Nov 20, 2009
NINth
Views: [post_view]

The Unravelling of the Real 3D Mandelbulb – avagy a Mandelbrot halmaz 3 dimenzióban

Mandelbulb – Mystery Cave

Mandelbulb - Mystery Cave

A Mandelbrot-halmaz talán a világ legismertebb matematikai kifejezése, főleg mióta a pszichedelikus zenék vizuális háttérmunkásai is megízlelték a benne rejlő lehetőségeket. Hobbimatekosok fraktálok tömegeit készítik el minden egyes nap, web-szerte galériák ezreit találhatja az érdeklődő tudattágító, de a mostanihoz hasonlót elvileg még senki sem csinált eddig. Daniel White, amatőr brit fraktálfanatikus “alkotása” nem más, mint a Mandelbrot-halmaz 3 dimenziós változata, a Mandelbulb!

Ne kérdezzétek, hogy hogyan csinálta és mi alapján modellezte le, ez a szint számomra már Mount Everest magasság (és azt hiszem sok más ember számára is), de ha igazán érdekel a válasz, a poszt-végi link után lesznek a részletes információk (angolul). A lényeg, hogy kész van, lélegzetelállítóan gyönyörű és bár Félix szerint (aki a tippet adta) nem is tökéletesen hibátlan, mégis valami olyan borzasztó mélységekbe vezet el, ami valahol már tényleg ijesztő. Néhány képet nézve arra gondoltam, hogy konkrét épületeket is lehetne tervezni ezekre a mintákra, másoknál meg letűnt korok víz alatti élővilágának pillanatképe ugrik be. Mintha maya birodalmak utórezgései lennének. De ezeket a fejtegetéseket inkább Rátok és a fantáziátokra bíznám. Klikkelgessetek bátran, mindegyik kép poszterméret!

A tovább után találhattok még pár saját kedvencet, a poszt végén pedig linket a forráshoz és további képekhez.

Mandelbulb - Mandelbrot Crustacean

Mandelbulb - Power 8 side cut green

Mandelbulb - christmas coral egg

Mandelbulb - Power 8 side

Mandelbulb garden

Mandelbulb

Mandelbulb - Pow 3 hope

Mandelbulb

Mandelbulb - Gateau

[ Mandelbulb project @ skytopia.com ]

4 Comments

 • számomra valahogy így esik jól elképzelni a kvantumvilágot, bár az valószínűleg sokkal kaotikusabb és/vagy szabályosabb, és felfoghatatlanabb.
  gyönyörű na

 • most errol (csak atfutottam :$) vhogy ez jutott eszembe:
   
   
  http://scienceblogs.com/chaoticutopia/upload/2006/11/broccoli.jpg
  ;)

 • a vicc az, hogy  már folynak az ilyen irányú utak az építészetben :) Generatív építészetnek hívják. Mindenesetre veszettszép
   

 • mekkora egy fasz vagyok! kihagytam a második legjobb képet! bazz -.-
  na, most ott van, a második, ami úgy néz ki, mint egy millió dolláros hotel terasza, soksok emelettel <3

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration