Jun 3, 2008
NINth
Views: [post_view]

(həd) P.E. – az autentikus gengszterpunkmetálreggae

Szégyellem magam és én kérek elnézést, hogy eddig nem voltam tisztában a (hed) p.e. (p.e. = Planet Earth) létezésével. Minap egy szikra miatt meghallgattam a Bartender című számot (itt is van alant), amitől függővé váltam. Nem, nem leszek mostantól hip-hop és rap fanatikus -mint ahogy soha nem is voltam-, de ez valami egészen más. Talán van még pár ember rajtam kívül, akinek újdonságként hat a név, ezért utánanéztem picit a háttértörténetüknek.

A banda 1994-ben alakult, Jahred Shane aka M.C.U.D (Paolo Sergio Gomes) énekes-rapper-mc-whatever vezetésével. Egy évvel később jelent meg az első albumuk Church of Realities címmel (klikk a képre itt baloldalt, érdemes), ami akkor még masszívan zajos garázshangzással osztotta a népet. Olyan stílusnevekkel dobálóztak lazán, mint rapcore, G-punk (gangsta funk és punk hibrid) és hasonló finomságok. Hogy ezek mit takarnak? Keverd össze a Stereo Mc’s-t az anarchista punk bandákkal, vágd hozzá keményen a Rage Against the Machine-t, fűszerezd meg egy kis tengerparti spanglifüggő reggae-dub muzsikával, keverj hozzá jó sok utcánnevelkedettkölykös-arcbamegmondós gengszterreppet, aztán ezt így egyben add oda egy Dj-nek, hogy két kézzel (és két bakelittel) csavarja-tekerje-effektelje szanaszét. Fura mi? Szerintem is. Főleg azzal a tudattal, hogy mindezt olyan arcok előadásában láthatjuk színpadon, akik hullasminkben, baseballsapkában, fekete bőgatyában, oldallánccal és csurom véres “fehér” trikóban nyomják az ipart. Ránézésre már csak a félautomaták és az UZI-k hiányoznak a színpadról.

Folyt. köv. a tovább után.

(həd) P.E. – Bartender

Két évvel később (1997-ben) jött a második album, stílszerűen (hed) pe címmel. Azóta pedig már a nyolcadik albumot pakolták le az asztalra (az eddigi utolsó a tavalyi Insomnia volt) és egyátalán nem tűnnek fáradtnak, vagy kevésbé dühösnek. Sőt. Nagyon beteg témák figyelnek az albumon. Olyanok, amitől Jonathan ‘Korn’ Davis telibepakolhatja a bőgatyáját és visszasírhatja az első albuma elmeroppant agycsavarásait. Igen, mondom ezt én, aki bevallottam szereti a Korn munkásságának nagyobbik részét. A különbség a Korn és a (hed) p.e. között az, hogy az utóbbi nem a médiának készül. Bár időben kortárs a két banda, a lényegi differencia a kompromisszummentességben van, ami a Korn első lemezéig meg is volt, de utána szép halkan a fiókba lett csúsztatva.

Meg kell adni, (hed)-ék nem egy tipikusan MTV főműsorban szereplő együttes. Hozzájuk inkább a söráztatta koncertek és kisebb klubok darabokra aprítása illik. Ettől függetlenül persze előfordulnak a Rock am Ring szintjén is sokezer ember előtt (ahogy az a második videóban is látható), meg készült néhány slágeres-látványos klip is (Blackout, itt legalul), de a tucatmédiának ők azért egy cseppet durva falat. A whiskeygőzös, bazmegolós megmondásokat fáradhatatlan gitárreszelés kíséri a háttérben, ami aztán hirtelen átcsap zöld füstben úszó, bólogatós jamaika dubba, hogy utána a közönségben capoeirázva pogózzanak a nyers punk-hc zúzdára a horrorarcú rapperek. Leírva talán (ill. hát biztosan) kaotikus egyvelegnek tűnhet az összkép, de elhihetitek, hogy maga a zene tökéletesen egyben van. Aki nem riad vissza pofátlanul kísérletezős punk-hardcore átértelmezésétől, annak nyugodt szívvel ajánlom őket, aki pedig hallgat (mondjuk) Limp Bizkitet, de valahol zavarja a populáris fennhang, annak egyenesen kötelező.

90’s ízek, ordítás-hörgés (sic!), torzított gitár, funk, reggae, rap, hardcore metal, punk, numetal, rapcore, kétlábdob és rengeteg spangli.

(həd) P.E. – Swan Dive (live @ Rock am Ring -2001)

(həd) P.E. – Blackout

[ official Myspace ]
[ (hed) p.e. @ wiki ]

8 Comments

 • lol, amikor ld-n mithallgatszba írtad meglestem én is, és holnap reggelre be is időzítettem brénkrekkre a Bartender klippet /me röhög
  Zsírosság o/ [:

 • hehe :D
  ugyehogyugye?
  és bazzeg 14 éve csapatják a témát, én meg most tudtam meg, h léteznek o.o
  hát milyen dolog ez?!

 • zsír banda, ez elött még sosem hallottam ilyet.

 • hmm…valahol meg van egy cd-jük azthiszem…megyek előkaparom :P :)

 • Hi!

  1 eve hallottam oket eloszor mikor a RATM-rol kerestem informaciot.
  Meglepo modon ezt a zenekart csak megemlitettek valahol, es sehol nem talaltam rola szinte semmit.

  Ugy hogy nagyon orulok, hogy annyi ido utan vegre valaki irt roluk. Igaz nem olyat amit mar ne tudnek de akkor is koszonet erte.

  A bandarol annyit, hogy 2-3 album meghallgatasa utan mar valahogy nem a RATM-t mondtam a kedvenc bandamnak hanem a (hed) P.E.-t

 • whoooo :))))
  ez igazán nagy elismerés, örülök, h tehettem valamit az ügy érdekében :]

 • Shit, ez így elmondásból egyre jobbnak tűnik… én meg egyre inkább csikorgatom a fogaimat, hogy miért nem seedelnek a rosszarcok :S

 • Hasonló a problémám…:D
  ()ße

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration