kiütötte nálam a biztosítékot.

Zseniális lemez, gyönyörű dallamokkal, brutális mondanivalóval, figyelemreméltó történettel. Profin csavarodik az elektronikus köpeny a gitárközpontú dalokra, a zongorabetétek pedig gyengéden vezetik át a hallgatót a fejezetek között. Finom vokálok és zongorafutamok mellett viszont nagyon hangsúlyos a durva kontraszt is, ami mellett nehéz lenne elmenni szó nélkül. Apokaliptikus törtritmus-zaj-zörej támadás, káoszista agyreszelés, riffelős-torzítós gitárok, villázva-headbangelve üvöltős témák váltják le újra és újra az andalító részeket. Ilyen lehet amikor egy III. világégés után a túlélők között találkozik néhány zenész és az alkalomhoz illő módon alakítanak egy poszt-rock együttest a városok romjai fölött.

Maybeshewill - Not For Want Of Trying

Őszintén szólva nem vagyok oda a poszt-whatever cuccokért. Valahogy nem fogott meg eddig egy olyan zene sem igazán, aminek a stílusmeghatározása post-X kategóriába esik. (félreértés ne essék, nem vagyok semmi jónak elrontója, de eddig ez a tapasztalat). Ez a lemez eddig a kivétel. Mert igen, ez állítólag post-rock. Az utóbbi három napom erről szólt, nem is nagyon hallgattam mást mellette, kivéve mikor egy-egy albumnyi kitérőt tettem valami/valaki miatt.

Elvarázsol, megcsavar, porba döngöl, segítő kezet nyújt, aztán a vasalt bakancsával állcsúcson rúg, hogy újra felsegíthessen. Romba dőlt városok tetjén zongorázik egyedül a horizontnak, siratva a múltat, de paradox módon mégis erőt ad az újrakezdéshez.

2008 eddigi legkellemesebb meglepetése volt számomra.

Maybeshewill – Not For Want Of Trying

I don’t have to tell you things are bad — everybody knows things are bad. Everybody’s out of work or scared of losing their job. The dollar buys a nickel’s worth… banks are going bust… shop-keepers keep a gun under the counter… punks are running wild on the street and there’s nobody anywhere that seems to know what to do. And there’s no end to it. We know the air is unfit to breathe, our food is unfit to eat… we sit watching our T.V.s while some local newscaster tells us that today we had fifteen homicides and sixty-three violent crimes — as if that’s the way it’s supposed to be!


We know things are bad; worse than bad. They’re crazy! It’s like everything, everywhere is going crazy. So, we don’t go out anymore; we sit in the house and slowly the world we’re living in is getting smaller and we say: Please, at least leave us alone in our living rooms… let me have my toaster and my T.V. and my steel-belted radials and I won’t say anything — just leave us alone.
But I’m not gonna leave you alone… I want you to get mad! I don’t want you to protest and I don’t want you to riot or write your Congressman, because I wouldn’t know what to tell you to write. I don’t know what to do about the depression and the inflation and the Russians or the crime in the street. All I know is that first you’ve got to get mad… you’ve got to say: I’m a human being — Goddamn it — my life has value!


I want you to get up now, I want all of you to get up out of your chairs. I want you to get up, right now, and go to the window — open it and stick your head out and yell: I’M AS MAD AS HELL AND I’M NOT GOING TO TAKE THIS ANYMORE! I want you to get up — RIGHT NOW — go to your windows, open them, and stick your head out and yell: I’M AS MAD AS HELL AND I’M NOT GOING TO TAKE THIS ANYMORE! Things have got to change! You’ve got to get mad… you’ve got to SAY: I’M AS MAD AS HELL AND I’M NOT GOING TO TAKE THIS ANYMORE! Then, we’ll figure out what to do…

(ezt pedig csak egy képpel kísérve)

Maybeshewill – He Films the Clouds Pt.2

[ official Myspace ]

[ kritika @ Kultblog ]

10 Comments

 • Ezer köszi érte itt is. Tényleg zseniális, nem tudok vele betelni. :)

 • Agreed.

 • A zenét aláírom én is, ütős, döngölős-repülős-befordítós-szabadítós szépséges, de az a bizonyos “sokkal több információ”… hát, be kell valljam, nem igazán kaptam belőle többet, mint a hatszáztizenkettedik “olvadnak-a-jégsapkák, pusztulnak-a-jegesmedvék, érezd-szarul-magad, mert-TE-vagy-a-felelős, köcsög” típusú, szívhez szóló médiaszeméttől.
  Tudom, hogy egy cinikus állat vagyok, de ezek a klipek/reklámok/filmek etc. mindig elgondolkodtatnak, hogy ha tényleg olyan kurva nagy a para (nem egyes dolgokkal, hanem) mindennel, akkor ezek a drága emberek miért nem fogják magukat és mennek fákat ültetni meg pandákat pároztatni meg szemét, rohadt iparmágnásokat (akik pl. lehetővé teszik, hogy a gitárjuk megszólaljon) környezettudatosan felkoncolni, illetve húznak ki a legközelebbi pusztába és ÉLIK, ÉLVEZIK a maradék természetet, amíg még tehetik. A csapból is a wind of change fütyül, mégsem történik semmi, a mi életünkben nem is fog, hacsak nem kényszerből, valami ténylegesen elbaszott nagy, megváltoztathatatlan és jóvátehetetlen gebasznak köszönhetően, amit őszintén szólva rohadtul nem lenne kedvem túlélni. A duma, a propaganda és a siránkozás persze, könnyebb, és valahol érthetőbb is, mint az eleve kudarcra ítélt cselekvés, csak az a probléma vele, hogy a forradalmi látszatból tíz év alatt már átment önnön szánalmas karikatúrájába, ami csak még jobban eltávolítja “Az Ügytől” az embereket, már akikben még egyáltalán megvan az érdeklődésnek akár szolid szikrája is. Bagatell.

  Persze a zene ettől függetlenül még mindig tetszik, csak engedtessék meg, találok majd magamnak hozzá olyan értelmet és hangulatot, ami nem ilyen képmutató, ami nekem is működik.

 • :kunc kunc: ^^

 • [jobb későn, mint soha]

  Korovjov:
  nagyjából egyetértek azzal amit mondasz, viszont innen kiemelném a zenészeket, mint olyat, ugyanis sztem szükség van rájuk ebben a témakörben (is). ahhoz, h a világot jobbá tudjuk tenni egy picit -te ott, vagy én itt- szükségünk van energiára. szükségünk van kezdőlöketre, aztán pedig újra és újra bizonyosságra, hogy igenis tennünk kell amit teszünk. erre a zene egy nagyon fontos eszköz. eszköz igen, nem pedig cél, még mindig. ezektől a zenéktől tudom tenni a dolgom nap, mint nap, semmi mástól. én spec. az emberektől sajnos egyre kevésbé kapom meg azt a feedbacket, amire szükségem van a munkám folytatásához. a zene maradt, semmi más. ezért ilyen lényeges a zenésztársadalom (számomra?).

  ezek a zenészek tesznek azért, h jobb legyen a világ. azzal a munkával amit ők végeznek, elérik, h soksok ember jobban érezze magát, ez pedig hihetetlenül fontos.

  amit te mondsz, az az olyanokra vonatkozik, mint amikor a Linkin Park “új” klipjében a háborúellenesség a téma. na az a szánalmas.

 • Én is csatlakozom a többiekhez, köszönjük! :-) Még szokni kell, tényleg sok benyomás zúdul az emberre belőle. Kicsit összenyom, kicsit felemel. Nagyon inspiráló.

 • 65dos? nem kicsit :) mindenesetre nem szarral gurigáznak ezek sem.

 • 1. reakció: “ez kurva szép!”
  2.: “helyenként.”

  (szal nem az én stílusom alapból, de van ami már most megfog benne annyira, h meghallgassam még kétszer-háromszor, és ha ez megvolt, sztem az 1. változat fog már csak érvényben maradni… thx. ^^)

 • […] Maybeshewill – Not For Want Of Trying (2008) (80 read) […]

 • kellett hozza majd’ 2 honap, de mostanaban sokat hallgatom XD

  “I don’t want you to protest and I don’t want you to riot or write your Congressman, because I wouldn’t know what to tell you to write. I don’t know what to do about the depression and the inflation and the Russians or the crime in the street. All I know is that first you’ve got to get mad… you’ve got to say: I’m a human being — Goddamn it — my life has value!”

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration