Dec 3, 2008
NINth
Views: [post_view]

Coraline by Neil Gaiman (directed by Henry Selick)


Tavaly decemberben (!) posztoltam HG-n ezt a zseniális múvit, most pedig elérkeztünk oda, hogy mindössze három hónap van hátra a megjelenésig! (a pontos dátum 2009. február 6.)

Bevallom férfiasan, Neil Gaiman neve számomra (túl) sokáig nem mondott semmit. Egészen addig a pillanatig, amikor egy kedves ismerősöm (Dee) adott egy Neverwhere (Sosehol) című könyvet, amitől sok-sok év után először olyan borzongás futott végig a gerincemen, mint anno, mikor 13 évesen Stephen King-et olvastam. Az a fajta istenadta tehetség van ennek az embernek a birtokában, amitől a felnőtt újra tátott szájjal bámulva habzsolja a lapokat, mint egy gyerek. Egy olyan világba nyújt betekintést, ami egyszerre csodálatos, fantasztikus és furcsa, de mellette olyan karcos, hogy minimum 16-os karika alá való. Nem is feltétlenül azért, mert brutális, vagy túl reális, hanem mert annyi mondanivaló van a sorok között, amit egy túl fiatal olvasó egész egyszerűen nem lát, vagy nem ért meg.

Gaiman neve mellett Henry Selick-é az, ami biztosít a csapásirányról. Ha valaki nem ismerné: ő rendezte a Nightmare Before Christmas (Karácsonyi Lidércnyomás) című spooky klasszikust, amit valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Így talán még egyértelműbb, hogy ez a mese sem a 16 mínuszos korosztály számára készül, bár a képi világ első blikkre talán ilyesmit sejtet. Maga a film technikailag is lenyűgöző, a kidolgozása az utolsó milliméterig (szó szerint!) precíz mestermunka. Karakterek, ruhák, hajak, épületek és egyéb kiegészítők százait-ezreit készítették el a lehető legapróbb részletekig kimunkálva, hiszen minden, amit a filmben látunk, kétkezi munka eredménye.

Már a hivatalos website is megdolgoztatott egy picit, ugyanis nem olyan egyszerű bejutni, mint azt először sejtettem. A www.coraline.com-ra csak akkor lehet belépni, ha begépelünk egy karaktersort, hogy aztán megjelenjenek a videók, mintha egy dvd extrái között böngészgethetnénk. (Szerencsére a Google már megint a legjobb barátunk volt és kidobott egy coraline blogot, ami tartalmazza a 6 különböző kódot a videókhoz: stopmotion, buttoneyes, moustachio, armpithair, puppetlove, sweaterxxs)

Ennek örömére itt az új trailer, fogyasszátok szeretettel:

[ Coraline @ official movie site ]

[ Neil Gaiman @ official site ]

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration