Jan 3, 2008
NINth
Views: [post_view]

30 Days of Night

Tegnap volt szerencsém végignézni ezt a filmet. Kíváncsi voltam már régóta, eléggé nagy hype előzte meg ezt a képregényből alkotott filmadoptációt [ a képregény letöltése magyarul @ Halózsák ] és szerencsére nem is okozott túl nagy csalódást. A történet nincs túlspirázva, vérszomjas vámpírfalka és túlélés a menü, mindez egy (szerintem) furcsa helyszínen, mégpedig Alaszkában. Tudom, hogy rossz szóvicc, de nekem végig a fejemben ment a “Miért éppen Alaszka?” című sor. A válasz egyébként adott: Alaszka az a hely, ahol minden évben télen egy hónapig tartósan sötét van. Ez pedig ugye egy vámpírnak tökéletes helyszín a vadászathoz. Hát még többnek. Meg is jegyzi a fő vérszívó egy alkalommal: “Hamarabb kellett volna jönnünk”

A kerettörténet sablonos picit, a helyi seriff és a renegát (de akarata ellenére épp visszatért) feleség küzdelme áll a háttérben, előre sejthető összefoggással, álmos kisváros, kikapcsolt generátorok és Jóreménység foka. Minden ami egy ilyen helyen normális. Aztán megjönnek a vámpírok és minden borul.

A filmet nem a story az ami viszi, hanem a látvány és a hangulat. A csontig ható hideg szinte süvít, a a vámpírok fogai pedig annyira élesek, hogy karcolják a monitort. És nem mellesleg elég csúnyák is. Node milyen lenne egy igazi vámpír, ha nem ilyen?

Official trailer:

Mindenkinek ajánlom aki szereti a véres, vámpíros akciókat, nem gore vonalon. Egyéjszakás kaland, de arra tökéletes. Klasszikus karakterek, tökéletes sminkmesteri munkák (ezekre a vámpírokra még az én sokat tapasztalt arcommal is bólintottam egy nagyot), precíz rendezés és nem elcsépelt végefőcím. Ez utóbbi momentum az ami megvédi a filmet a nagyonamerika címkétől (bár mostanában haliwudban is ciki lett a hepiend).

És még a zene is finom a háttérben!
[ OST by Brian Reitzell ]

7.5/10
( a sablonok miatt)

imdb:
6.9/10

Végül pár nagyfelbontású (háttér)kép a filmből:

2 Comments

  • Hát éppen most hagytam abba a film nézését,így gyorsan frissen kommentálom is.Abban egyet is értek a story nem egy nagy kaland igen 2 mondatban le is lehet írni.Inkább látványos de nem a túlspirázott fajtából :))) Igen itt felteheted magadnak a kérdést te mit csinálnál hasonló helyzetben.Mert a cél hogy maradj életben :D

  • Hmm. Hát azt kell mondjam, hogy még nekem (mint az eredeti comic abszolút rajongójának) sem volt túl nagy csalódás. A hangulatot többé-kevésbé sikerült visszaadnia, viszont a vámpírokon röhögtem, elég idétlenre sikerültek csórikáim. :D Azt hiszem ez a stílusú szörnyábrázolás is csak papíron néz ki jól. A delfinhangokkal való kommunikálás kikészített, a tízszeresére gyorsított marcangolós részek alatt pedig fogtam a fejem. De egyestés múvínak teljesen jó. Az Északi-sarki hangulat pedig abszolút a szívem csücske volt már a The Thing-ben is. :D

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration