Jul 18, 2009
NINth
Views: [post_view]

Hogyan öljük meg az éjszakai életet a belvárosban, avagy szeptember 1-től 22:00-kor takarodó a Terézvárosban

Íme a tények:

A szeptember 1-jétől hatályba lépő rendelet értelmében a Terézvárosban található szórakozóhelyek nem tarthatnak nyitva este tíz és reggel hat óra között. A szabályozás a szállodákra és a benzinkutakra nem, de minden más üzlet, vendéglátó-ipari egység és szórakozóhely esetén érvényes.MTI

A rendelet értelmében kivételes esetben – például ha a szórakozóhelyet befogadó ház lakóinak 2/3-a támogatja ezt (szerk.: mission impossible -NINth), a hely zajszintjét bemérték, illetve mindenféle extrakívánságokat teljesítenek az üzemeltetők – a teraszok éjfélig, a zárt helyiségek pedig hajnali egyig kaphatnak hosszabbítást. –Velvet

Az új rendelet értelmében az üzletek ugyan bizonyos feltételek mellett reggel hat óráig is nyitva tarthatnak, de alkohol árusítása minden körülmények között tilos. Meghosszabbított nyitva tartáshoz külön engedély igénylése szükséges. Az üzletek a környék lakóinak kétharmados hozzájárulása esetén akár hajnali hat óráig is nyitva tarthatnak, míg a szórakozóhelyek éjjel egy óráig. Abban az esetben, ha ez elmúlt néhány évben nem érkezett panasz az adott hely ellen (szerk.: minden hely ellen érkeznek panaszok, ez egy budapesti sajátosság -NINth), úgy a hozzájárulás megszerzéséhez elég a lakók ötven százalékának a hozzájárulása is. –Napi Gazdaság

Minden, tíz utáni nyitva tartásra engedélyt kérő üzletnek be kell szereznie egy szakértői véleményt arról, hogy maximális hangerőn sem bocsátanak ki zavaró erősségű zajt. Az engedély birtokában sem lesz korlátlan a nyitva tartás: bár a boltok egész éjjel nyitva tarthatnak (de továbbra sem árulhatnak alkoholt tíztől reggel hatig), a teraszoknak éjfélkor, az egyéb vendéglátó helyeknek pedig legkésőbb hajnali egykor be kell zárniuk. –[origo]

A tovább után pedig az én véleményem következik.

UPDATE:

Tiltakozás a Terézvárosi Önkormányzat rendelete ellenKoccints velünk a Jókai téren július 24-én pénteken este 8-kor. [köszönet a linkért a prae.hu-nak]


Cím nélküli nagyobb térképen való megjelenítése

Először is, üzenném a hangzavar ellen panaszkodó, feljelentgető belvárosi lakóknak, hogy aki csendet akar, húzzon vidékre. Budapest az ország fővárosa, a Terázváros pedig a főváros belvárosa. Ha valaki azt képzeli, hogy egy ilyen helyen síri csend és nyugalom várja, az elmebeteg, vagy brutálisan alulinformált.

Másodszor üzenném a rendeletet kitaláló géniusznak, hogy ideje lenne észrevenni: 2009 van. Ez jelen helyzetben két dolog miatt fontos:

1; a gazdasági válság szutykos bugyraiban köpködjük a masszát, emberek tízezrei veszítik el az állásaikat, családok éheznek, ÖN pedig egyetlen laza mozdulattal rúgna most ki több ezer embert pár sopánkodó kisnyugdíjas irreális követelése miatt. Nem érti az összefüggést? Nyilván nem érti, mivel ha felfogná, hogy ez hogyan működik, nem csinált volna ilyet. De figyeljen csak, elmagyarázom: a szórakozóhelyek arról híresek, hogy az emberek szórakozni járnak oda. Namármost. Mikor jár az ember szórakozni? Reggel 8-kor, munka előtt? Délután kettőkor, kávészünetben? Este 6-kor, rögtön meló után? Nem. Az emberek 22:00-kor  készülődnek arra, hogy elinduljanak bulizni. Leegyszerűsítem: a szórakozóhelyek 22:00 előtt alig termelnek bevételt, ugyanis a bevételük 80-90%-a éjszaka termelődik. Ha ÖN elveszi tőlük ezt a bevételt, azzal nem X óra pénzkiesést fog generálni, hanem gyakorlatilag tönkreteszi ezeket a helyeket. Az eredmény? Be fognak zárni, ki fogják rúgni az összes munkaerőt, megroppannak az erre szakosodott egyéb cégek (pl.: italnagykerek), ami plusz elbocsájtásokat von magával, nem utolsó sorban pedig kvázi megszűnik a turizmust kiszolgáló hungarikum, a budapesti éjszakai élet. Dereng már? Ahelyett, hogy munkahelyeket teremtene, megszünteti azokat, ráadásul elképzelhetetlenül sok bevételtől (pl.bérleti díjaktól és adóktól) vágja el az államot, az önkormányzatot és a várost? Uram, maga normális?

2; ideje lenne felfogni, hogy 2009-ben nem azok az állapotok uralkodnak, mint teszem azt a 60-as, 70-es években. Tökéletesen új hozzáállást igényel ez a helyzet, ÖN pedig véleményem szerint vagy nem képes korszerűen gondolkodni, vagy hatalmas kenőpénzre fáj a foga, esetleg szimplán hülye és azt gondolja, hogy az a pár töketlen panaszkodó ÖNRE fog szavazni a következő választásokon, ami majd elég lesz arra, hogy tovább sulykolhassa a városra a baromságait.

Megoldást is tudok ám, nem csak a levegőbe üvöltözök. Lássuk először, hogy mi a tényleges probléma: hangzavar, szemét, dajdajozó huligánok, aludni nem tudó lakók. Egyetlen kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: hol van ilyenkor a rendőrség? Miért nincs a sarkon egy-egy járőr, aki udvariasan megkéri az illető fiatalságot, hogy ugyanmár, halkabban? A szórakozóhelyeken belül nincs hangprobléma (ha pedig van, meg lehet oldani egyszimpla hangszigeteléssel), az ilyen összetűzések mindig az utcán zajlanak. Talán oda kellene figyelni az utcákra, nem? Vagy ez már túl nagy feladat lenne?

Igen, dühös vagyok, tőlem szokatlan módon. Igen, nagyon is dühös vagyok, mert azt látom, hogy azokon a posztokon, ahol döntéshelyzetben vannak az öltöny-nyakkendős suttyók, olyan emberek ülnek, akik precízen beleszarnak a palacsintába és egy hajszálnyit sem foglalkoznak azzal, hogy hogyan lehet valami pozitívat kihozni ebből az égig érő szarkupacból. Sokkal inkább foglalkoznak azzal, hogy honnan lehetne még összeharácsolni aprópénzeket a saját zsebükbe, még ha ez azzal is jár, hogy tönkre kell tenni több ezer ember és egy komplett város életét. Hát komolyan itt tartunk? Szikránnyi nyoma sincs már a józan észnek? Csak és kizárólag a kp diktál minden értelem felett? Azt hiszem fölösleges várni a kibaszott apokalipszist, mivel már rég egy jól dizájnolt verziójában élünk.

20 Comments

 • “aki csendet akar, húzzon vidékre”
  Ide aztán ne!
  Marad az, hogy akassza fel magát.
  És akkor még politikailag korrekt voltam. Igyekeztem, legalábbis…

 • egyébként erre van egy sokkal hatékonyabb megoldás. én pl. még ehavi fizut sem kaptam, így gyakorlatilag érdektelenné váltam a terület iránt :(
  btw: mind2 oldal problémájával egyet tudok érteni. nem tudom hogy mi lehetne a kompromisszumos megoldás, mert ezt szerintem sem lehet annak nevezni.
  Nem értek hozzá, de a belső hangszigetelések tényleg olyan jók ? Nem a hallható zajra gondolok nyilván, hanem amit – szerintem – az épületszerkezet vezet el: dümm-dümm.

 • Füldugó?
   

 • és akkor pl a K2-nél akik laknak üllőin, mit szóljanak. nyáron kinyit a “backyard”, a k2 udvara. reggelig megy a zenebona ezerrel… valahogy ők is megtudtak egyezni a lakókkal… (pénzbeszél)

 • nono, ne keverjük a szezont faxommal. a K2 backyard körül nincsenek lakók, mivel az egy irodaház, amit nem használ senki ;) (amugy már nincs ott sokáig, bontják azt is)

 • Akkor a Mononak is annyi :(

 • Úgy gondolom, kellő mértékű tiltakozással ez az egész hercehurca emberi mértékűre csökkenthető.. Először azt akartam írni hogy ebben a formájában nem jó, de ahogy egyre többet gondolkodtam rajta, egy ilyen határozat SEMMILYEN formában nem jó. Nem csak a gazdasági oldalát nézve..
  A zajártalom elleni védekezés tényleges és hasznos módja nem a helyek bezárása lenne, hanem a ahogy már itt hallottam a hangszigetelés, és a zajongók törvényes kereteken belüli moderálása.

  A probléma az, hogy a hivatalokban ugyanazok a többszáz éves begyepesedett agyú, faszok vannak mint 40 éve, a gondolkodásmódjuk és a rendszer amiben ülnek bürokratikus, és nem lát mást csak egy darab papír két részleg közötti útját. A ezeken a helyeken a gondolkodás hiánya, a régi rendszer kikezdhetetlensége sajnos egyetlen utat ad a tiltakozásnak, a szabadságukban korlátozottak forradalmát.. A szabadság korlátozása MINDÉG lázadást szül.. Alaptörvény, nem csak itt, az élet többi területén is..

 • igen, a Mononak is, sajn, nem csak ezért,.., és a Tűzraktér is épphogy beleesik **ssszameg!!!
  amelyik szórakozóhely színvonalas és nem megy tönkre magától, azt vagy bezáratják, vagy ellehetetlenítik, és csodálkoznak a hatóságok, h sok a degenerált szétesett ember, akiknek a szórakozási szokásai miatt hatványozottan nagyobb mennyiségű eljárás van folyamatban, mint a (racionális keretek között amúgy megoldható) lakók elégedetlensége miatt..
   
  apropó lakók !!!
  kik a lakók?
  a “lakók” között ugyan sok a nyugdíjas, ők lassan de fogynak, a fiatalok, akik pedig szintén LAKÓK, a saját kecójukban sem mulathatnak, és mostmár erre a célra üzemeltetett helyeken sem.. -.-

  a probléma gyökere társadalmilag sokkal mélyebben van, se időm se energiám most belemenni, én a harc helyett új alternatíva-keresést javaslok, van.

 • Úristen! Még ebben az őrült világban is folyamatosan akadnak meglepően idióta és hülye emberek illetve megoldások.
  De komolyan itt Miskolcon is van egy éjjelnappali, amely amúgy tízkor bezár, a többség ott szerzi be az alapozáshoz szükséges italt, és tíz után leülnek valahova és isznak. Attól, hogy korlátozzák a nyitvatartást, egyrészt agybajt kapnak az ottani és odajáró fiatalok, másrészt bevásárolnak hamarabb és maradnak az utcán, ergo még nagyobb lesz az ordítozás.
  Ideje lenne már, hogy a fejesek kinézzenek néha az ablakon és járjanak emberek között, hogy tudják mi a a valóság és nem valami illúzióvilágban éljenek.
  A 80 éves Mari néni meg úgyis talál más problémát, ami ő zavarja és fröcsögtetheti rá a nyálát.

 • “De nem ez ami miatt írok. Hanem a zaj, meg a mulatozás kérem. Itt lakok az Ó utcába, aztán a fiatalok itt tivornyáznak az ablakom alatt, akik jönnek a Nagymezőből hazafelé. Este aludni kell, nem pedig lumpenkodni! Az én időmben az ilyenért le is lőtték volna őket, most meg eltűrik? Miért nem tetszenek betiltani ezt az eljárást? Alattunk is nyílott egy ilyen étterem, aztán a lakógyűlésen mondta az a bizonyos vállalkozó úr, hogy szeretne galériát az éttermébe. Hogy szavazzuk meg kéri, cserébe ő kifestetné a házat. Hogyisne, engem nem lehet megvesztegetni! Maguk már csak értik, hogy mire gondolok, nem-e? Nekem itten a saját káromra mások ne gazdagodjanak meg.” Forrás: tibor.blog.hu

 • Jó a poszt.
  Nem lesz ez olyan egyszerűen lenyelve.
  Ezzel kapcsolatban:
  http://barikad.hu/node/33069

 • thnx

  btw, valahogy képtelen vagyok elhinni, h ez így ebben a formában tényleg meg lesz csinálva. ez annyira irreális, h egyszerűen képtelenség, h megmaradjon és ez legyen az alap. nem csak az emberekkel, a melósokkal, a helyekkel basznak ki, hanem saját magukkal, mivel félelmetes mennyiségű adó és egyéb bevétel esik ki a kasszából. nem lehetnek ennyire idióták, h bevállalják ezt pár zsémbes vénasszony miatt.

 • Bátyám javaslata még korábbról, de itt is témába vág: csak azok szavazhassanak, akik dolgoznak. Iskolások, munkanélküliek, nyugdíjasok kilőve.
  Nem arról van szó, hogy a nyugdíjasok nem lennének emberek, dehát úgyis a dolgozó rokonság gondoskodik róluk sok esetben, így közvetett módon így is lenne ráhatásuk a rendszerre, de ilyen pitiáner dolgokkal nem lehetne megvesztegetni őket.

 • ez egy vicc… itt Pécsen eddig csak a cigizést tiltották be. 30k-val megvágnak, ha nekik épp úgy tetszik. de az persze senkit nem zavar, hogy mindezt úgy tenné meg, hogy közben a pofámba fújja a füstöt. nevetséges. remélem összejön a dolog, hogy mindez ne történjen meg. de egyszerűen nem értem, hogy ilyen hogy pattanhat ki valakinek a fejéből…

 • No, nekem mint kerületi lakosnak kicsit talán jobb rálátásom van erre az egészre és… szerintem is töketlen faszság ez az egész. :) nem is általános terézvárosi problémáról van szó, mindössze pár utcát érint ez az egész, pontosabban a körút – kirány utca – bajcsy háromszög egyes részeit, ahol ráadásul, az átlagnál jóval kevesebb idös él (mert a nyilatkoztok alapján az egész rendeletet rájuk akarják alapozni a kedves döntéshozók), a mi házunkban is van vagy 3 nyugdíjas), nomeg vaskos hazugságokkal akarják az egészet alátámasztani, mint hogy a kerület, egyes álításokkal szemben, nem hagyományos szórakozó negyed, pedig a francokat nem. A Moulin Rouge elödje 1898-ban nyílt és legkésöbb azóta ez a városi éjszakai élet központja, szóval wtf.
  Egyébként maximálisan támogatni kell mindenféle megmozdulást, mint a most hétvégi koccintós akció lesz, nomeg közben ugye a városarculati tanácsnok is nekiment a rendeletnek, meg a fövárosi vezetés is nagyon morog miatta, szóval szerintem nagyon esélyes, hogy vissza lesz ez vona, csak tényleg kell hozzá az összefogás.

 • thnx, ki is pakoltam gyorsan.

 • sorry. mindig utólag jutikol eszembe a linkelés, s a szerkesztésnél már nem lehet megtenni aztat.

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration