May 5, 2008
NINth
Views: [post_view]

Nine Inch Nails – The Slip (2008) (new free album!)

Nine Inch Nails - The Slip (2008)

Trent Reznortól, ingyen, igazi, tökéletes, új, album.

Csak nektek, csak most. Albuminformációk és a kihagyhatatlan lemezipari gyorselemzés a tovább után.

Nine Inch Nails - The Slip (2008) booklet

Az előző albumnál hiányoltam Reznor kétkezi munkáját, [NIN-Ghosts review @ HG] de most egyetlen szavam sem lehet. Gyönyörű és precíz munka, tökéletesen NIN, hibátlan minőség. Igazi zajos ipari hangulat, recsegős-ropogós témák, dinamikus számok, kézzel fogható energia. Az album íve hajlik, mint a forró vascső, Reznor a hangszálait is megdolgoztatja keményen és abszolút hozza a megszokott szintet. Kapunk bazsajogva bólogatós 4/4 ütemeket, popsláger klippesszámot, nyakoragadott gitárral szétgerjesztett erősítőt inzultáló agressziót, statikus zajokból összepakolt törtütemeket, hüppögve eretvágós gyönyörűséget és mindent amit csak egy igazi NIN albumtól elvárhatunk. A booklet design előtt most is fejet kell hajtanom. Jéghideg minimalizmus, agresszív egyértelműség, finom utalások.

Megmutatja, hogy miért ő az, aki még mindig atyai mosollyal nézhet a lemeziparra. Felülről.

Nine Inch Nails - The Slip (2008) booklet

Reznor újfent légies mozdulattal vágta arcon a lemezipart, mint olyat. Ingyen és bérmentve kínálja hallgatásra a zenéjét, ráadásul (most sem) akármilyen formában. Lássuk, mik a lehetőségek:

high-quality MP3s (87 mb) Zip csomagolású MP3-ak + pdf booklet (az itt látható képek is onnan vannak)

FLAC lossless (259 mb) CD audio minőségű FLAC, de itt nem ZIP csomagolás van, hanem a hallgatóságra bízza a terjesztést, mégpedig úgy, hogy torrent formában tölthető az anyag! Így mellesleg Reznor kikerüli a szervergyilkosságot is ugye, amit az előző 4 CD-s verziónál láthattunk. [FLAC info by Wikipedia]

M4A apple lossless (263 mb) Ugyanez a minőség, főleg ITunes-hoz, Apple Lossless formátumban. Szintén torrent. [Apple Lossless info by Wikpedia]

high definition WAVE 24/96 (1.2 gb) Hiperminőség, 24bit 96kHz audio, fanatikusoknak. És ez is torrent. [Wav info by Wikipedia]

És mit kér mindezért cserébe? Egyetlen mailcímet. Miért pont ezt? Erre is van egy válaszom. Az úriember nem csak rájött arra, hogy merőben új világ van körülötte, hanem használja is ezt az információt. A millenium után lemezeladásra alapozni egy együttest, öngyilkosság. Amit el lehet lopni, el is lopnak. Randa dolog az illegális letöltögetés, de létező probléma. És ezzel ugyanúgy, mint egy betonkemény helyzettel általában, meg kell tanulni együttélni. Ennek egy gyönyörű módja az amit a NIN is használ, mégpedig az, hogy profi minőségben, ingyen nyújtja hallgatásra a zenét, amit aztán mi, a közönség, szépen megszeretünk, simára hallgatjuk alatta a vinyót, végül pedig bármennyi pénz hajlandóak vagyunk kifizetni egy élő fellépésért. Vagy egy pólóért. Vagy egy NIN mintás boxeralsóért. A turnék pedig masszívan pörögnek, a koncertek végighaladnak a világtérképen, a merchandise pult gazdagabb, mint valaha, Reznor meg azon röhög, hogy többet keres így, mintha pénzért adná az albumot. Csak a példa miatt: az előző (Ghosts) albumért ugye opcionálisan lehetett pénzt fizetni. 5 dollárt. Igazán nem volt nagy összeg. Az eredmény pedig két hét alatt 1 millió 600 ezer dollár lett. Van még kérdés?

Viszont a lényeg még mindig nem ezen van, hanem a zenén.

Nine Inch Nails - The Slip (2008) booklet

A Nine Inch Nails magához hűen egy naprakész, félreismerhetetlen, eredeti, karcos anyagot tett le az asztalra. Haladt a korral és annak sajátosságaival, de megtartotta a saját szélsőséges-ellentétes mivoltát. Egyszerre mainstream és underground, noise és pop, üvöltés és suttogás. Pont amilyennek szeretjük.

A munkásság még mindig példaértékű, pozitív példa és ritka kincs a tömeggyártott hulladékok között. Bár az számomra is egyértelmű, hogy egy ilyen szintű lépést -mint az ingyen lemez- egy kisebb együttes jóval nehezebben tehet meg, de szerintem ez az egyetlen mechanizmus ami a jelen világban ténylegesen működik. A lemezeladások visszaszorultak a fanatikus gyűjtők és a gazdagabb nyugati országok zenefanjainak szintjére, a hallgató már nincs rákényszerítve arra, hogy szelektálatlanul megvegye az elé pakolt “újdonságokat”, a terítéken pedig töménytelen mennyiségű portéka várakozik. Jó zenét kell csinálni, minőséget kell hozni, újat kell alkotni, sokat kell koncertezni és a legjobbak mindig elérik azt, amire feltették az életüket.

Nine Inch Nails - The Slip (2008) booklet

Nine Inch Nails - The Slip (2008) booklet-tracklist

[ TheSlip.NIN.com ]

[ official Nine Inch Nails website ]

[ Nine Inch Nails – The hungarian fansite ]

No Comments

 • Baz, ezek a gyors számok az album első felében iszonyat bejönnek. NIN koncertet ide nekem újra!

 • A négyes és a hatos track valami iszonykomoly poppersláger, látom előre, h partyfavorit lesz :]

 • Nekem meg még nem jött meg a download linkem :(

 • csekkold a spamek között. a leírásban külön kitérnek rá, h figyelni kell rá spamek között is :)
  hátha ott van ;)

 • Ja…megérkezett…most reggel…francnak megyek én most zh-t írni? -_-

 • hú, megint nagyon rendben van ez a poszt! most kezdtem el hallgatni az albumot, hát, az is rendben lesz, asszem…
  nin rulz

 • hmmm….hááát….olyan érdekes. Olyan NiN-esen érdekes

 • furi lett, igen :))
  nekem a Head Down track mindent visz, de az egész nagyon bejön :))

 • Na igen…második harmadik hallgatásra már nekem is bejön…csak kellett egy kis idő amíg megért a dolog

 • Jöhetnek a remixek is ^^

 • Nagyon jó a kritika! Igazán a szívemből szólt :D

 • A Discipline egyelőre a kedvencem az albumon, de egyre jobban bejön az egész, jó anyag ez!

  Extrém embereknek meg üzenem, hogy egy nines tech csóka szólt a hydrogenaudio fórumon, hogy a 24/96 verzió hamarosan újra ki lesz adva, mert egy kis bibi csúszott a masterelésbe (kiszúrtuk, hogy kvázi 16/96-os az anyag nagy része, de már dolgoznak rajta – ezt a supportot, le a kalappal!)

  Istenem, de sajnálom, hogy tavaly nem kaptam szabit a koncertre…

 • […] első élő felvétel az új albumról, természetesen tökéletes minőségben, ahogy az a NIN-től […]

 • Sziasztok! Gyertek a nin.hu fórumra, regeljetek és ott aztán lehet témázni a NIN-ről rendesen.

  Üdv,
  Laci

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration