Jan 5, 2009
NINth
Views: [post_view]

All psy / goa genres by Anoebis

buddhaRendszeresen megmosolyogom azokat az embereket, akik állítják, hogy azért nem hallgatnak goát, mert az egysíkú és unalmas tuc-tuc. Jómagam kb. 5 évvel ezelőtt kezdtem megismerkedni ezzel a műfajjal, bár én is zárt térben hallgattam az első kedvenceimet. Ez -mint utólag rájöttem- egy elég fontos momentum, ugyanis a goa zárt térben nem ugyanaz a goa, mint a szabad ég alatt, embermagas mélynyomókból. Ezt magyarázni fölösleges, a stílus alapelemei kötődnek a szabadsághoz és a szárnyaláshoz, márpedig ezt négy fal közt nem lehet átérezni egészen. Van olyan psy is, amit viszont hűvös pincékbe kell vinni, de az már egy egészen másik történet. Azóta megértettem, hogy a Hallucinogen és a Blisargon Demogorgon távolabb áll egymástól, mint a Rammstein és a 2 Unlimited. Főleg mióta láttam Pentát és Xenomorph-ot zenélni egy budafoki borospincében.

Cáfolandó az első mondatban idézett állítást, következik egy olyan kép, ami megpróbálja vizuálisan is szemléltetni a különféle pszichedelikus zenék közti áthallásokat, név szerint említve az adott irány jeles képviselőit. Van egy-két olyan megfogalmazás, amire én is húzom a szemöldököm, de alapvetően abszolute korrekt és átfogó tanulmány, ami sokat segíthet a “psy” zenei definiálásában.

All psy/poa genres by Anoebis

Külön érdekes képen látni azt, hogy honnan hová haladt a maroknyi reteklábú hippitől induló világbéke mozgalom. Mára már a popzenék többsége is az agresszív agytekergetést választja célnak a kozmikus szpirit továbbpörgetése helyett, ami nem feltétlenül kellemes látvány, viszont cserébe legalább reális. Persze vannak pozitív példák még 2009-ben is (pl. az Aurora fesztivál fültől-fülig vigyor hangulata), de az igénytelen műanyag hulladék így is túlnyomó többségben van, az igazi értékek előtt, ugyanúgy, mint minden más műfajban és témában.

Hogy tuskó pofátlan módon magamat idézzem: mikor megkérdezték tőlem egy underground-ról szóló vitaesten, hogy “miért kell lázadni”, annyit mondtam, hogy már minden létezik, ergo a millenium után már nem beszélhetünk lázadásról, maximum szelektálásról.

[ origial post @ Listology ]
[ thnx 2 narny ]

11 Comments

 • ez az uccsó mondat mindíg nagyon masszív szinten ül, respect! _O_
  amugy again, gogogo Suntrip Records! ^^
  jó látni hogy ennyire nincs meghalva az egész, akárki akármit mond, vagy épp ír:
  http://prae.hu/prae/articles.php?aid=1585 (első harmadban, igen, sérelmeztem/tük, egyoldalú megközelítés még ha van is igazságtartalma, no offens..)
   

 • mmm, lesz miből csemegézni <3

 • bal alsó sarok <3

  egyébként… trance which is psychedelic :D már itt tetszett. :)

 • posztmodern irodalomelméletet mennyire olvastál? az uccsó mondattal nagyon ráéreztél, biztos vagyok benne, hogy pár gondolaton sokat kattognál (:

 • posztmodern irodalomelmélet? nem ismerős, de ha adsz valami anyagot, simán érdekelne :]

 • Van mit bepótolni/tanulmányozni ^^

 • Belehallgattam néhányba a képen felsorolt bandákból, s így meggyőződhettem arról, h ez tényleg nem az én stílusom.  Nem fikázni akarom (nem lenne értelme, bőven van mit hallgatni ehelyett…), csak egy dologra lennék kíváncsi. Látva, h ezek a bandák szívesen használják keleti vallások jelképeit, felmerült bennem a kérdés, h mégis mi közük van a buddhizmushoz, a hinduizmushoz vagy éppen a zenhez.

 • mi köze a goának (psy trance-nek) ezekhez a vallásokhoz? a Liquid Crystal Vision-ből idézve:
  Adott egy kultúra, vagy másképpen egy kollektív társadalmi szellem, ami lehetővé teszi, hogy emberek összejöjjenek és együtt alkossanak.
  Mivel mindez Goán történt, ami ugyebár Indiában van, itt még érintetlenül él az a kollektív tudat, amelyben élő realitása van az ősi isteneknek a népesség jelentős része számára.
  Shiva, a hinduizmus istenei, sőt, Buddha és a többi vallás is jelen van.
  Ilyen háttérrel, ilyen spirituális kontextusban az emberek képesek voltak hihetetlen mértékben megnyílni. Visszatérés a családhoz, a természethez, visszatérés az anyaföldhöz!

  Itt olyan emberekkel találkozhattál, akik saját erőből, saját útjukon hozták létre a saját világukat.
  Az emberek példáivá válnak annak, amit létre akartak hozni, saját világukat alakítva, saját sorsukat irányítva, jobbá teszik a világot is!
  Ez a folyamat egyre csak erősödik és az üzenet, amit hordoz… egyfajta szeretet.

  lefordítva:
  a 60’s években amerikától kikészült hippik kerestek maguknak egy helyet, ahol háborítatlanul folytathatták a saját kis pszichedelikus közösségük életét, ez pedig történetesen Goa volt, az indiai félsziget. itt megtalálták azt a lehetőséget, amiben teljesnek érezhették magukat és el tudott indulni egy, a hippizmusnál is nagyobb világszintű “mozgalom” a tudattágítás jegyében.
  a korai (sic!) psy trance zenék a békéről, az egységről, a tudatról és a felsőbb szintekről szóltak, a hangsúly a spirituális utazásokon és a közösségi léten voltak, nem pedig az eszetlen drogozás által tévútra terelt partyipar-on, ami mára lett az egészből.
  Goa…
  mára elüzletiesedett, olyanná vált, mint valami sajt, amit túl sokáig hagytak állni a szekrényben.
  A szellemiség eltűnt, helyette megjelentek a turisták, a bolhapiac Regent Streetté nőtte ki magát.
  ” [Raja Ram, LQV]

  btw, ha zenei oldalról szeretnéd megközelíteni a kérdést, abban is szívesen segítek, ugyanis nem kevés információ van abban is. de nem akarlak rögtön két oldalnyi elemzéssel traktálni, csak ha tényleg érdekel :)

 • Továbbá ott vannak azok a Pszichedelikus zenék, amiket nehéz bekategorizálni, például Shpongle, Younger Brother…
  http://www.youtube.com/watch?v=jmoN4ib8HW4

 • pontosan. a Shpongle talán az ultimate válasz arra, hogy mi köze a pszichedelikus zenéknek a keleti vallásokhoz.
  ezt (Shpongle – DMT) tessék jó hangosan végighallgatni és meglátod, h miről is van szó :)

 • köszi, jol fog jönni :)

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration