May 12, 2008
NINth
Views: [post_view]

Pendulum – In Silico

Pendulum - In Silico

Megérkezett a Pendulum új albuma, az In Silico. A vérdramenbézes katonák páros lábbal fogják rugdosni a renegát bandát, a mindenevő zenefanok pedig fejet fognak hajtani a slágerek előtt. Mert van belőlük szépszámmal. A tovább után.

Pendulum - In Silico Már az első track előrevetíti az album ívét: várostaposós, nagyon dallamos, bólogatós, énekelős, néha még ordtós-üvöltős is, de mindezek mellett természetesen ott figyelnek a drum & bass gyökerek is, hogy ne érhesse szó a ház elejét. Szépen összerakott marketing: melankólikus vokál, közérthető törtritmus, finom gitárok néhol suttyomban bekeményítő riffekkel. D’n’b-be oltott ősi Rock & Roll feeling, amitől nekiállsz hangosan énekelni a körúton mikor dübörög a fülesben a zene és még a napény is lepattan a napszemüvegről. Pont úgy, ahogy a reklámokban.

A harmadik szám a Propane Nightmares, amiről már itt is hallhattatok (no meg a Celldweller remixet is befigyelhettétek már). Nem igényel több karaktert, tökéletes slágerszám és kész.

Pendulum - In SilicoA Midnight Runner viszont egy egészen érdekes darab. Sivatagi meszkalintrip, ahol éjszaka betévedünk egy titkos rituálé közepére, a bennszülöttek hirtelen nekiállnak csapatni a törtütemeket, mi meg csak bámulunk nagy pupillákkal, hogy mi is a helyzet.

Node nem sokkal később kezd kavarodni a történet. Mintha az régivonalas Neo beszállna jammelni a Colorstarhoz, aztán megjelenne Vécsy Tibi a Korai Örömből egy gigantikus spanglival a szájában (csak a szokásos koncerthangulat miatt) és ebben az állapotban megpróbálnának összehozni valami olyat, amit addig senki. Nem sikerül, de jó hallgatni. Ennek az agyrémnek a végén viszont összehoznak egy olyan gyönyörűséget, ami miatt mindenképpen érdemes végighallgatni az albumot. Többször is. A The Tempest olyan gitárokkal és vokállal lep meg, ami még az én kis rocker lelkemet is megmozgatja. Még Ozzy papa is elismerően bólogathatna a tolószékében a srácokra, akkora hatalmas old school rock zárja az albumot.

Pendulum - In SilicoÖsszességében? 8.5/10. Miért?

Mert popzene. Minden olyan parával együtt, amit a pop hoz magával. Elnagyolt, túlságosan steril, túlságosan megtervezett, viszont néhol meg túlspirázott és túlpörgetett. Ez sajnos még az egyéni kedvenc számokra is masszívan igaz. Egészen biztos, hogy sokat fogom még hallgatni, de a korszakalkotáshoz több kell. Márpedig érződik, hogy ők valami igazán újat akartak mutatni, csak a célközönség korlátai miatt kiesik az, ami megadhatná az album gerincét: a kompromisszummentesség és a finom szélsőségek. Anélkül pedig nehéz drum & bass-t vagy rockzenét csinálni. De valljuk be őszintén, ahhoz képest nagyon szépen helytálltak. Van egy tippem miszerint live fellépésen kategóriákkal jobban elengedik magukat és rendesen odapakolnak a hangulatnak. Szigeten bizonyíthatnak. Mondjuk nem nekem, mert idén először nem maradok a főfaluban, hanem Ozorán fogom koptatni a napszemcsim.

[ Pendulum @ official Myspace ]
[ Pendulum @ official site ]

No Comments

 • Én nálam is pörög egy ideje ugye, nálam favorit szám egyenlőre a The Other Side. Egy kis Daft Punkot érzek benne… meg nem tudom :) az a legkevésbé egyszerűen pop talán ^^ Elsőre kicsit weird volt néhány dolog benne.
  Viszont a Showdown, amivel kezdődik az egész szépen előrre mutatja, hogy merre is tendál ez az album, szal tökéletes kezdő szám volt :)
  Tény, hogy talán néhol túlságosan is könynen emészthető, és nem is kell dnbnek hívni (főleg a “trú” arcoknak”), viszont imádnám ha ez minősülne popzenének, és ez szólna a rádióból, mert, akkor talán visszaszoknék a rádióhallgatásra :)
  Pendulum ftw m/

 • Nekem összességében tetszik az album, bár tényleg nem korszakalkotó, a sláger tuti pörögni fog jó ideig ^^

  Egy kis reklám a magyar DnB-ragga bandának:
  Brains lemezbemutató a Hajón május 23-án.

 • így sokadik hallgatás után is eléggé idegen még nekem.
  a tegnap éjjeli városi séta alatt kapta meg az igazi próbát azt hiszem. a hangulat majdnem tökéletes. majdnem.
  valahogy többet vártam. nem is inkább többet, mást. végig az az érzés volt bennem, hogy tulajdonképpen nem is azt akarom hallani, ami megy, hanem ami alatta van.
  szép, gusztusos, néhol egy kicsit túlsült (de van, aki ezt szereti), finom is, de én egy kicsit éhes maradtam utána.
  mindent összevetve nem rossz lemez, de én arra lennék kíváncsi, ‘ami alatta van’.

 • igenigenigen!
  tökéletes megfogalmazás :)

  az ami “fölötte” van, az sztem a média és a cukormáz. amiről te beszélsz (ill mi beszélünk), az pedig az, amit ők igazán képviselnek. sajnos ilyen a kurvulás, mint dolog =/

 • Different, Midnight Runner és 9000 Miles. Nagyon eltalált zenék. Tényleg populáris DNB, de aki nem beszűkült az imádni fogja az elbumot, mert könnyen emészhető. Erre a nyárra tuti favorit.

 • Akkor én büszke beszűkült majom vagyok, egy hónapig hallgattam, mostanság már eszembe se jut (annál többet a Use your colour). Sőt, ma reggel az Mtv reggeli dalömlés c. épületes műsorában sikerült elcsípnem egy klipjüket. Mától kezdve nagyon várom A(!) harmadik albumot.

 • Kifejezetten jól sikerült ez az albumuk…Miattuk mentem el a haverokkal Szigetre,gondolom nem kell mondanom mennyire nem kaptunk szikrát amikor megtudtuk,hogy elmarad a koncert!Hát egyhamar nem fogjuk megtudni,hogy mi is igazi élő Pendulum feeling.. :(

 • Itt bepótolhatod nov. 7-én, ha van rá éppen lóvéd: http://www.educafe.hu/index.php?cikk=10401

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration