Jun 29, 2008
NINth
Views: [post_view]

Black Light Burns – Cover You Heart (2008)

(1600X1600)

Black Light Burns - Cover Your Heart

A Black Light Burns egy kifejezetten furcsa zene. Ha a Brandon Lee féle Holló bandát alapítana, ez lenne az. Mikor először hallottam az első lemezüket (Cruel Melody) leszakadt az állkapcsom, ugyanis mindenre vártam, kivéve arra ami megszólalt. Az első érdekesség a frontember, Wes Borland. Igen, az a Wes Borland, aki a Limp Bizkit nevű hip-pop metál bandában gitározott, fekete kontaklencsében, fehérre festett arccal. Wes már abban a környezetben is furcsa volt. Anno Corey Taylor (Slipknot) mondta egy  interjúban Wes-ről, hogy “amellett, hogy egy zseni, az egyetlen baja, hogy arra a fosra pazarolja a tehetségét”.  A Black Light Burns-nek természetesen semmi köze a Limp Bizkit hangulatához. Főleg mivel a producer, zeneíró munkatárs, basszgitáros, billentyűs, whatever Danny Lohner (sic!), a Nine Inch Nails géniusza.

Old school dark-wave-rock feldolgozások, Sisters of Mercy, Duran Duran és két ízelítő a zenéből (by Youtube) a tovább után.

A BLB nem kisebb munkát vállalt magára, mint 2008-ban is naprakésszé tenni a 80-as évek “dark-rock” örökséget, amit egy Siouxsie, egy Robert Smith, vagy akár egy Bowie hagyott a világra, mindezt igazi döggel, koszos rockzenével és abszolúte egyedi módon. A hogyanról Danny Lohner gondoskodik, aki a NIN féle elektronikával zseniálisan bolondítja meg a cipőbámulós bugit. A színpadkép tízpontos, Wes Borland tökéletesen hozza a Holló 1 arcfestett, félmeztelen, kislányálmokat borzoló karakterét.

Ez a második album még az előzőnél is jobban tágítja a perspektívát. A lemez első fele a fent említett retro üzenet mai korba ültetett verziója, feldolgozásokkal, sötét klubokkal, szakadt színpaddal, whiskeygőzös levegővel, fülledt erotikával, pontosan elég elektronikus fűszerezéssel és kellemesen nyers agresszióval. Szinte hihetetlen, hogy mennyire naprakész a zene úgy, hogy megmarad benne a több generáció óta ismeretlen esszencia. A lemez második fele viszont már túlmutat ezen. Az elektronika előtérbe kerül, de nem az ütemekre, hanem az atmoszférára helyezve a hangsúlyt. Csak saját számok, kísérletezgetős, mélabús-melankólikus prüntyögés, csukott szemek,  hátradőlés, elmerengés. Gyönyörű. Már-már olyan, mintha egy NIN projektet hallanék, de még itt is érződik a BLB egyedi hangja, a plagizálás gondolata fel sem merül.

Újvonalas darkoknak, NIN fanoknak, ipari rockereknek, elektromos rockereknek melegen ajánlott.

Tracklisting
01. Forkboy (Lard)
02. So Alive (Love And Rockets)
03. Hungry Like The Wolf (Duran Duran)
04. Lucretia My Reflection (Sisters Of Mercy)
05. Rid Of Me (PJ Harvery)
06. The Art Of Self Defense (Jesus Lizard)
07. On The Bound (Fiona Apple)
08. I Am The Sun (Swans)
09. Blood Red Head On Fire (Big Dumb Face)
10. Search And Destroy (Iggy And The Stooges)
11. Drowning Together, Dying Alone
12. Failing
13. Ribbons
14. Zargon Morfoauf
15. Vennisoun
16. Zlitchufdux
17. Giving In Again

Black Light Burns – Lie (from Cruel Melody album)

Black Light Burns – The Mark (live) (from Cruel Melody album)

[ official site ]
[ official Myspace ]

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration