May 9, 2008
NINth
Views: [post_view]

Kyoteizinc (video mix)

Ahol a kép és a hang találkozik, egészen érdekes dolgok születhetnek. Természetesen nem a sorozatgyártott MTv-s klipekre gondolok, ahol a kreativitás a testhez feszülő ruhák színében és a popsirázó csajok koreográfiájában merül ki, hanem valami egészen másra. Talán elég, ha Chris Cunningham nevét említem, aki megcsinálta a világ egyik legbetegebb videotripjét (Rubber Johnny), dolgozott Björk-kel (All is Full of Love), Madonnával (Frozen); csinált PSP reklámot (check it) és még modern tánckoreográfiákra is alkotott gyönyörű videókat (Flex).

Adja magát a kérdés: Mi az, ami a legismertebb munkájában (Aphex Twin – Come to Daddy) és egy Madonna billboard listákra kacsingató klipjében közös?

Az, ami Cunningham legelső ismertetőjele: Tökéletesen összefésüli a hangi és a képi elemeket, úgy, hogy a végére már nem lehet eldönteni, hogy melyik volt előbb és melyik épül a másikra. Majd’ minden képkockához tartozik egy hangi megfelelő és persze ugyanígy fordítva. Aprólékos kidolgozás, rengeteg munka, sodró lendület, kifinomult dinamika és jéghideg precízió.

Az Omodaka projekt egy hasonló irányban mozog. Legújabb videójuk, a Kyoteizinc rendezője Hiroshi Kizu, a táncos pedig Masako Yasumoto. Modern tánc, hibákból, káoszból alakuló rendszer és hófehér szépség. Valószínűleg egy alkalommal Hiroshi videója bekapta a szalagot és mivel nem tudta magát tútenni a látványon, így adta ki magából a traumát.

A zene pedig valami hihetetlen mértékben megtekert tradícionális japán muzsika, electro-breakbeat alapokkal, valahol a Coldcut és az Aphex Twin között félúton.

[ via: PinkTentacle ]

No Comments

 • Érdekes klipp és vérprofi a kivitelezés.
  De ez ugye nem művészet?

 • hmhm. ki mit nevez művészetnek. szerintem eléggé az :)

 • Számomra nincs mondanivalója, így értem.
  Természetesen, mint munka figyelemreméltó.

 • ez mondjuk nagyon érdekes kérdés.
  nem hiszem, h a művészetnek kötelezően mondanivalót kell tükröznie. közérthetőt semmiképp. az meg, h mi járt a készítő fejében, azt csak ő tudja. simán el tudom képzelni, hogy ő látja mögötte a masszív mondanivalót, max mi nem vesszük észre :))))

 • Igen, tapasztalatainknak csak a részhalmaza közös. (:

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration