May 7, 2008
Views: [post_view]

Nosferatu

Egyes életrajzi utalások szerint a kis Erwin van Kan már hároméves korában megcsillogatta muzikalitását egy ősöreg zongora mögött, melyet egy neurotikus vízvezetékszerelő elszántságával csapkodott, majd néhány évvel később véletlenül markánsan le is fejelte azt. Némelyek ezt a hardcore felé tett első lépésnek vélik, mifelénk ezt úgy hívják: marketing.

De tulajdonképpen kiről is van szó?

Erwin van Kan,- ismertebb nevén Nosferatu – 1973-ban született, és egész fiatalon, a kilencvenes évek alatt kezdte pályafutását a hardcore szcénában. A tovább után megtudjátok mi történt a zongora után és olvashattok pár elejtett sort a tavaly december 6-án megjelent, Enemy of The State című albumáról is.

Miután van Kan apuka eltüzelte a közveszélyt okozó hangszer utolsó darabját is, hamarosan hozzálátott hogy szétkapja a kertben ácsorgó faházat, hogy ad hoc zenestúdiót tákoljon immár 12 éves fiának. A szóban forgó sufniban aztán egyre-másra készültek el a kissé kezdetleges zeneszámok, amit aztán alkotójuk jobb híján a barátainak mutatott meg.

A sok lógás és a ‘rossz társaság’ ellenére Erwin jó eredménnyel végezte el az iskolát és dolgozni ment, hogy fejlessze a kerti bungaló felszerelését. Ezek az évek nagyjából úgy teltek, mint bármelyik átlagos fiatalé – emberünk bevásárlóközpontokban húzta az igát reggeltől estig. A műszak vége után módszeresen lefosztotta a helyi lemezboltot; Vangelis, Kraftwerk, U2, Simple Minds, The Doors – ezek mind a kosárban végezték, a későbbi számokhoz inspirációul szolgálva.

Mindenki kicsiben kezdi – egy barátja ajánlására Erwin egy kávézóban dolgozott Dj Myztic néven, ahol a zenéje annyira népszrű lett, hogy egy idő után hétvégente is tiszteletét tette a DJ pult mögött. Ezután különböző underground bulikon lépett fel, ahol a közönség egyszerűen zabálta a zenéjét. Egy alkalommal leadott egy 7 órás szettet, ami állítólag annyira jól sikerült, hogy a buli felszámolására érkező rendőrök is tátott szájjal hallgatták (emlékezzetek: marketing).

Egy szerelmi csalódás és némi lámpalázas kínlódás után megszületett első (bakelit)lemeze, amely az “All That She Wants” nevet viselte (pontos évszámot sajnos még a cardiac.nl őskori barlangrajzarchívumában sem találtam).
Ezalatt a happy-hardcore szcéna élt és virult, sőt virágzott, különösen Németországban. Azt pedig már tudjuk, hogy a nép kapva kap az új dolgokon, pláne ha jó, ennek végeredményeként Nosferatu rövid időn belül magáénak tudhatta a Hága legkeményebb DJ-je titulust, nem sokkal később pedig beadta demoját Ruffneck Records-hoz. Az első, Ruffneck által kiadott lemeze NO God To Us! címen jelent meg 1994-ben.

Kissé ironikus, de a kezdeti siker és lelkesdés után van Kan 1997-ben kénytelen volt elhagyni a Ruffneck Records-t – Fred Hender (egy másik hardcore DJ) szintén a Nosferatu nevet válaszotta. Legjobb értesüléseink szerint neki azóta nem nagyon jött be az élet, viszont Erwinnek mennie kellett.
Innen kezdődött a hakkéval, rave-vel és kőkemény basszussal felspécizett holland tündérmese.
A neonzöld üveghegyen túl olyan projekteket láthatunk, mint a Nosferatu &
Endymion, High Voltage, Nexes feat. DJ Nosferatu, The New Breed
, és olyan tökéletesen eltalált albumokat hallgathatunk, mint az Enemy of The State.

A szóban forgó albumot tavaly december 6-án pottyantotta a Mikulás minden jó gabber csizmájába.

A nyolc számot tartalmazó lemezen a recsegős-ropogós agycsikorgatástól kezdve a padlódöngölő basszuson keresztül az öntudatlanságba repítő energianyalábokon át minden megvan, amit
csak el lehet várni egy ilyen albumtól. Talán még több is. Személyes kedvenc a Chronicles of a Freak – összetör, felbuzdít, földbedöngöl. A The Flames of Your Righteous Anger-t minimum középhaladó szociopatáknak ajánlom, esetleg néhány elvetemültebb öngyilkos terrorista érezheti homlokán a Múzsa csókját, miközben ezt hallgatja. Idegörlő. Kegyetlen. Kihagyhatatlan.

Alant olvashatjátok a tracklistet, és vonhatjátok le a végső következtetést: ezért megérte egész évben jól viselkedni.

1-System_5601
2-Outshine any competition
3-Chronicles of a freak
4-Running interference
5-Bustin the crowd
6-Enemigo del estado
7-The flames of your righteous anger
8-Outta control

forrás: www.cardiac.nl
www.nosferatu.nl
www.discogs.com

Nosferatu official @ www.nosferatu.nl

No Comments

  • tapsvihar! :D

    basszuskulcs, írj!! ;]*

  • Ügyi vagy :D:D
    Rspct

  • …ja és 5ös,6os,8as szám :D:D:D

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration