Nov 8, 2008
NINth
Views: [post_view]

Akkezdet Phiai – Mivel Játszol

rendhagyó, régi, de örökzöld magyar hip-hop rovat

Soha sem szerettem túlságosan a magyar zenéket (my fault, sorry), a hip-hop-tól pedig ijesztően amortizálódnak az agyam létfontosságú részei. Természetesen 12 évesen a kötelező Animal Cannibals / Rapülők kántálás az iskolai szünetekben unaloműzőként nekem is megvolt, de azzal a lendülettel tovább is léptem ezen. A Belga is csak addig mozgatott meg, amíg 2000-ben két számuk volt és az is csak Napsteren terjedt az Est.fm, meg a Zöld Pardon helyett. Persze én is belefutottam pár érdekes helyzetbe, mint pl. amikor 2001-ben (?) a hajógyárin Tankcsapda előtt Belga lépett fel az Est.fm elnökválasztási bulin, de az álmos bólogatáson kívül nem sok maradt meg az eseményből.

Mégis van pár olyan magyar freestyle, ami mellett én sem tudok szó nélkül elmenni. Ilyen pl. az Akkezdet Phiai. A Mivel Játszol című betonkemény arcbamondás egy olyan speckó darab, amit még az én metálzenén kultúrálódott elektrohippi füleim is jóleső borzongással hallgatnak végig alkalomadtán. Nem kell megijedni, ettől még nem válunk karikásra szívott szemű anyázós repperekké, de észre kell venni, hogy van élet a gitáron/sampleren túl is.

Vállalkozó kedvű zenehuligánok szevasztok, a tovább után szöveggel együtt tudjátok meghallgatni Saїd és Újonc véleményét a nagy büdös magyar valóságról. Káromkodós-megmondós-spangliszívós freestyle, de nem is akar több lenni. Őszinte baz’megolás, Kultiplexes freestyle maraton utánérzés, zöld füstös pinceklubok, fejkendős keménysrácok és csillagtalan sötét éjjel a Práter-Futó sarkán. A 18 éven aluli olvasóknak külön megjegyezném, hogy kurvakemény danger, fuckin’ explicit lyrics!

Saїd.:
Megint indul a pop-mc kínzó steezo/ erre nincs szó, fo’ seezo/ de viszont, ez lesz a norma a nívó/ mint a cseh pivo/ a soha el nem múló/ zene tengeréhez móló/ innen mélyebbre evezhetsz, nálunk csak verbális a pisztoly/ és nem eszem rendőrt, mert a rendőr az disznó/ ha nimfó vagy, Saїd lesz neked a szex/ és a diszkó-picsáknak igen én vagyok az ex/ az embertelen emberterelő szószerkezetemmel ha megszólalok, követtek, mint pálmát a tex/ mint Matthiast a Rex/ mint Funkmastert a Flex/ leépítem a tested, mint a szklerózis multiplex/ függetlenül attól, hogy velem, hogy viselkedsz/ Akkezdetnél amit látsz, az az, amit kapsz/ saccra nem basztathatsz, kis fasz/ mert leégsz apám, min a BS/ a szavad csak csepp, mint a Béres/ nem esélyes, a rap-tenger édes/ nem kétes: az Saїd/ kivédem testvérem a sertés kaszáid/ de vigyázz, mert büntetésből doktoráltam/ és kibaszásból diplomát kaptam/ bekattantan pattan a nyelvem, a tudatom mélyebb, mint egy katlan/ a kúltúrának újabb pofont adtam/

Refrén.:
A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene/ ja, kérdés, hogy átérzed-e/

Újonc.:
Lassan egy éve nem volt már élet-flessem/ mert nincs olyan este, még véletlen sem/ hogy tökéletesen szét ne essek/ esküszöm, nem bírok ki több évet Pesten/ már csak pár csepp házipálesz választ el attól, hogy a faszomon a fanszőrt szőkére fessem/ nem küzdök a sors ellen, hagyom, hogy hasson/ az összes bűnömet meggyónom/ amikor annyi lesz a vagyonom, hogy nagyon unom/ vagy, hogy agyonnyomhasson/ éreznem kell, hogy élek/ évente minden télen végignézem a tévében az élettelen lelkibeteg népet, és az RTL-nek életlen a képe/ fellobbantam szerelmileg, ellenben te nem/ elmebeteg vagyok, mer’ tudom, hogy csak öt roppert kell meglebbentenem/ beindít a káromkodás/ háromórás kúrás közben nyögjed, hogy a káróm csodás/ te meg vigyázzál, faszi, mer’ könnyű rábaszni/ némelyik traveszti olyan ravaszdi, olyan parókát ragaszt, hogy nem vágod, hogy habiszti/ voltam én közvetlen és extroverált/ elmondom, hogy nem egy ember extra mennyiségű stexre vert át/ azóta csak a depresszió/ igen a regressziós hipnózis segített emlékezni, hogy reppezni jó/ meg betépni jó/ mer’ az egész bio/ nem úgy mint a régi jó/ spuri-eki-trinyó trió/ tapasztaltad már az emberi jót?/ a herkásnak születő embriót/ Armani szerelem, minden pórusomból párolog az Emporio/ csak azé’ marad nekünk a mákos briós/ mert tudja az egész unio/ hogy nálunk a puni jó/ unicummal koccintva nézik műholddal, ahogy a Kunigunda utcában óriási műgonddal lekerül a tundrabugyis gádzsiról a punibunda/ nem látom a térképen hol van Bonn, és hol van Lion/ olyan jól sötétít ez a kibaszott Avanglion/ takarja a monoklim, így is monokinin vezetem a Renault Clio-m/

Refrén.:
A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene/ ja, kérdés, hogy átérzed-e/

Saїd.:
Számba a szavakat, mint elöbb a dzsót adtad/ ezek rímek, melyeket más MC- nem koptattak/ a szövegen a 100 fok itt celsius, a fahrenheit/ a sok thug-nak/ látom a szemedben azt, amit a szád elrejt/ itt a szomszéd-sokk, mint a Magenheim/ ez nem a sláger-slejm/ ád egy mer’/ bájt mellőzve oktatnak/ Saїd-ék a szakadék szélén be nem farcolnak/ az Újonc betársul/ pedánsul revansol/ bitangul betankol a szkankból/ felhangol/ a vágány tuti “c”, s az úticél má’ nem lejt/ mégis irány a mélytenger/ másfele visz az utunk, mint a malavos féltengely/ kocc a pat-Kán, mint a Dzsingisz/ miattam iszol te állat, mint a Junkies/ punkok szandálba’ aszonták Akkezdetnél fogytán a szöveg/ utána meg, hogy melegebb, mint Santana/ mindegy itt a kanális/ oda van a villád, meg a kanál is/ találka a halállal/ a kifogás banális/ semmi trükk/ mint az Alfonzó/ asszed nem látok a haszontól?/ na szálljá’ le a faszomról/

Refrén.:
A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene/ ja, kérdés, hogy átérzed-e/

9 Comments

 • Heh, ez vicces, mostanában én is tök sok magyar zenét hallgatok, és nem a metálos fajtából. A Beat Dis – Keep Still c. lemezét nem tudom ismered e (erről tólt klippet a múltkor damage, meg kevésbé múltkor én is), ha nem, feltétlen csekkold, iszonyat addiktív [:
  Meg még a Zagar hajlamos durván a playlistben ragadni ((:

 • baszki, elszállt az előző kommentem :(

  szóval nem gondoltam volna, hogy én itt fogok erről olvasni valaha :]
  nyáron kattantam rá én is. csekkold az 1 hetet is, annak a “soundtrackje” is akkezdet.
  (http://www.magyar.film.hu/object.0890A7FF-C6F6-4F9F-895D-9E14F30FFC30.ivy)

  Van kettőféle magyar álomettől félek csak, hogy meddő népnek én hiába magyarázommert ők félnek és nem vágják hogy ez a két történetamit most eléd tárok megtörténik bárkivel, mert megtörténhet
  csak egy szimpla forma ki nem szívja orbaesküszik csak a dzsóraés egy pár nap múlva lenn a stúdióbabele a mikrofonbaa saját álmát mondjaés már nincsen gondjaegy alibit meg egy kisebb passzázzsal egy kopasz pasi hatszázzal rendeli a vaságyát kis alhasi masszázzsalaztán dzsalegyütt iszik a kaszássalhad lássa a nép hogy ez most nem lesz egy snasszpárbaja srác raj, de lassan nem bírja már hasnyállal,amit ez a fasz vállal kajak elhasznál fél év alatt egy Astrat az orrávalde le se basznád ha látnád, hogy a csávó kajak álmábanlepaktál a Kastroval lejattol a prisztássalfelébered egy tisztáson és egy Krisnás kislánnyalkasztráltat vagy 10 csávót, miköbzen egy vaskos kis táskábólelőhúz tíz mázsa kokszos dzsót a kiscsávó is kortyolgata Tasnáditól vásárolt használt kristályból kihúz neveket a listárólkajak mazsolázgat kis tálbólés közben KISZ tábor feelingelkisstílű tolvajokat istápol

 • ja, és ha már akkezdet, akkor fhészek is. és itt ki is merül amit ismerek a reppből :]

 • mazsi: valamiért bekerül a spamgyanús kommentek közé, de ha már megírtad mégegyszer, akkor nem engedtem át fölöslegesen :)

  amugy igen, rendhagyó poszt, én se hittem volna, h valaha magyar hip-hop-ot fogok idepakolni :o

  a filmet pedig csekkolom majd, kíváncsi vagyok ;)

 • Hehe, az Animal Cannibals még alsóban volt favoritunk egy akkori barátommal, aki kosármeccseken – elmondása szerint – a Lökd fel! (azt hiszem, ez a címe) nevezetű remekművet mondogatta magában, amikor bedühödött. :) A Belgával is hasonlóan vagyok; emlékszem, amikor még haveromék mutogatták azt az 1-2 számot. Elsőre még jó poénnak tűnt (bár én elég hamar ráuntam), s akkor még fene se gondolta, h ilyen sikeresek lesznek. (Magyar) hip-hophoz most semmi kedvem, így a fenti zenéről nyilatkozni nem tudok.

  Viszont ha már jó magyar zene: lehet, csak nekem újdonság, de én tegnap fedeztem fel az Úzgin Üvert, s azonnal beleszerettem. Nem tudom, szereted-e az ilyen primordiális zenéket (inkább nem kategorizálnám ezen belül), de én nagyon ajánlom (link).

 • de rég láttalak erre Danó :)
  Uzgin Üver csak névről volt ismerős, de most így rendesen meghallgatva egészen jó kis muzsika :O
  köszi!

  egyébként van pár jó magyar együttes (bár nem túl sok sajnos), simán lehet, hogy írok majd egy posztot belőlük :)

 • szerintem mindenképp kiemelendő a hazai felhozatalból – persze a fentebb összegyűjtött előadók mellett – a pécsi punnany massif is.

 • Akkezdet rég alap m/
  De ha már magyar hip-hop, a női vonalat, mc Senát (aki annak idején a Kultiban a Gimmeshot crew-val, Busáékkal indult, aztán egyre-másra feltűnt az A38-on, idén nyáron Barabás Lőrincék számát tette rádióbaráttá, ska-projektekhez cspódott és szólóban nyomta a Gödörnél, ill. a Zagaros undorgrund-dívás porjektben vállalt részt, nemtom minek, mostanában meg leginkább az Irie Maffiával tevékenykedik), és a jóval kapálósabb, de általam nagyon csípott Ludditákat ne felejtsük ki… Utóbbi csajokat a mai napig szívesen hallgatom, ha elkap a hangulat, arról nem is beszélve, hogy Senával együtt ők voltak a legtündéribbek a magyar zenei szcénából, amikor fésztufészre került a sor.  És ha már említésre került, Busát sem szabad elfelejteni, aki mostanság a Zubollyal persze lefektetett alapokon mozog, ám a Kultis gebasz után pár évre, a Cöki-nyitó koncerten már nagyon dolgozott benne valami, mert kb. fél órára nagyon kikattant, és veszett durva freestyle-t vett elő, ezáltal durván pozitív csalódásra késztetve engem.

 • nah, csak ajánlónak ha valaki erre jár…
  a legjobb magyar zenék – az akkezdet-en túl (a stílusban; (legyenek albumok)
  NKS – *****
  DSP – Társadalomkritika
  Bankos – Rapmotel
  Punnany Massif – Körkép
  The Steve – 1st

  aztán van itt még mondjuk Hősök, Fhészek, Norba, Siska Feenoocchi, Funktasztikus…

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration