Mar 23, 2008
NINth
Views: [post_view]

Time Machine: CERN’s Large Hadron Collider (kiegészítés)

Mióta tudomást szereztem a “Large Hadron Collider” nevű időgép projektről, egyre többet nézelődöm a téma után. Így futottam bele a kedvenc, technikai csodákat és tudományos érdekességeket emberi nyelvre fordító portálomon [sg.hu] egy erről szóló, nagyobb lélegzetvételű cikkbe. Az írás nem is olyan régi, 2008. március 7-én posztolták. Ha valakit érdekelt az előző posztban említett kísérlet, mindenképpen ajánlom olvasásra, megvilágít pár homályos pontot a történetben. Ráadásul egy nálam sokkal több információval rendelkező és kevésbé laikus ember írta.
2008 lesz az időutazás nulladik éve?
(sg.hu, Balázs Richárd)

(…) Nem véletlenül, a fizikusok évtizedek óta próbálnak előállni az időutazás egy ésszerű mechanizmusával. A tér és idő viselkedésének legjobb leírása még mindig Albert Einstein nevéhez és az általános relativitás elméletéhez fűződik, ezért a kutatók arra koncentrálnak, hogy hibát találjanak benne, abban a reményben, hogy az megoldja a kérdést. Ez eddig minimális sikert hozott, még egyetlen időgép terv sem jutott el a rajzasztalig, az LHC-vel azonban végre eljöhet a várt áttörés, még ha ez pusztán a véletlen műve lesz is. (…)
(…) Arefjeva és Volovics spekulációja a különös tér-idő effektusról azzal vette kezdetét, hogy a tudósok felismerték, az LHC elég erős lehet apró fekete lyukak létrehozásához. Két proton ütközése 14 TeV kombinált energiánál már létrehozhat egy tíz a mínusz tizennyolcadikon méter átmérőjű fekete lyukat. Arefjeva és munkatársai már tavaly eljátszadoztak Einstein egyenleteivel olyan módokat keresve, melyekben kialakulhatnak zárt időszerű görbék. Ekkor vetődött fel a lehetőség, hogy az LHC akár egy időgépként is funkcionálhat. “Felismertük, hogy a zárt időszerű görbék és féreglyukak ugyanúgy eredményei lehetnek az ütközéseknek, mint a fekete lyukak” – mondta Arefjeva. (…)

[ teljes cikk az SG.hu-n ]

No Comments

 • csak meg ne húzzák a kozmikus klotyóöblítőt. mert akkor pisloghatunk a kozmikus lefolyóban, a kozmikus szar között. -.-

 • hát… elöbb örülnék ha keresnének mégegy lakható bolgyót és úgy próbálnák ki, hogy pár fényévvel arrébb vagyok. De remélem jönnek az zergek/goauldok/anyámkínják időben és seggberúgják őket a nagy piros gomb megnyomása elött :happyend fan:

 • lazán kapcsolódik:
  http://www.whatthebleep.com

  bár a valamelyest tanult ember a film néhány részénél seggfejnek nézve érezheti magát, akit érdekel érdekelnek a kvantumfizika misztériumai ráadásul igen lebutítva annak érdekes néznivaló lehet.

  apró ízelítő
  http://www.indavideo.hu/video/Kvantumfizika

  btw ha egy fekete lyuk nyelné el az egész földet én még talán annak a végnek örülnék a legjobban, legalább látnánk is belőle valamit, és lehet, hogy csak egy pillanatra is, de megértenénk

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration