Oct 22, 2008
NINth
Views: [post_view]

Az ötlettől a nyereségig Mini-tanfolyam :: marketingből és hozzáállásból ötös

Minap találkoztam ezzel a projekttel és őszintén elcsodálkoztam rajta. Az első pár sor elolvasása után természetesen ódzkodtam a témától, hiszen (hála a wiw-es és mailben évek óta terjengő önjelölt életmegoldó üzeneteknek) én sem vagyok egy túlságosan könnyen megdumálható ember, de narny barátom kérésére szépen végigolvastam és fejet hajtottam a kezdeményezés előtt. Bár a “kampány” szövege néhol erősen hatásvadászra sikerült (nem hiába marketingesek a srácok), mindenképpen érdemesnek tartom arra, hogy minél több ember szemei elé kerüljön, ha másért nem, pozitív példaként.

2008-ra már rég elértünk arra a pontra, amikor senki sem bízik senkiben. Ez persze nem újdonság és senki sem lepődik meg rajta, viszont ennek (túl) sok olyan hatása is van, ami hátráltatja az emberi kreativitás megjelenését, a sikerességet és az A-ból B-be jutást. Egy kedves ismerősöm (aki Svájcban nőtt fel egészen felnőttkoráig) mondogatja rendszeresen, hogy az a különbség Svájc (ergo nyugat) és Magyarország között, hogy mi egyről a kettőre akarunk jutni, ők pedig egyről a négyre. Merjünk lépni.

Ez az ingyenesen terjedő 4 CD-s okosítás (mp3 formátumban) a legenda szerint 19.900 forint volt, de jelenleg ingyen és bérmentve letölthető. Megjegyzem, egy-egy ilyen kurzus, vagy tanfolyam alapvetően gigantikus pénzekbe kerül, így ez a verzió kifejezetten értékes dolog. Érdekes mondjuk, hogy a letöltés előtt név, cím és telefonszám is szükséges a továbblépéshez, de akit frusztrálna egy ilyen adat kiadása (pl. engem), az biztosan meg tudja oldani.  A tovább után olvashatjátok a kampány szövegét.

Ön milyen országban szeretne élni?

Nem arra gondolunk, hogy Thaiföldön vagy Mexikóban lakna-e szívesebben (habár egyikért sem tudnánk hibáztatni), hanem arra, hogy Ön milyen légkörben érzi magát jobban: ha megbíznak Önben vagy ha minden lépését figyelik, sőt, büntetik, mert feltételezik, hogy nem lehet Önben megbízni?

Folyamatosan olyan dolgok mérgezik körülöttünk a levegőt (nevezhetjük őket akár szellemi környezetszennyezésnek), amelyek arról szólnak, hogy nem lehet bennünk megbízni, tisztességtelenek vagyunk, törvényekkel kell minket “tisztességre kényszeríteni”.

Csak hogy egy néhány példát említsünk:

– a “zenelopási adó” (a kis hologramos címke az üres CD-ken, amit megvesz – Önnek fizetnie kell érte, mert “úgyis lopott zenéket fog felvenni rá”),
– a “telefonhazugság-adó” (az Ön céges telefonszámlájának 30%-a “személyi jövedelemnek” számít, mert “úgyis magánbeszélgetésekre használja”, még akkor is, ha Önnek részletes számlája van arról, hogy minden hívás üzleti volt),
– vagy a “veszteség-adó” (ha Ön nem nyereséges, akkor is adózzon a nem létező pénzéből, mert úgyis tudjuk, hogy Ön csalt).

Milyen hangulatot, milyen elvárásokat teremt ez? Csoda ezután, ha sokan “már csak azért is” kalózkodnak a zenével, a DVD-kkel? Hiszen azt tanítják nekik, hogy “már kifizették”…

Szerintünk többre mennénk akkor, ha nem arra a feltételezésre épülne az ország, hogy “mindenki tisztességtelen”. Senki nem AKAR tisztességtelen lenni. Ha lát tisztességes megoldást, a többség azt fogja választani. Egy olyan közösség (legyen akár egy cég, egy focicsapat, egy baráti kör vagy akár egy ország), ahol jól érezzük magunkat, a BIZALOM atmoszférájára épül.

Nem könnyű ebben az országban “csúnya, gonosz vállalkozónak lenni”. A kis- és középvállalkozások tulajdonosai, vezetői, akik a magángazdaságban foglalkoztatottak 60%-ának a munkahelyét biztosítják, ki lettek kiáltva minden rossznak, amire csak szó van a szótárban. Csak arról az apróságról feledkeznek meg néhányan, hogy nélkülük megállna az élet. Nem lenne kitől adót beszedni, nem lenne tej és kenyér az üzletekben (a fantasztikus ketyerékről és azokról a cuki ruhákról nem is beszélve).

Mintha valakinek az lenne a hobbija, hogy minél nehezebb legyen nálunk vállalkozni. Példának itt az új “Marketing Törvény”, ami új, értelmetlen, betarthatatlan és ellenőrizhetetlen szabályokat vezetett be 2008 szeptemberében. A statisztikák szerint a kéretlen emailek 99,4%-a külföldről, beazonosíthatatlan küldőktől érkezik, akik soha nem tartottak be semmilyen szabályt, és fütyülnek a magyar törvényekre. Rájuk, tehát a kéretlen emailek 99,4 %-ára semmilyen hatással nincs ez a törvény. Az egyetlen réteg, akiket ez az új rendelkezés súlyt, az a legálisan, a törvényt betartva emaileket küldő magyar vállalkozások. Tehát ettől Ön nem fog kevesebb kéretlen emailt kapni. Az egyetlen dolog, ami változott, az az, hogy megint egy kicsivel nehezebb lett legálisan vállalkozni Magyarországon. A magyar cégek megint egy kicsivel lejjebb kerültek más országokkal szemben a versenyképességi listán.

Miért írtuk le itt mindezt? Mert a Kampány a Sikeres Vállalkozásokért és a Marketingiskola.hu úgy döntött, hogy összefognak és tesznek valamit, hogy javítsanak ezen a helyzeten. Hogy bebizonyítsuk, hogy nem minden vállalkozó gonosz, meg lehet Önben bízni, és vannak eszközök, amelyekkel egy magyar vállalkozás sikeresebb lehet a jelen körülmények között (vagy talán ellenére) is.

Úgy döntöttünk, hogy egy országos kampány keretében TELJESEN INGYENESEN elérhetővé teszünk minden magyar vállalkozótársunk számára egy most megjelent, értékes, 4 CD-ből álló Mini-tanfolyamot. A címe “Az ötlettől a nyereségig”, és négy olyan témáról szól, amelyek létfontosságúak egy vállalkozás sikeréhez: Marketing, Piackutatás, Értékesítés, és Pénzügyek. Négy sztár-előadóval, akik lemondtak a tiszteletdíjukról, és az ügy érdekében vállalták, hogy elmondják, amit egyébként jó pénzért tanítanak az ügyfeleiknek.

De itt még nem a happy end következik… Amint kiderült, arra is van törvény, hogy ne legyen egyszerű “csak úgy” elosztogatni valamit… a Törvény hosszú keze megtalálta a módját (a Hírközlési Hatóság képében), hogy újabb akadályokat gördítsen annak az útjába, hogy Ön megkapja ezt az anyagot.

Mivel az volt a célunk, hogy minél több kézbe eljusson ez az értékes anyag, felállítottunk egy automatikus rendszert, aminek segítségével Ön értesíteni tudta volna az ismerőseit, hogy ez az anyag létezik, és hogyan juthatnak hozzá. Amint azonban a Hatóság állásfoglalásából kiderült, ez ugyanolyan szabálysértő tevékenység lenne, mint csokit lopni az ABC-ből. Miért? Íme a “hivatalos állásfoglalás”: ha Ön beírja a mi Gonosz, Automata Rendszerünkbe az ismerőse email címét, hogy értesítse egy ingyenes tanfolyam elérhetőségéről, akkor ez az ő személyes adatának (email címének) engedély nélküli “kezelésének” minősül, az pedig törvénysértő.

Értjük. De ekkor jutott eszünkbe, hogy az összes webmail programban (freemail, vipmail, citromail, gmail, stb.) Önnek be KELL írnia az ismerősei email címét, hogy emailt küldhessen nekik (pont ugyanezt csinálta volna a mi rendszerünk is), de ez bizonyára elkerülte a Hírközlési Hatóság figyelmét, amely ezzel az állásfoglalásával gyakorlatilag… betiltotta Magyarországon az emailt.

Ezért úgy döntöttünk, hogy most már tényleg elég a szabályozásokból, korlátozásokból, ügyeskedésből, bizalmatlanságból. Mi NEM fogunk beszállni ebbe a körhintába. Visszatértünk azokhoz az alapelvekhez, ahonnan ez az egész elindult: egyszerűség, segítség, összefogás, bizalom. Ezért fogtuk a 4 CD-ből álló Mini-tanfolyamot, felraktuk az internetre, hadd vigye, aki kéri. Köszönjük, megleszünk automatikus email küldő rendszerek, szabályzások, ellenőrzések, bürokrácia, és hasonlók nélkül is.

Egyetlen kérésünk van Önhöz: mivel leszerelték a marketing kampányunkat, útakadályokat gördítettek az “információs szupersztrádára”, hogy NEHOGY eljusson ez az anyag a magyar vállalkozókhoz… segítsen, hogy AZÉRT IS eljusson minél több vállalkozóhoz! A tervünk elég egyszerű: odaadjuk Önnek ingyen a Mini-tanfolyamot, és cserébe csak annyit kérünk Öntől, hogy szóljon másoknak is róla. Ha sikerül, akkor bebizonyítottuk, hogy a BIZALOM a világ minden szabályánál és automatikus rendszerénél hatékonyabb módszer.

Az email végén megtalálja a linket, ahonnan letöltheti a Mini-tanfolyamot. Cserébe EZT AZ EMAILT küldje tovább azoknak az ismerőseinek, akiknek Ön szerint hasznos lehet. Ők így szintén le tudják tölteni a Mini-tanfolyamot ingyen (amit Önnek köszönhetnek – ha Ön lesz az első, akitől értesülnek róla, máris jó pontokat gyűjtött náluk…). Ön dönti el, hogy hány ismerősének továbbítja ezt az emailt.

Nem vagyunk babonásak és nem hiszünk a tündérmesékben, semmi rossz nem fog történni Önnel akkor sem, ha nem küldi tovább. NEM ellenőrizzük, nem szabályozzuk, nem kérjük számon, hogy megteszi-e. Tekintse úgy, mint egy tesztet, amiből ki fog derülni, hogy igazunk van vagy tévedtünk, amikor megszavaztuk a BIZALMAT és azt mondtuk, hogy szerintünk MŰKÖDIK a becsületkassza.

Ha érdemesnek tartja rá ezeket a gondolatokat és az ingyenes Mini-tanfolyamot, hogy eljuttassa vállalkozó (vagy legalábbis vállalkozó szellemű…) ismerőseihez – köszönjük!

Mi bízunk Önben, bízunk a vállalkozói szellemben, ebben az országban, és szerintünk EZ AZ, ami előbbre fogja vinni a dolgokat.

Szóval, Ön milyen országban szeretne élni? Ha jobban tetszik a bizalom, a segítség, az összefogás légköre, és elfogad tőlünk egy kis segítséget az innen letölthető ingyenes Mini-tanfolyam formájában, akkor segítsen, hogy másokhoz is eljusson ez az üzenet.

Egy sikeresebb, barátságosabb országért,

a Kampány a Sikeres Vállalkozásokért
és a Marketingiskola.hu munkatársai

Kattintson ide “Az ötlettől a nyereségig” Mini-tanfolyam ingyenes letöltéséhez:

[ marketingiskola ]

4 Comments

 • Letöltömmegnézem, de .hu inkább egyről az egyre szeretne maradni, csak hagyják békén, Svájc meg egyről a négyre LÉP. Csak ne az maradjon meg ebből, hogy oktalanul fikázok :D

 • wow, csak úgy özönlöttek a reakciók bennem, egy részét megosztom:

  1, Én bízom az emberekben. Legalábbis elsőre mindenképp megkapják a lehetőséget.

  2, a név cím telefonszám gyanús… engem is frusztrálna. nem véletlen.

  3, kedves lányismerős összeakadt egy svájci fiúval. Két hete volt nála, úgy jött haza, hogy legkésöbb jövő nyáron ott akar élni.

  4, Voltam Mexikóban (mexikói családban) és Thaiföldön is 2 hónapot (azokkal akik ott éltek), vicces volt pont ezt a kettőt olvasni:D ezek a tipikus “plakát-országok”, a kirakat mögött szerintem komolyabb gondjaik vannak, mint Mo-nak. Jó, tudom, ez nem volt releváns ide, sorry:D.

  5, a kezdeményezés nagyon szimpatikus, sztem néha az altruizmusnak több értelme és hosszútávú haszna lehet, mint a pöccre számított bevételnek.

 • sci igyen ad valami ? már semmi sem a régi. mindenesetre csak óvatosan
  http://objektivszcn.blog.hu/2008/11/13/ujabb_behozovonal#more766647

 • ouch O_o
  köszönöm az információt.

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration