Oct 13, 2009
NINth
Views: [post_view]

Shpongle – Ineffable Mysteries From Shpongleland (new samples & pre-order!)

Shpongle - Ineffable Mysteries

Az első HG-s posztban még tökéletesen más dátumról lehetett tudni, de ez semmit sem változtat azon, hogy számomra (és talán sok más ember számára is) az év lemeze várható “Ineffable Mysteries From Shpongleland” címmel, ami az új Shpongle album borítóján díszeleg.  A lemez már most rendelhető, egészen vicces, 7.49 fontos áron, ami kb. 2.100 forintnak (!!!) felel meg. (halkan megjegyzem, egy Kormorán cd 5-6.000 forint körül kapható az ismert boltokban) Ha most megrendelitek, elméletileg november 2-án érkezik meg, bár ismerve a magyar postát, imádkozni kell a Föld összes létező és nem létező Istenéhez, hogy ténylegesen megszorongathassuk ezt a szépséget.

Első hallásra nagyon pozitív csalódást okoztak a zenék, ugyanis nem az élőben hozott brazil karnevál feeling jött le, hanem az első album felé tendáló visszafogott, hihetetlenül finom harmóniák, amik a Shpongle sajátjai. Bővebben nem mernék még agyalni ezen, hiszen nem hallottam az egészet, elejétől a végéig.

Aki nem ismerné a Shpongle nevét, az első körben nézzen utána az Are You Shpongled? című albumnak, aztán szép fokozatosan jöhetnek a sorban következő albumok (fontos az íve), hogy meglássa, milyen is az a modern felfogású komolyzene. Igen, jól látod, komolyzene. Ugyanis azt a végtelenül bonyolult és mégis mesterien harmonikus szerkezetet, azt a szintű tökéletességet, amit egy-egy Shpongle szám adhat, nagyzenekari művek óta nem sikerült reprodukálni, ez pedig nagy szó, sőt, a legnagyobb. Anno írtam pár sort Simon Posford munkásságáról, itt találhatod, ha érdekel.

Addig is hallgassátok meg (újra) az I Am You című zsenialitást, ami az új albumon is rajta lesz (Ozorán hallottuk és sírtunk a gyönyörtől), nézzétek meg az új tracklistet és hallgassátok meg az új album összes számát sample-ök formájában a Twisted records site-ján (link a poszt végén). Ehhez egy kis segítséget is adok, ugyanis lerippeltem Nektek az összes sample-t, bezippeltem és flepakoltam ide:

Shpongle – Ineffable Mysteries From Shpongleland (samples) (25Mb)

Shpongle – Ineffable Mysteries From Shpongleland

Electroplasm
Shpongolese Spoken Here
Nothing Is Something Worth Doing
Ineffable Mysteries
I Am You
Invisible Man In A Fluorescent Suit
No Turn Un-Stoned
Walking Backwards Thought The Cosmic Mirror

[ Shpongle – Ineffable Mysteries From Shpongleland pre-order @ Twisted rec. ]
[ New album sample stream @ twistedrecords.co.uk ]

17 Comments

 • Most kaptam a hírlevelet és fülig ér a szám. :D
  Épp szólni akartam neked, hogy már kirakták a preweket, de örömmel látom, hogy erre nincs szükség. :)
  Az Ineffable Mysteries indiás dolga nagyon adja. :)
  Let’s Shpongled!

 • Egyébként már szerintem a prewek alapján eléggé érződik rajta a Younger Brother elektroakkusztikus kísérletezgetésének a hatása.

 • Engem ez az I am You nem győzött meg, túl zajos, cikkcakkosan prüntyögős és igazán hangulata sincs.

 • Nos igen… Új Shpongle, hát ezt is megéltük! :)
  Sample-ök berippelését köszi, jó ötlet volt nagyon!

 • itt az új album, 161Mb, de ne mondjátok el senkinek: http://rghost.net/538113

  ettől függetlenül 2100 forintért VICC, tessék mindenkinek jól megrendelni és megvenni! :)

 • NINth, egyszer találkozzunk, és bármire a vendégem vagy :D:D
  KÖSZÖNÖM! :D

 • na azért ne essünk túlzásokba ^^ :DDD

  nagyon szívesen :)

 • Így első beletekergetések után is elég súlyos :D

 • jaja, pl. az I Am You egész egyszerűen tökéletes. de az egész album picit ilyen Are You Shpongled? irány, ami nekem nagyon, de nagyon pozitív csalódás volt :)

 • Még hallgatom, majd holnap, egy ébredés utáni bömböltés után írok egy kis kritikát róla. :)

 • Megtestesítem az ellenvéleményt:  szerintem halál tré az egész. Az előzőnél is unalmasabb. Tök koncepciótlan partyra optimlaizált ugri-bugri. semmi új nincs benne azt az érdekes ovál földgömbön játszó csókát leszámítva. nem találok benne egy épkézláb elszállást vagy ha igen, akkor olyan összedobott nesze semmi fogd meg jól érzésem támad, amit mondjuk nem shpongle hallgatása közben várok. Az Ineffable Mysteries elején már elkezdene magára találni, de aztán gyorsan el is felejti, nehogy valami baj történjen. I Am You-val és Invisible Man-nel ugyanez a helyzet. Széchenyi-hegytől az Orczy térig (B kávén) azt figyeltem, hogy melyik szám lesz az, amelyik megmarad a fejemben. Az Invisible Man egy jó indítás, de tényleg elszomorít ami végül kikerekedik belőle.
  szvsz az eddigi lemezekért szívesen adnék 7,5 Ł-ot, de ezért… !?

 • Hm, az az igazság, hogy elég elfogult Shpongle rajongó vagyok, de Vegha írásában van egy két dolog, amivel egyet kell értsek. Mint korábban említettem érződik a Younger Brother új felállásának a hatása, ami annyira nem baj, de kicsit a Shpongle is átment abba.
  Mint minden album ez is egy teljesen új világ, bár a harmadik album masszív elektronikus és szétcsavarós pszihedeliáa után ez kicsit lazítás volt a srácok részéről.
  Az első szám abszolút korrekt, a másodikban tetszik a glitchelős kezdés (Posford nagyon rászabadult erre mostanság), aztán nagyon jól folytatja a 4/4-es dobos talpalással. Viszont abból visszalépni dub-ba nekem furcsa, megfordítottam volna a sorrendet. A harmadik track egy jó kis feelingezős hang drumos zene, de eddig azon a hangszeren kívűl bennem nem maradt meg más. Negyedik szám: mióta elkezdtek koncertezni, ezt vártam a legjobban, Ozorán viszont ez volt a leglaposabb szám és majdnem unatkoztam alatta. Kevés ami benne van, azt hittem az albumon jobban meg lesz pakolva. Sajna ebben csalódnom kellett, így is tetszik, de akkor is hiányzik belőle az a halomnyi kis megbúvó hang, amitől olyan jó vastagon és zsírosan szól az egész. Az élődob magában nem elég ütős. Többet vártam volna attól a bandától, amelyik képes egy Nothing Lasts szintű számot összedobni. Az I Am You-t sajnálom, hogy átvariálták a neten eddig fellelhető verzióhoz képest. A hatodik szám megint egy kedvenc, bár a vége kicsit fura, de a csellós indítás nagyon bejövős. A hetedik nekem eddig kicsit felejtős, annyira még nem fogott meg, ahogy a nyolcadik sem vitt el annyira, ott is kevésnek érzem a dolgokat.
  Összeségében örülök ennek az albumnak és mindenképpen tetszik, viszont amiért ennyire imádom őket, kicsit többet vártam volna tőlük. Nem akarok ilyet mondani, de lehet tényleg kezdenek ebből kiégni (most csapok a számra!!).

 • A lényeget kihagytam: számomra hiányzik az egészből az atmoszférikusság. Az a sejtelmes hangulat, ami a Shpongle szinte minden számában ott van. Ezt már az előző albumon is éreztem, de ott még (számomra!) épp ellensúlyozva volt ez az új hangzásokkal és a prüntyögő csrtrrrbrmnnnnyaaaa-k is emészthető mennyiségben/minőségben/időzítéssel fordultak elő.
  Egyébként lehet h. csúnya általánosítás, de másik két kedvencemnek (Korai és ColorStar) is ugyanígy kezdett megkopni kezdeti ékessége és gyanítom még zsákszámra lehetne találni ilyen és ehhez hasonló példákat. Sőt, akár vice versa is.
  Azt semmiképp sem mondanám, hogy kiégnek, inkább az figyelhető meg szerintem, hogy (mint a post elején lévő “év lemeze” kifejezés is meglepett) van egyfajta elvárásunk az előzmények tekintetében. Nyilván mindannyiunknak nagyot ütött, mikor az első hangzás bekúszott a hallójáraton át a tudatba és onnantól kezdve valahol titkon ezt várjuk az összes soron következő bármitől, ami az ő nevük alatt jön ki. De hát nyilván nem fogják ugyanazt produkálni unos untalan.
  Másrészről biztos a túloldal is lúdas annyiban, hogy (észrevételem szerint) elmennek (de talán a “nyitnak” lenne itt a helyes szó) a kommerszebb irányba azzal, hogy főként táncolható számokat gyártanak. Hiszen a parketten, félig (vagy túl) módosult tudatállapotban talán kevésbé kritikus az ember, jobban befogadóvá válik, így több embert lehet megmozgatni. Vagy nem is tudom mi állhat e mögött, de én ezt a tendenciát figyeltem meg, ami határozottan nincs ínyemre.
   
  Igazából nagy vonalakban én azt veszem észre, mintha ezeket a mély zenéket szép lassan beszippantaná magába a felgyorsult világ. Persze én nagyon kritikus vagyok, úgyhogy ne hallgassatok rám : )
   

 • Vegha, sajnos nagyon nem mondasz hülyeséget. én személy szerint évek óta masszív Posford fanatikus vagyok, nem kis szinten, ráadásul (nyilván) Shponglével kezdtem én is, ezért engedtem meg magamnak (sajnos) előre az év lemeze kifejezést. ezt a legnagyobb bánatomra vissza kell, h vonjam, teljesen pontosan azon okokból kifolyólag, mint amit te is felvázoltál. kellemes hallgatnivaló, zsigeri profizmussal előadva, de hiányzik az a végtelen mélység, ami az első albumban azonnal megfogott, szétszedett és újra összerakott a helyes irányba. nehéz kimondani, de tényleg az a baj ezzel a lemezzel, h sokkal közérthetőbb és (durva szó, de) populárisabb, mint amennyire kellene, h legyen.  mindettől függetlenül van helye a polcon, hallgatni is fogom soksoksok alkalommal és még így is fényévekkel veri a zenék 90%-át, de tény, h egy picit visszalépésnek érzem, mert veszített a súlyából, márpedig a Shpongle erőssége (és eddigi tökéletessége) pont, h a brutálisan mély és hibátlan mondanivalóban van (volt?).

  így jár, aki túl sok projektet vállal és nem marad rendesen idő a vezérfonalra :/

  amugy tényleg nem tudok mit mondani, Vegha elmondta helyettem, ismételni meg fölösleges.

 • Egyébként én még mindig nem vagyok lemondó, mert mindentől függetlenül én is úgy érzem, hogy van még potenciál a művész urakban bőségesen. Egyszerűen ez most valahogy nem úgy sikerült, ahogy egyébként vártuk (sic!) volna, vagy az is lehet, ahogy írod, túl sokfelé járkál Posford mostanában és így háttérbe szorult a Shpongle egyedi témája. Szóval ha valami illegál mix vagy új track vagy album vagy akár egy kiadós o.z.o.r.a. kerül a képbe biztosan nem fogom kihagyni.

 • hát amin én meghasadtam az az első trekkben feltünő brit big brother-lakó Freddy oltása , azon szétestem mikor a bb-ben láttam akkoris nemhogy itt mikor meghallottam :D
  mondjuk Turn on Tune in Drop out poloban mászkált meg mariskát legalizálna szal összecseng 
   
  az album maga sztem is tré

 • Minnél többet hallhatom, annál inkább belém nő ez az albumuk is :)

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration