Dec 9, 2007
NINth
Views: [post_view]

Juno Reactor – Live Audio Visual Experience- (DVD) -2007

(2139X1431 pixel, 2,1Mb)A háttérzene, hogy tudd miről van szó:A Juno Reactor-ról nehéz nem elfogultan írni. Ez az alsó hangon 14 (sic!) ember 4 kontinens stílusait, kultúráját, zeneiségét és hagyományait ötvözik egy hatalmas pszichedelikus masszává, ami hamisítatlan hangszín, kristálytiszta Juno hangzás. A banda 1990-ben alakult Ben Watkins vezetésével (ha érdekel egy interju amit Damage barátom csinált a mesterrel, csekkold a The Dose utolsó számát), ipari alapokon. Az első nagy hatások az industrial világokból jöttek, keveredve a tribal ütősök samanisztikus mantráival (az első album: Transmission – ’93), ami aztán számról számra, albumról albumra vált egyre egyedibbé és felismerhetőbbé. A nagyközönség persze elérte őket, nem kisebb megjelenéssel, mint az Animatrix és a Martix – Reloaded (a legendás partyjelenet) soundtrackjeivel (Conga Fury, Masters of the Universe, Mona Lisa Overdrive)

Ez a DVD hozza azt a felülmúlhatatlan minőséget, ami Benék sajátja. Ritkán koncerteznek, mivel hihetetlen háttér szükséges egy live felépítéséhez. A színpadi technika vetekszik a Pink Floyd cuccával, az együttes tagjai 4 különböző kontinensről érkezik, a látvány lenyűgöző, az extrák pedig magukért beszélnek. Capoeira bemutató, cirkuszi akrobaták, pirotechnika, kongashow, brazil táncosok és minden amit csak el lehet képzelni.

Node a zene nem kerülhet itt sem háttérben. Tucatnyi dobos, derboukás, kongás képezi a csak a ritmusszekciót. Ezenkívül két vokál (torokének/”rap”), általában egy (néha plusz egy) Dj, billentyű, basszusgitár, szólógitár és hegedű. Valamint alkalomadtán olyan hangszerek, amikről európai ember még nem is hallott. A zene alapvetően industrial / goa hibrid (erősen csattogó elektronikus dobalapok, sok szubbasszus, mindez természetesen négynegyedben), tribal felütéssel. Hangulatban olyan, mintha a mit sem sejtő hallgató betévedt volna egy autentikus voodoo szertartásra, ahol a résztvevők fejhangon kántálva éneklik a varázslatos törzsi énekeket, önfeledten ropják a táncot a tűz körül, néhol mosolyogva, de alapvetően sunyin vigyorogva a tűzbe. A hangsúly azon van, hogy a hangok kavalkádjában elemésztődjön minden ami evilági és a Földhöz köt. Az félreismerhetetlen hang pedig ott jön be a képbe, hogy mindezt nem feltétlenül mosolyogva és dalolva fejezik ki, hanem erőteljesen agresszív és kegyelmet nem ismerő energiával döntik az arcunkba. Egy részen a Massive Attack-re jellemző belassult trip-hop / dubstep sötétség az alap, máskor pedig a retro acidtechno alapokkal variáló Dj hipergyors döngetése, amit megspékelnek egy kegyetlen riffelős torzított szólógitárral és átkozottul gyors dob/kongaszólókkal.

Ha egy mondatban kellene leírnom azt, hogy milyen a Juno Reactor, azt mondanám, hogy pont olyan, mint a Mátrixban a partyjelenet. Neo egy éjszaka véletlenül kapott egy kis ayahuascát, megtalálta egy voodoo sámán, elrabolta, levette a kabátját, adott neki egy sámándobot, odahívta a haverjait, majd megidézték Zeuszt. Zeusz pedig nem örült neki és ennek hangot is adott.


DVD trailer:

tracklist:

01. Intro (00:28)
02. Conquistador I (06:02)
03. Conquistador II (05:02)
04. Giant (04:01)
05. War Dogs (05:43)
06. City of the Sinful (07:14)
07. Mutant Message (06:01)
08. Hotaka (06:12)
09. Pistolero (10:44)
10. Conga Fury (07:33)
11. Ras Buddha (04:43)
12. Zwara (10:08)
13. Masters of the Universe (05:59)
14. Angels and Men (06:53)

1 Comment

  • olyan ismerős ez a tribal-acid-metal vegyület industrial képletben.. :roll:
    idő kérdése.. ;D

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration