Aug 13, 2008
NINth
Views: [post_view]

Ozora festival 2008

Utólagosan is elnézést szeretnék kérni Tőletek a majd’ egy hetes kimaradásért. A háttérben egy tragikus hirtelenséggel bekövetkezett Ozora fesztivál áll, ahova röpke egy órás készülődés után indultam el, mindent magam mögött hagyva. Mentem, láttam, emésztettem; a végeredményről pedig a Juno Reactor videó (live @ Ozora, 2008) és a tovább után olvashattok bővebben.


Előre leszögezném, soha nem voltam még eddig Ozorán. Többször is hívtak, de az eddigi évek zenei felhozatala nagyon nem volt az én világom. A mostani line up viszont meglehetősen erősre sikeredett, több olyan név is szerepelt a listán (Juno Reactor, Prometheus, Hallucinogen, Shpongle), ami önmagában is meggyőzött az utazásról. A feszt már két napja pörgött mikor sikerült megoldanom a bejutást, péntek délután indultam útnak Tatabánya felé vonattal, majd onnan tovább kocsival. Estére meg is érkeztük a gyönyörű helyszínre. A régi katonai bázis méretei egész egyszerűen lenyűgözőek. Gyalogszerrel több óra körbejárni a teljes helyszínt, a két színpad (main stage és chill) között is van vagy 2 km távolság. Lefelé menet már tudtuk, nem leszünk kevesen. A legutolsó hivatalos információ szerint több, mint 7.000 ember volt, ami egy szubkultnak számító rendezvénynél mindenképpen hatalmas szó. Megjegyzem, ebből a 7.000 emberből saját számításaim szerint kb. 5-6.000 volt a külföldi (minimum), a többi pedig a magyar partiarc és melós. Ennek fényében érthető az alábbi kép is:

Igen, jól látjátok, az elveszett mobiltelefonok-szemüvegek-akármik megkerülnek. Külföldön ez már csak így megy.

Az első éjszaka a rácsodálkozás és a nagy szemekkel bámulás jegyében ment, aztán visszaütött az egyórás “készülődés” hátránya, mivel nem számoltam azzal, hogy augusztusban mínusz ötvenezer fok lesz éjszaka. Ennek örömére kegyetlenül meg is fáztam a második napra. Node sebaj, másnap este 22:00, Juno Reactor.

Ki az aki nem ismeri a Juno Reacort? Szinte senki, max. nem tudja, hogy ismeri. Mint ahogy azt egy földfülű kollegámmal beszéltük:
-Ismered a Juno Reactort?
-Nem.
-Hmm. Láttad a Mátrixot?
-Persze.
-Partyjelenet? Megvan?
-Aha.
-Na az a Juno Reactor.
-Jaaaaa! Akkor ismerem.

A harmadik számnál érkeztem meg a tánctérre és (eleinte) pont az fogadott, amit vártam. Nem “szett”, vagy “live” volt ez, hanem egy koncert. Ben és a zombisereg elhozta a kibaszott apokalipszist a Földre, megremegtek a fák, tapintható volt az éjsötét világvégehangulat. Ez így tökéletes is lett volna, de, de..de.

A koncert felétől már nagyon zavart valami, amit először el sem akartam hinni. Olyan érzés volt, mint egy haverbanda első fellépését nézni, ahogy kevés próbával és még kevesebb felkészüléssel állnak színpadra, ezért hiányzik az a harmónia, ami egy jammeléshez elengedhetetlen. Emberekkel tömött színpad, hadseregnyi konga és mindenféle dobfelszerelés, gitár, trombita, ének, mantra. Egy Juno Reactor színvonalú együttestől azt hiszem elvárható az, hogy olajozottan, tökéletesen kivitelezett zenét várjon az ember, nem pedig egy szétesett, diszharmónikus káosz-ösztönzenét, amiben elvétve találni csak összehangolt ki és leállásokat. A jammelés szép dolog, de nem főműsoridőben és nem felkészületlenül, az emberek orra elé baszva a számokat, hogy “nesztek bazzeg, hallgassátok, jó lesz nektek ez így is”. Nulla összhang, zavar zavar hátán, gerjedő hangszerek, fülgyilkos hangok és zajok. Nem, nem ezt akartam látni és hallani. Mélységesen kiábrándító, hogy a giga nevek számára Magyarország még mindig egy poros volt-Szovjetunió / balkán horrortrip. Megalázva éreztem és érzem magam attól, hogy a közönség még így is vigyorogva bólogatott rájuk, ők pedig (magukhoz képest) egy olcsó hakni színvonalon húzták el az orrunk előtt a mézesmadzagot. Szomorú volt hallani a káosz mögött megbúvó zseniális zenét.

Visszaérve a Cökxpôn chillbe jött a sokadik sokk: Simon Posford (aka Shpongle, Hallucinogen, etc.) beteg (középfülgyulladás), ezért elmarad minden, ami a nevéhez köthető. Itt jöttem rá, hogy a középső nevem a Tibor előtt Murphy. Kárpótlásként kaptunk Benji-től egy tökéletes Younger Brother szettet (a nagyszínpados, szintén hibátlan Prometheus mellé), ami örök élmény marad. Főleg az utolsó Psychic Gibbon, ami mindent überelt.

Azt hiszem ezzel el is mondtam mindent, ami számomra értékelhető volt a fesztiválból. Természetesen vol pár kisebb név, aki hatalmas hangulatot csinált (Youth és Era a chillben olyan csapatást alkottak, ami kivitte a dekót a Marsig), de összességében több dolog zavart, mint ami tetszett. Frusztráló érzés tök sötétben végigmenni egy hatalmas, kivilágítatlan réten a dombtetőn bujkáló toitoi szörnyedményig. Idegesítő dolog az is, ha 100-ból 98 ember annyira van más dimenzióban, hogy lehetetlen megtalálni vele a közös fonalat. Nem vagyok angyal én sem, de vannak határok amiket fölösleges átlépni. Rossz érzés azt látni, hogy a chill-nek nevezett helyszínen 10 fellépőből 3-4 játszik chillközeli dolgokat, a többi pedig progressive és minimal tánczenét tol. Természetesen semmi problémám sincs ezekkel a zenékkel, de mindennek megvan a maga helye. A chill-be nyugodt muzsikák valók, a nagyszínpadra pedig a pörgős tánczenék. Így van ez jól, ill. így lenne jól. Az is rohadék érzés, hogy egy vagyonnal kell(ene) menni Ozorára, ha enni szeretnék egy normálisabb kaját. 1600 a grillcsirke és nincs fél, csak egész, ráadásul az is pici? Köszönöm, akkor egy pohár vizet kérnék.

Az emberek próbálnak tartozni valahova. Mindent megtesznek, hogy olyanok legyenek, mint amit az adott közeg “elvár”. De ettől még nem lesznek olyanok, csak erőlködés és erőltetettség a vége. Talán én vagyok az örökös kívülálló, talán én vagyok túl finnyás és válogatós. Talán én vagyok az idealista. Talán egy olyan világot szeretnék, ami igazi, természetes és korrekt, nem pedig kirakat és műanyag látvány. Talán ilyen világ soha többé nem lesz, talán soha nem is volt. Mindenesetre a jövő nyaramat egyedül, vagy pár barátommal szeretném tölteni egy erdei kis házban, valahol nagyon messze minden embertől.

Szumma:

Respect a szervezőknek és közreműködőknek a munkáért; meghajlás a zenészek előtt; hatalmas köszönet a helyi arcnak, aki kérés nélkül megállt nekünk a retro zsigulival kifelé menet; peace love unity respect az összes igazi hippinek; baszódjon meg minden Szigetről Ozorára tévedt sörfüggő, ordító, üvöltő német turista; baszódjon meg az időjárás is, amiért minden éjszaka jégtömbbé fagytam a pokróc alatt is; a Napnak is köszönet, hogy fagyás után fel tudtam engedni egy picit; főhajtás Benjinek azért az átszellemült fejért a meglepetés Younger Brother szett alatt; hatalmas mosoly és köszönet mindenkinek, aki beszállt szombat este a közös zenélésbe a chill mellett.

Végül pedig tisztelet a kivételnek.

24 Comments

 • Sok negatív dolog csak a felkészületlenségből adódott :) Nekünk pl. semmi problémánk nem volt sem a hideggel (meleg ruha), sem a kajával (vittünk és csak párezer forintot költöttünk,azt is csak hideg sörre) sem a világítással (zseblámpa kell, mivel nem várható el a világ végén egy kva nagy réten, hogy ki legyen világítva) A kiabáló és idegesítő emberekkel már inkább, de az ellen meg nem lehet mit tenni. Egy hétig ki lehet bírni, ha megéri az amiatt ottvagy. Nekem megérte és a kellemetlenségek ezért eltörpülnek az élmények miatt. A kész embereket meg nem kell figyelni ha nem tetszik, én pl teljesen ki tudtam őket zárni, bár igaz, hogy mi inkább kempingeztünk mint buliztunk. Én megyek jövőre is. Remélem lesz ilyen jó.

 • szerintem is inkább az átgondolatlan elindulás miatt volt para. a másik dolog meg, hogy a szigetről ideszakadt üvöltő arcok iránt érzett utálatodat kifejezve egy kicsit furcsának találom azt,hogy olyan dolgokat vársz el egy goafeszkótól, ami technikailag egy szigeten vagy balatonsoundon megoldható viszont egy semmi közepén fekvő réten nem olyan egyszerű. no offense, csak egy észrevétel.

  illetve mégegy: a mátrix partijelenetében ha jól emlékszem, akkor Rob Zombie – Dragula c. száma megy

  gyere jövőre is, csak kicsit jobban készülj rá, mert elkékült, elgémberedett végtagokkal nem csoda, hogy az is szar volt, ami amúgy jó ;)

 • Szerintem meg az a szám a partyjelenetben Fluke-tól a Zion :) de lehet nem ugyanarra gondolunk :)

 • Az OTT Live act és DJ set is nagyon jó volt. Arról kár, hogy lemaradtál.

  Juno Reactor-nak én is csak az első felét élveztem utána kb. ugyanazok a motívumok ismétlődtek.

  Azért az első Ozorás élmény mérlegem pozitívra billen.
  A nagy tér helyet adott az elmélkedés számára :o)

 • Szerintem pedig a chillnek egyfajta alternatív színpadként kell működnie egy olyan fesztiválon, ami egy adott zenei vonalra fókuszál. Elég szegényes zenei programot eredményezne, ha a nagyszínpadon csak psytrance szólhatna, a kicsin meg csak chillout. Sőt, még több stílus kell, szerintem még ígyis túl sokszor mentek ezek a keleties hangzású psychillek, amit én pl nem szeretek. Semmi probléma nincs azzal, ha mondjuk éjjel táncolós zenék mennek a chillben, hiszen akinek mondjuk nincs kedve 160 bpmes killert hallgatni, mégis bulizna, annak nem lenne alternatíva.

 • Dya, Gege: a Navrasra gondoltam:
  http://www.youtube.com/watch?v=t9qqLrdOzDg
  de lehet, h benéztem akkor a jelenetet, elég rég láttam már utoljára :o

  felkészületlenség: igen, tény, h ha jobban rákészülök, talán kevesebb negatív élményem lett volna. megígérem, ha jövőre valahogy odajutok, gondolni fogok a kaja-pénz-lámpa-melegruha-satubbi kombóra :)

  laci: a chill és az ambient nekem, mint Cökxpônos arcnak egy eléggé adott történet. van egy elképzelésem a chillről, ami egyátalán nem punnyadós-alvós (sic!) story. egészen simán belefér a tánczene is, de az számomra nem a mininmal vagy a progi. azt hiszem ez nem csak az én véleményem, hanem sokan vagyunk így ezzel. az, amit te mondasz, az egy második main stage. a goahu fórumon dobtam fel egy “megoldást” erre: a nagyszínpad a csapatás, bpm menyország. okay. kell egy kisebb színpad, a “régi” nagyszínpados dolgoknak (classic, progi, minimal, electroid cuccok, etc), viszont akkor kell egy harmadik helyszín is, ami a klasszikus chill és ambient hangulat és tér. akusztikus hangszeres liveoknak, ambient zenéknek, pihenésnek, feltöltődésnek.
  elfogadom, h 2008-ban máshogy néz ki egy party felépítése, mint mondjuk 5-6 évvel ezelőtt, de sajnálatos lenne elhagyni a gyökereket, főleg egy olyan stílusnál, ami a gyökerekről szól.

 • hát igen,a 3 színpados megoldás volna a legoptimálisabb, az tuti.
  egyébként ozora még ígyis messze a “leghagyományőrzőbb” goafesztivál sztem, nem túl sok up2date cuccal lehet találkozni:)

 • a vicc, h a harmadik “színpadhoz” nem kellene semmi, max kb. egy tábortűz, vagy egy nagyobb kialakított placc. minimál koncert hangtech, aztán csoki.

  azé’ az a psybaba after elég up2date volt ;P :D

  amugy nekem még mindig a kisebb fesztek jönnek be igazán, mint a Psyweekend, meg a Kraak féle szervezések :)

 • nekem bejött

 • Ehh, másfél héttel később vették le a gipszem, úgyhogy erről lecsúsztam… pedig más fesztet erre a nyárra nem is terveztem. Sajnálom, hogy kimaradt (ha én egyszer rákészülök valamire, még pár ember lazán belefér a keretbe), bár az sure, hogy a klasszkus chillt-ambientet én is erősen hiányoltam volna. Pláne cökis lobogó alatt.
  Namajdjövőre.

  Egyébként meg, ami az elvárásokat illeti – igen, jól jönne még egy kis közvilágítás. Esetleg több stand meg toitoi, hogy ne kelljen annyit sorba állni. Esetleg egy bankautómata. Meg persze pár szekus, aki védi az egészet. Zuhanyzó, fűtött sátrak, vip-lounge, pár új színpad, hogy “legyen alternatíva”; néhány populárisabb előadó, akikre azok is megmozdulnak, akik a mostaniakra nem… akkor már a szponzorok is jönnének.

  Komolyan ez kéne?

 • A bevétel nagyobb lenne, de a hangulat egyre kevesebb…
  Akárcsak a Sziget-en.

 • Korovjov természetesen nem gondolta komolyan :)

  persze, nekem se jakuzzi meg thai puncik kellenek, egy szóval se mondtam :)
  viszont akárki akármit mond, Ozora a psy scene (ha lenne ilyen) Sziget fesztje. némi kreativitással faszán meg lehetne ezt csinálni, nem kell hozzá Yahel, Astrix, meg melegvizes VIPfürdők.

  btw, én még mindig aszondom, h ha goafeszt, akkor psyweekend és társai.

 • Ekhümm, ha neked nem kellenek, a thai puncikat azért nyugodtan lepasszolhatod 0;)

  Amúgy valóban, épp hogy a Szigettel szerettem volna dicstelen párhuzamba vonni az emlegetett igényeket. Ami meg a kreativitást illeti… ez már sokkal iszamosabb talaj, lévén az ilyen felzúdulásoknál általában az történik, hogy a feszt után, az ötlet felmerülésének pillanatában százezres számban jelentkeznek a (z ettől-attól) szélesen mosolygó, überlelkes emberek, aztán éppoly gyorsan (ahogy a tudatmódosítók párolognak [igen, ezt most a neocortexem hatodik bugyrában rejszoló cinikus geci kis mikroba íratja velem, egy miniatűr smith&wessonnal hadonászva]) el is felejtik a dolgot. A humán erőforrás, ha csak a lélek hajtja, sajna ilyen. Persze, mindent meg lehetne csinálni frankón… de félek, hogy ez az elképzelésed már valahol messze az idealizmus mocsarán belül tapicskol. Persze ha jön az angyal a lángpallossal…

 • én ugyan alig tudtam kiszabadulni a boltból, de ozora még mindig olyan, mint tavalyelőtt, csak egy kicsit talán olajozottabb, gördülékenyebb, a szervezés több személyre bontása láthatóa előnyökkel és sajnos hátrányokkal is járt.
  balázsnak természetesen óriási respect az egész ötletért, nélküle nem lenne semmi sem. :O
  vikinek is óriási respect, hogy a tavalyihoz képest duplájára emelkedett mennyiségű shop intézését tudta vinni. sajnos voltak áramproblémák, de erről asszem főleg a kajások tehetnek. :/ kicsit sajnos alábecsülték a shop-street áramfogyasztását, remélem jövőre nem lesz ilyen gond. :)
  óriási respect birkáséknak, hogy a kritikus pontokon csináltak talajfeltöltést, így nem volt akkora mocsár, igaz nem is esett annyit, mint tavaly – úgyhogy az esőfelelősöknek is respect odafenn, bár a hőmérsékletre tényleg gyúrhatnának kicsit. ;D
  respect mindenkinek, akik érzéssel voltak jelen. hozzánk is betévedt jópár olyan ember, akikből nem az jött, hogy na most jól megmutatom magam, mer’ én vagyok A, hanem mert mosolyogni, családiasan jólérezni akartak. ozora még mindig főképp az ő eseményük. :)

  amin változtatnék: no dogz & kidz. ez goahu fórumon is egy elég aktív thread. az ott elhangzó indoklásokkal javarészt egyet kell értsek. nem túl jó érzés kutyapisilt ruhát eladni, vagy a bolt előtt pelus nélkül hasmenő kiskölköt nézni… mindkettőre volt példa, és elhiszem, hogy písz láv meg nécsör, de azért teljesen ne menjünk vissza az ősközösségbe. :P

  extrák: lesz itt még hollárihó azért, a tavalyi ozorát az év fesztiváljának választották, pedig nem volt egyszerű történet a maga özönvizeivel, a félbeszakadó nagyszínpados történésekkel, a széltépázta dekóval…
  én bízom buborékék kreativitásában. és a lényeg lényeg marad: ez egy olyan fesztivál, ahol nem látsz szponzorlogóval kipányvázott színpadokat.

 • amúgy tényleg lehetne mérsékelni a killer csapatást és növelni a klasszikusabbakat, meg több napfelkelős témát. :]

 • Csak halkan megjegyzem volt egy mozi is, csak a felet jartad be a terkepnek;)

 • akkor énis beszólok…
  chillben teljesen igazad van, durva véleményem van, s nagyon harapok is pl a sok kb…tt minimalelektrotekhauszlofasz namind1, pszíígy a chill az nemvéletlenül chill, oda az emberek pihenni “chillerkedni” mennek, amibe persze sok műfaly belefér de nem a huzamos minimal prüntyőgőő. alternatív? jah nejon ritkán szoktam is játszani chillben ambiente dub power, psy chillektől raggea-ig, hippyzenétől(doors, pink floyd stb) népzenéig sokfélét, de ezeknek is megvan a maga ideje, s egy ien feszten mint ozora asszem ne szekondsztédzs legyen, vagy csináljanak még1 színpadot mint pl fullmoonon, ami véleményem szerint mégnagyobb kapitalizmikuss feszt mint ozora, de ott legalább a chill-ben álombadöngölő ambient chill orgia dominál…
  soxor mikor már nemtudtam magamban hovatenni döngőt, menekültem volna a béke szigetére zz chillbe de nemigen találtam ien helyet hacsak nemtettem egy nagyobb turát a dombokközé hol már nemhallottam a zagypusztítást.
  juno. hát qvajótgyújtogattunk alatta, utánameg elszórakoztunk a cirkuszon, áju fílinggúúd?? jeee nagy niga piroskednőben meg vastagfuxxal mutogatva mintegy sznúpdog koncerten..
  utána felültünk méjn fölé a dombra végkövetkeztetés: kapitalizmus, pénzgyár, szórakoztatóipar. de! ezt is bőven lehetne finomítani, nekem télleg a chill hiánya érvágás már 4.éve e feszten…
  utána megnyugvás volt átkelni szeerbiába, rainbow gatheringre, teljesen másvilág ozora után leeresztés, de ezmár egy másik történt.
  no igen a mozi esténként meg :) főleg katicás animációs oltások megamézga őrület…

  jaah, s kalumet in dub népzene szettje valameik reggel, hát iszony sújos volt, érdemes volt felkelni, bár fesztiválokon sosem keltem fel még egy előadóért sem. sajnálhatják akik nemvoltak…:)
  amugy jah psyweekend…:)

 • Geri odabasz, megmondta a frankót :)
  psyweekend 4eva ;]

  örülök, h idetaláltál dude ;)

 • néha megya kalandozás a mátrixban is…
  amugy ne érts félre, nem lehúzni akartam ezze a fesztet, mert qvajól éreztem ezeket meg még talán 1-2 dolgot leszámítva magam, a hely, a társaság mind az ismerősök mind ismeretlenek között majnem oljee, ugy vok az elébb lerítt dolgokkal, hogy ha ezekre odafigyelnének, nomeg persze az árak amik monnyuk nemannyira érdekelnek, nemazé mert szétlöködi kloákám a zs, hanem azért ami vagyok ez hosszu páran értik:D
  elég pöpec feszkó lenne, ja nem most is az, de aszondanám tökéj a maga manimanifaktúr nemében, évente eccer naon eltom viselni, kérdés meddíg de jah:)
  “remélem lesznek ismét akiket megbotránkoltatok nedves írási stílusommal hehe.puxxi!”
  psyweekend helyett amugy most szept uccsó 7végéjén chillweekend, hajóltom, de nemidetéma akit érdekel ugyis talál csatornát ajóhoz:)

 • 2009-es lineup-ról biztosat mennyire lehet tudni?
  Láttam egy listát nemrég, elég jó nevekkel, be is vagyon tervezve a dolog, de azért még jó lenne csemegézni ^^ Ah propos, szervezkedés…?

 • válasz egy új posztban jön perceken belül ;)

 • hát a juno reactornak én is csak a felét bírtam…., nem is értettük az egészet, mivel a társaságba mindenki imádta őket, most viszont senki nem élvezte. hhhjjjjjajjjj de utána oleg peti(áveáve azért a szettért:). na az a buli megmarad…
  a toitoijal nekem nem volt gondom, mert ott táboroztunk a zuhi mellett és arra keltem hogy tisztítják a wc-t:)
  ha idén mindenki ott lesz a goa.hu fórumon kiírt listáról mindenki megint ott toporgok előtte 2 nappal:)

 • Hát srácok nemtom  nekem jó volt, de télleg hagy kívánni valót maga után…Amúgy tudomásul kell venni hogy ez a scéna is felhígul ha tetszik ha nem, mind emberek tekintetében, mind a  komoly előadóktól várt zenékben egyaránt én is a kb. 6 évvel ezelötti állapotokat sírom vissza dehát nincs mit tenni.Mivel sajnos azt vettem észre, hogy ezekben a körökben is a kereslet határoz meg mindent azaz nézzetek végig Pesten minden napra tálálsz goa bulit és így olyanok is eljutnak( és komolyan hiszik magukról hogy odavalók ) akiknek kibasz*tul semmi keresni valójuk nincs ilyen helyen mert nem fogják fel lényegét és nem is akarják csak az a qrva bpm a lényeg de sorolhatnám a viselkedést is meg stb. és ezek az emberpalánták lesznek lassan a fő bázis akikre amúgy anyagilag lehet alapozni és itt már bukik  is a SPIRIT mind szervezői mind partyzó oldalról szerintem…

 • […] tavalyi (első) Ozorám nem sikerült túl fényesen, mert a túl hirtelen indulás miatt gyakorlatilag semmit sem vittem […]

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration