Mar 16, 2008
NINth
Views: [post_view]

Stephen King – The Mist (A Köd)

Újabb Stephen King novella került a filmvászonra, ezúttal The Mist (A Köd) címmel. A legutóbbi ilyen húzásnál (1408) is reménnyel vegyes félelemmel álltam a film előtt, mivel tudni lehet, hogy a King írások hangulata erősen egyedi, nem is nagyon lehet őket mozgóképbe illeszteni, legalábbis hatalmas feladat és keveseknek sikerül. Ott vannak a jó példák (Kedvencek temetője, Ragyogás, Hasznos holmik, Aranykor és most már az 1408 is) természetesen, de akad mellettük néhány kegyetlenül gagyi próbálkozás is, mint pl. az Eminens, Ámokfutó kamionok, A kukorica gyermekei, Maximális túlhajtás ésatöbbi. A legjobban talán az Az (It) című hulladékot sajnáltam, ugyanis az egyik kedvenc könyvem volt a mestertől. De valljuk be őszintén, azt a zseniális parakeltést nehéz megőrizni a saját fantáziánk nélkül, adott karakterekkel és nem utolsó sorban azzal a szűkös idővel, amit a standard egy-másfél órás filmhossz határoz meg.

A story

Ebben a történetben a főhősünk (minő véletlen) egy apa és a fia, valamint egy álmos amerikai kisváros (muhaha) szokásosan unalmas és birkaszellemű lakói. Az egyik éjszaka hatalmas vihar tör ki, s mire másnap reggel lesz, gyanús, tejfehér köd mászik a város felé a tó vizén. Mire másnap elmennek a boltba, a köd már a seggükben figyel, ráadásul már áram sincs, de legalább a kasszánál hatalmas a sor, mert mindenki készülődik és be akarja szerezni a heti hidegélelmet. Node a köd se hülye, már támad is keményen. Épp amikor fizetnénk a kasszánál. Ennek örömére keresztülrohan rajta egy ember, bedübörög az ajtón, véresen-idegesen-üvöltve, hogy most aztán mindenki féljen nagyon, mert ebben a ködben olyan dolgok vannak, amiket nem is mernénk gondolni, meg egyébkéntis elrabolta a haverját, ugyanis hallotta sikoltani egy nagyot. Innentől kezdve alakul a barikád, pattognak az idegek, gyűlnek a birkanépek és tanakodnak, hogy mit is kéne tenni.

A szereplők között most sem hiányozhat a fanatikus keresztény elmebeteg nőszemély, akit én személy szerint az első monológ után saját kezűleg lőttem volna tarkón, hogy megelőzzem azt azt követő eseményeket. De persze ezt ott senki nem teszi meg. Pedig ha tudnák, hogy nagy sokk után, félelemben élő embereknet mennyire könnyű fanatizálni..ugye..node ne rohanjunk előre ennyit, nem akarok lelőni nagyobb poénokat. Mindenesetre az a nő legalább annyira idegesítő, mint Craig Toomey, a Langolierek papírtépkedős agyhalottja, csak ez kevésbé szerethető.

A ködben tényleg vannak érdekes dolgok, méghozzá olyan kis randa ocsmányságok formájában, amiket én sem látnék szívesen az otthonomban. Piciktől a nagyon nagyokig, mindenféle dög. Egészen agresszívek is. Annyira, hogy a boltban ragadt bátrak között kb. 60 méter a rekord a parkoló kocsi felé megtett távolságban. Utána már kezd meleggé válni a helyzet. Senkinek sem ajánlom a hősködést. Meg egyénként is, nem kell hergelni azokat a randa lényeket, jönnek azok maguktól is.

Sajnos eléggé érződik a film közben, hogy novella volt az alap és nem lett túlspirázva a történet. Egyszernézős, chips és üdítőkiller, de nem egy maradandó károsodás, mint pl. az 1408. Az IMDB-s 7.6/10 szerintem is reális, a tipikus helyzeti feszültségek és a látvány hozza szintet, de ez most nem az agymunkáról szól, csupán a kikapcsolódást segíti egy-egy ráérősebb éjszakán. Ami (Kingnél szokásosan) kiemelkedő, az az emberi karakterek. Szerencsére a színészgárda is szépen meg lett válogatva, nem lehet okunk panaszra. Ami pedig a happy endet illeti, tartja magát a mostanában pörgő trendhez. Aki nem tudja, hogy mi az, az majd rájön a film végén, aki meg igen, az meg sem lepődik (annyira).


Ízelítő a hangulatból

Az emberek alapvetően jók. Rendesek. Jó ég, David. Civilizált társadalom vagyunk.

Persze, amíg a gépek működnek és amíg tudod tárcsázi a rendőrséget; de ha ezeket elveszed, belököd az embereket a sötétbe, beléjük fagyasztod a szart, akkor nincs több szabály és meglátod milyen primitívek tudnak lenni. Ha eléggé rájuk ijesztesz, bármire ráveheted őket. Bárkinek hisznek, aki megoldást ígér. Vagy bárminek.
Ollie, támogass, kérlek.
Bár megtehetném. Mint faj, alapvetően őrültek vagyunk. Rakj kettőnél többet egy szobába; táborokba rendeződnek és azon kezdenek agyalni, milyen indokkal öljék meg egymást. Szerinted miért találtuk ki a politikát és a vallást?

official trailer
(aki semmiképp sem akar spoilert, az
ne nézze meg!)

No Comments

  • pont ma estére tervezem.
    nem olvasom el az izelitöt, majd utána :)

  • Sztem nagyon jó, egyik legpontosabb King-adaptáció (talán éppen azért jó, mert novella, s Kingnek nem volt ideje 600 oldalon fejleszteni a szereplőket), viszont a vége az nem tetszett (nem mondom el miért, azok kedvééert akik még nem látták), mivel olyan “divat-jellege” van, sztem az eredeti az jobb, bár lehet filmben nem mutatna olyan jól. De a film az jó kinges! Jó filmnézést!

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration