Jun 5, 2008
NINth
Views: [post_view]

Doomsday (2008) – Neil Marshall, az új Uwe Boll

Sokáig próbáltam kutatni az emlékeim között, hogy mikor láttam utoljára ilyen színvonalú filmet, de nem nagyon találtam olyan példát, ami ezt a szintet hozná. Aztán rájöttem, hogy miért van ez: ritkán nézek szar filmeket, általában jó előre elkerülöm az ilyesmit. Most sajnos nem sikerült.

A film egyetlen pozitívuma, Viper:

2008-2033, Skócia, vírus, vesztegzár, lefejezések, csonkolások, cyberpunk gladiátorok, Bentley, irrealitás és láncon tartott szexrabszolgák a tovább után.

(Előre mondom, hogy spoilerezni is fogok, de direkt, szánt szándékkal és előre megfontoltan. Egyrészt nem akarjátok látni ezt a filmet, másrészt gyakorlatilag nincs mit lelőni, mivel nem szól semmiről)

Közvetlenül a film megnézése után kicsurrant a könnyem is, mikor belegondoltam, hogy mennyi mindenre használhattam volna azt a két órát, amit eme hulladék megnézésével töltöttem. Node ne ugorjunk előre, lássuk a miérteket és hogyanokat:

A kiindulási pont 2008, Skócia, ahol egy Kaszás nevű vírus szelektálatlanul irtja a népességet. Tömeges halál, ráadásul a katonák is halomra lövik az engedetlen polgárokat. Végül nem bírnak velük, ezért felhúznak szegény skótok köré egy haaaatalmas vas-beton-nikkelkrómacélólomlézerwhatever falat, hogy végképp esélytelen legyen a menekülés. Egyetlen (félszemű) kislány menekül meg ebből a rettenetes helyzetből. Ezután a vírus szépen kiirt mindenkit, Anglia büszkeségén nagy a folt, de hát Istenem, ez van. Eltelik 25 csendes év, mialatt senki egy pillantást sem vet erre a szerencsétlen vidékre. [ eddig a pillanatig tudtam még úgy-ahogy komolyan venni a filmet ] Megismerjük a félszemű kislányt egy 25 évvel későbbi verzióban, aki azóta hiperkommandós lett, aki a jobb szemével előre tud kukkantani a kanyarban, hogy tudja előre az ellenség helyzetét! Érdekes módon a környezet, a technikák, az emberek, meg úgy általában minden ugyanaz mint itt 2008-ban. Na jó, talán egy picit koszosabbak az utcák. Hol a 25 évnyi fejlődés?! A kocsik úgy néznek ki, mintha valami 1967-es sci-fi kellékeiből lopták volna, a story egyre durvábban hajaz a 28 Nappal Később-Sin City vonalas apokalipszisvérhalálcyberpunk filmek gerincére és én is egyre jobban vonogatom a szemöldökömet egy-egy irreális jelenetnél.

A sarokból beugrik a klasszikus vicc poénja:
-Te komám, ezt most komolyan gondótad, vagy vicc vót?
-Hát biz’a, komolyan gondótam.
-Akkó’ jó, mer’ viccnek azé’ durva vót.

A vírus újra elszabadul Angliában, a sumák elnök izzad a székben, de aztán előássák a szigorúan titkos iratokat, amiből megtudjuk, hogy katonai műholdak szerint a lezárt terület nem üres! Mozgások vannak már három éve, ergo vannak túlélők, ergo van ellenszer. Nem kérdés, a félszemű lánynak (és egy csipet csapatnak) be kell mennie a 25 éve érintetlen helyszínre, hogy kihozzák az ellenszert. Meg is teszik. Az mondjuk egy jó kérdés, hogy 2033-ban hogy lehet valaki annyira gyengeelméjű, hogy röhejes mennyiségű fegyverrel megy be egy olyan területre, ahol 1; egy komplett kontinens halt ki A vírustól 2; 25 éve nincs információ a helyszínről, kivéve, hogy 3 éve mozgolódik valami 3; egyébkéntis, 2033-ban minimum, hogy zsebatomvető lézersugártankbombázó kellene, hogy alapfelszereltség legyen egy ilyen projektnél. Meg talán nem két tankkal kell menni, összesen vagy 8-10 emberrel.

Elképedve marom az arcom a történet buktatóin, miközben az embereink behatolnak a kórházba, ahol az ellenszer elméletileg keresendő. Aztán jön a meglepetés. Hőseinket megtámadják! Nade nem ám akármilyen zombik, neeeem. Cyberpunk barbárok! Elvadult, agresszív, hörgő-morgó, színes tarajos, kifestett cyberhuligánok! Iszonytató harc kezdődik, ami gyakorlatilag esélytelen, hiszen ezek a szakadt vadállatok annyian vannak, mint a Gyűrűk Ura statisztái. Ennél a pontnál már olyan módon törnek a csontok és szakadnak a testrészek, hogy nem győzöm ráncolni a homlokom, de ezt is übereli az a pillanat amikor a túszul ejtett félszeműnk fülét leharapja a túlkokainozott, tarajos, szadista főállat (csak a miheztartás végett). Aztán kiderül, hogy mi is történt a falon túl, ameddig nem figyelt oda a világ.

Itt át kellene kötnöm a sztorit, ugye? Próbáltam, Istenemre, én tényleg megpróbáltam. Nem ment. Nem találtam semmiféle reális magyarázatot arra ami itt következett: Fogd meg a Mad Max gárdáját és díszletét, add hozzá az aztékok emberevős hobbiját, spékeld meg valami zsékategóriás gladiátorharcos jelenettel, törjenek a csontok, hulljanak a fejek. Jöhet még egy kis csöcs, tömeges emberáldozat, rock&roll, színpdai gigashow és Siouxsie and the Banshees. Komolyan vártam már, hogy valaki lerúgja a másik veséjét, miközben üvölti, hogy “disziz spartaaaa”, vagy mikor jelenik meg George Clooney a kereszt alakú duplacsövűvel.

Ettől a perctől kezdve egyértelművé vált, hogy ez a fim ez nem lehet komoly. Sehogy sem. Ezzel még nem lett volna olyan nagy probléma, de itt sokkal-sokkal több baj van, mint amin egy normális lelkületű és ízlésű ember tovább bír lépni. Értem én, hogy Neil Marshall szereti a Kill Bill-Hostel féle irreális-belezős filmeket, de van az a mondás ugye, hogy “ha valami nem megy, akkor azt nem kell erőltetni”. Marshall nem fogadta meg a tanácsot. Megjegyzem, ő csinálta a The Descent (A Barlang) című filmet is.

Hol sokalltam be (először)? Talán ott, amikor valami szerencsétlent kikötöznek egy hosszú rúdra és alápörkölnek (az első képen, az a szép hölgy. igen, ő pörköl). A Silent Hill-ben is van egy ilyen jelenet, igen, de ott nem nézzük végig premier plánban, amint az úriembert kellemes barnára égetik, hogy aztán a felvadult barbárok módszeresen felszeleteljék, mint egy grillcsirkét a sarki hentesnél. Aztán mikor összeeresztik a hősnőnket egy hegyomlásnyi, talpig acélba öltözött gladiátor-lovag-terminátorral, miközben az őrjöngő tömeg vérre éhezve lesi az eseményeket a tribünről, feladtam, hogy bármilyen logikát találjak a filmben.

Összefüggéstelen klisétenger, ami már annyira egyértelműen klisé, hogy az ember jogosan hihetné, hogy paródiát néz, de valahogy mégsem. Viccnek viszont durvaPonyvaregény 2008, nagyon szarul. (Jelenetenként külön-külön) Kill Bill, 300, Resident Evil, 28 Days Later, Sin City, Mad Max, Blade Runner, Apocalypto, James Bond, Gyűrűk Ura és még jópár film gagyi kópiája, nyakonöntve rengeteg fölösleges agresszióval és vérrel. Az látszik, hogy irgalmatlan mennyiségű pénzt öltek ebbe a hulladékba, de az is biztos, hogy buktak vele keményen.  Az imdb-s 6.4 pont pedig egész egyszerűen érthetetlen számomra. A Kis Vuk mellett lenne a helye, nem máshol.

Egy dolog miatt volt érdemes megnézni: Neil Marshall nevét megjegyeztem. SOHA többet nem nézek meg tőle semmit, amihez köze volt.

official trailer:

[ official site ]
[ imdb ]

6 Comments

 • Hát ez szégyenletes :D
  Good review btw.

 • Pedig a Descent (A barlang) az szvsz igen jó film volt a hölgyek főszereplésével.

 • Áááá :DDD
  A felsorolásból asszem kimaradt a Jurassic Park (az a záródó giga-ajtó!!!), meg még pár kortárs mocsok (itt pl. a mindenféle barkácsszerszámokra és az általuk okozódó értelmetlen premierplán erőszakra célzok), de hogy d4m4g3 kollégát idézzem, ez a film akkor is THE WANT. Egyszer muszáj, valahogy le kell vezetni a vizsgaidőszak művészfilm-túltengését ;)

 • Jurassic! tényleg o.O
  az a Bentley amugy tiszta Knight Rider jelenet ;P

  btw, agymosáshoz lehet, h jó, de annak is elég masszív ;D

 • […] pedig rohamosan csökken. Neil Marshall az az ember, akit lámpavasra kellene lógatni. Erre már a Doomsday-nél is rájöttem. Ebből a filmből pl. megtudjuk, hogy a pillanatragasztót a vietnámi háború miatt […]

 • […] valaki igazán hulladék filmről szeretne értesülni, nézzen rá a Dog Soldiers, vagy mondjuk a Doomsday posztra. Az utóbbit amúgy Uwe Boll neve fémjelzi, ezzel pedig elég sokat […]

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration