Oct 24, 2009
NINth
Views: [post_view]

Fringe 206 commercial with Trent Reznor

Fringe

fibonacciAmikor a fenti képet először láttam (és posztoltam a társaival együtt), még nem tudtam, hogy nem szimplán egy aranymetszéses-spirálos csikóhalról van szó (nem mintha ez a kombó alapvetően egyszerű lenne) ami jól néz ki háttérképként, hanem egy konkrét tévés sorozat van a háttérben. A Fringe azóta az egyik legkedvesebb sorozatom lett, ugyanis nagyon precízen keveri a gyerekkori őskedvenc X-Akták hangulatát és történeteit a teljesen mai, high-tech összeesküvés-elmélet sztorikkal úgy, hogy megmarad könnyed, de mégis hiperizgalmas néznivalónak.

Aki nem ismerné, pár szóban szpojler nélkül összefoglalom:
Adott egy különleges csapat az FBI berkein belül, akik egyre otthonosabban mozognak az úgynevezett “fringe science” témakörben, ami lefordítva annyit takar, hogy “az ismert tudomány határai”. A munkájuk során minimum olyan elképesztő esetekkel találkoznak, amivel a legendás Mulder és Scully, de párhuzamot vonhatunk a PSI Factor (Y-akták – A lélek határai) sorozattal is, ha az valakinek jobban ismerős. Ahogy jönnek sorra a különösebbnél különösebb esetek, szép lassan kiderül, hogy az összes furcsaság egy rég elfeledett kísérletsorozat eredménye, amit a nagy titkok tudói Mintának neveznek, szereplőink pedig percről, perce egyre jobban merülnek nyakig a szigorúan titkos világellenes kulimászba. Három kulcsember van a történetben: Olivia Dunham szövetségi ügynöknő, aki lassan már maga sem tudja, hogy mit keres;  Peter Bishop, akit a Dawson Creekben Paceyként ismerhettünk anno, nem mellesleg egy 190-es IQ-val rendelkező figura, aki mindenhez ért (vagy van hozzáértő ismerőse); Dr. Walter Bishop, össztudományos géniusz, Peter csodabogár apja, akit hiába hoztak ki az elmegyógyintézetből, több hóbortja van, mint két Dalínak, de pont ettől lesz a világ egyik legszerethetőbb figurája (btw, az öreg több hallucinogént és különböző illegális kábítószert fogyaszt a részek közben, mint a teljes Fear and Loathing in Las Vegas szereplőgárda)

A sorozat most épp a második évad elején tart, szóval ha valakit érdekel, elég gyorsan be tudja hozni a lemaradást. Ha megmozgatta a fantáziád, nézd meg az aktuális promóvideót, amit konkrétan Trent Reznor neve (és zenéje) fémjelez. Na de most tényleg, kell ennél több érv? Szpojlerek helyett tessék hangulat-ízelítő:

[ more info @ FringeWiki ]

[ a videó tippért köszönet az endlessdothu twitterének ]

12 Comments

 • Egy ideig néztem mert adta a retekklub. Nem volt rossz de mikor néztem az az érzésem (vagy félelmem) volt ami az utóbbi időben vetített legtöbb misztikus, ufós,természetfölöttis etc. sorozattal kapcsolatban előjött és/vagy beigazolódott hogy csak húzzák részről részre, évadról évadra és sose lesz kerek a dolog. Vagy bebukik egy két évad után mert nem jön be a népnek, függetlenül attól hogy tényleg van e benne valami, vagy csak össze vissza variálják a sztoryszálat a különböző forgatókönyvírók és több lesz benne a logikátlan baromség mint ahányszor Scully ügynököt megb… elrabolták az ufonauták. És én meg anyázok hogy ezért néztem?  Reméljük nem így lesz, ha már megszoktam hogy az a gyerek nem egy nyálas tinisorozat örök vesztes, szimpatikusnak beállított hősszerelmesét alakítja hanem tökös FBI ügynököt.

 • jogos a félelem, én is tartottam (tartok) ettől, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, h nincs mitől parázni. az első évad végén volt egy olyan pont, amikor azt mondtam, h “na, ezt most vagy megpörgetik, mint a kurvaélet, vagy itt is a nagy büdös semmi jön”. szerencsére az első verzió jött be. a kerettörténet egyre jobban alakul, szerencsére a nézők is bírják a témát, szal azt hiszem van okunk várni a következő részeket :)

 • Úgy legyen. Sajna nem láttam csak pár részt, netem meg nincs most hogy letöltsem pedig egy évadot gyorsan végigpörget az ember főleg ha ilyesmiről van szó. Régóta vártam valami fogyasztható, kerettörténetbe ültetett misztikus, esetleg ufós cuccot de ha jött is valami bebukott. Ott volt a küszöb, mire bevette a gyomrom tarkón lőtték a stuffot első évad után. Volt az a misztikus akármi amiben két amcsi gyerek amcsi verdával amcsi stukkerrel amcsi vámpíroakt meg hasonlókat vadászott le (jó nem emlékszem a címére annyira nem varázsolt el :D), na húzták azt is de idegesített hogy elég buta volt az egész cucc: párbeszédek, szereplők, az egészet a hangulata vitte a hátán. De ez mind mind ilyen tipikus kereskedelmi csatorna, éjszakai műsorsávban adjuk  ahogy épp a vezetőségnek kedve szottyan. Van hogy leadnak két részt, van hogy kihagynak párat stb. Tudsz esetleg valami hasonlót ami megérte hogy befejezzék, esetleg folyamatban van és vállalható? :) De azért a búbajos baszorkáknál egy fokkal sújosabb dologra gondolok :D

 • azt hiszem a Supernaturalról beszélsz. ha tényleg, akkor sürgősen pörgesd újra, mert az az egyik valaha forgatott legjobb sorozat a világon ebben a témában, ráadásul (hálistennek) még aktuális is. olyan szinten van már felhúzva a sztori, h arra nehezen találnék most szavakat ^^

  angyalok, démonok, vámpírok, vérfarkasok, boszorkányok, mindenféle legsúlyosabb természetfeletti lények, satöbbik, mindezt egy olyan keretbe rakva, h az ember alig bírja ideggel :))) zseniális cucc!

  ami különbség, h a Supernatural kőkeményen természetfeletti, a Fringe pedig inkább tudományos fantasztikum. szal itt nem démonok vannak, hanem beteg kísérletek eredményei, a tudományok határán egyensúlyozva, sokszor erősen átlépve azt. btw, abból már az ötödik évad zötyög, amik évről évre egyre jobbak voltak, szal van mit nézni esténként és érdemes is ;]

  (személyes top: X-Akták, Twin Peaks, 24, Supernatural, Fringe)

 • Jah igen Supernatural, volt egy két jó rész de azt is csak TV-ből. Szóval csak felemás vélemény.
  Ja igen még a Médium is jó, úgy keveri a thrillert a családi filmel hogy finoman van adagolva mindkét cucc és tök vállalható, a karakterek is rendben vannak, és szerencsére néha van egy két húzósabb téma  (legutóbb háboeús veteránok, akik megették beteg társukat mert az éhhalál szélén álltak. Mmm! :D)

 • Akkor mégis ide, Ld-n hatodszorra se küldi el a pmet.
  Valamikor átugorhatok hozzád ilyen cuccokért? Vagy Nézed és “press DEL” ? Csak met itthon most nincs netem, viszont átpörgetném a fentebb tárgyalt izgis darabokat.
  A válasz jo PMben is, addigra talán megoldódik a gond…

 • Na ezt valahogy be KELL szereznem.  Torrent meg ftp nélkül bajos lesz, de megoldjuk. Ha jól veszem ki a szavaidból IGAZI sci-fi a történet. Márpedig az olyat mindig szerettem /favorit: Outer Limits (Végtelen határok)/

 • akinek kell a full cucc, keressen meg privátban és megoldjuk ;)

 • Tacskó koromba néztük az X-aktákat(meg azóta is újra és újra) legjobb barátommal, voltunk vagy hét évesek. Aztán nálunk aludt mert nem mert sötétben hazamenni…. 6 háznyira:D Már attól is kirázott minket a hideg ha a zenéjét meghallotuk. Aztán ott volt az alkony zóna. Arra annyira nem emlékszem lehet trash volt de attól is ment a para. Dehát ilyenekél a para normális(haha, ne verjetek meg tudomrosszvót:D) Supernatural is benne van a 2hónapos tervben, hogy azt még idén elkell kezdeni. Meg akkor felvesszük ezt is a listára. Nem lesz unalom úgytűnik

 • A sorozatot csak ajanlani tudom mindenkinek (Supnat Finge egyarant).Viszont lenne egy kerdesem a szam cime erdekelne Reznortol ha tudsz segiteni szivesen vennem.
  Elore is koszi.

 • Artemis: Zero-Sum (Year Zero album)

 • Köszi szépen már lent is van .)

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration