Apr 22, 2008
NINth
Views: [post_view]

Hallucinogen new track: Strangled Cat (2008)

Előre mondom, Posford munkásságával elfogult vagyok egy picit, hiszen sok éve tekintek rá minden zenész fölött a legnagyobbként. Stílusokon felül. Természetesen.

Van aki nem ismeri a Hallucinogen nevet?

Kezdjük mindjárt az elején. 1995-ben jelent meg az első album Twisted címmel (a szintén legendás Dragonfly records szárnyai alatt), ami alapjaiban rengette meg a pszichedelikus szcénát. Az első track már stílszerűen az LSD címet kapta, előrevetítve, hogy itt valami egészen érdekes következik. Aztán másodikként érkezett 1996-ban a The Lone Deranger. Ezen az albumon jelent meg a Gamma Goblins című track is [youtube], ami a mai napig az egyik legtökéletesebb (és legismertebb) psy gyöngyszem. Megjegyzem, szerintem a Gamma Goblins dallama az, ami Posford “hangja” is egyben. Az az eltéveszthetetlen ritmika, az az egyedi hangzás, az a tipikus hangulat (amit még nekem sem sikerült pontosan megfogalmaznom soha, pedig nem tegnap óta a kedvenc zenészem a mester) és az a zseniális profizmus, ami üvölt minden egyes mozdulatából. Minden szám amihez nyúl, konkrétan hangonként (sic!) van tökéletesre csiszolva, mindezt úgy, hogy élőben is képest reprodukálni a műveit. Lehengerlő magabiztonsággal bánik a hangszerekkel és a hangokkal.

Ez már kéremszépen komolyzene.

Mikor legutoljára utánajártam a projekteknek és formációknak amikben Posford neve felmerül, 28 különböző nevet sikerült összegyűjtenem. Ez még palacsintából is kellemes mennyiség, hát még olyan zenékből, amikben egytől-egyig irgalmatlan mennyigésű munka van. Ezek közül a legismertebb a Shpongle [youtube], a Younger Brother [youtube] és a Prometheus [youtube]. Nem tudnék rájuk rangsort erőltetni, mindegyik külön-külön szerelem és mindegyik más miatt. Azonnal felismerhető mindegyikben Posford arany keze, ami mára a Twisted records védjegye lett. Lehet az a Celtic Cross [samples @ Last.fm] féle időutazás a kelták felé, vagy épp a Mystery Of The Yeti [youtube] aranyos története a sámánok és a bigfoot találkozásáról; az összes zenében érződik az a szeretet, ami a Föld az Élet és a Harmónia felé árad. Mindezt a legtökéletesebb mai technikákkal előadva.

Ami számomra érdekes mefigyelés volt, az a Shpongle ívében jelentkezett. Az első album (Are You Shpongled?) egy gyönyörű ambient utazás (kivéve a leghíresebb tracket ugye a Divine Moments of Truth-t, amit azért félve neveznék ambientnek), a Föld születésétől a katarzisig. Aztán utána jött a második album, a Tales of the Inexpressible (olyan számokkal, mint a Dorset Perception, vagy a New Way To Say Hooray), ami már kategóriákkal pörgősebb lemez lett és végül a harmadik, eddig utolsó megjelenés, a Nothing Lasts… But Nothing Is Lost. No ez már egy jóval gyorsabb, ütemesebb darab, tele a világ minden jóféle muzsikájának shponglizált újraértelmezésével, a keleti hastáncóráktól a bólogatós jazzen át a torzított gitáros hajrázásig. Mindent egybevéve, a Shpongle első album első szám és az utolsó album utolsó szám gyönyörűen megmutatja azt az ívet, amit Posford is megtett 1995-től 2008-ig. Ha ezekhez még hozzávesszük az új Prometheus már-már hardtrance-re kacsingató vehemenciáját, akkor nem mehetünk el a tény mellett, miszerint Simon egyre agresszívebb. Mondhatnám úgy is, hogy alakul a korral és reagál a környezetére. Talán így is van ez jól.

Node nincs mit beszélni róla többet, hallgatni kell. Szabadtéren, embermagas mélynyomókkal, naplementével, rövidnadrágban, mezítláb.


Ja igen, majdnem elfelejtettem:

Simon pár órája megcsinálta rendesen az első hivatalos Hallucinogen Myspace profilt, ahol meghallgatható a közelgő új album egyik számának (Strangled Cat) részlete.

[ myspace.com/TheRealHallucinogen ]
[ Shpongle fansite ]

No Comments

 • Nemrég jött meg a Twisted születésnapi bulijáról készült DVD. Nem véletlen, hogy Simon P.-t is felköszöntötte mindenki ^^

 • C U @ Ozora Simon ^^

 • heepii böörzdéééj tuuu juuuuu
  az hatalmas :D

  jajam, Ozorán jelenés van :))

 • Szia!

  Voltam 30.án a lemezbemutatón! Haveeeeeer! Majdnem beszartam! Néha majdnem sírtam is, azután meg szomorú lettem hogy vége van!De osztozom veled! Simon a legnagyobb, nameg Raja! :)

 • neeeeee :O

  na erről mindenképp többet kell mesélned. beszámolót követelek! :))))

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration