Sep 2, 2009
NINth
Views: [post_view]

Razzia Terézvároban: rendőri kísérettel bezárt helyek. Mégis él a csendrendelet.

Botrány! Komolyan mondom, nem hiszem el, ami itt folyik. Nem elég, hogy valaki kitalál egy ilyen üvöltően sötét rendeletet, még hazudik is (mindjárt kiderül, hogy miben), ráadásul fogja magát és rendőrökkel megy ki bezáratni a helyszíneket? Keresem a szavakat, de amik eszembe jutnak, nem valók kultúrember szemei elé. Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy ennyire ostoba és gerinctelen emberek ülnek azokban a bizonyos párnázott fotelekben, ahonnan az ilyen és hasonló agyatlan, agresszív döntéseket hozzák. Tényleg ennyire nehéz felfogni, hogy ezzel pont az ellenkezőjét fogja elérni ez a barom? Már látom a (közel)jövőt: féktelen, gigászi házibulik, ajtóban SzekuRicsivel, üvöltve hányás az erkélyről a szomszéd ablakába és kocsijára, talajrészeg fiatalok a tereken, minden járdaszélen és lépcsőn üvegből rövidet vedelő partyarcok, satöbbi. Könyörgöm, jusson már el a döntéshozó agyáig: ezzel agressziót vált ki az emberekből és annyit ér el, hogy a fiatalok nem konkrét helyeken isszák a drága piát (áfával, adóval, bérleti díjjal, munkaerővel, rezsivel, árammal, vízdíjjal, gázdíjjal, jattal, turistákkal, ésatöbbi), hanem mindenhol máshol. Aztán sírhatnak a mélyen tisztelt Terézvárosi lakók, hogy “ó jaj, mindenhol részeg emberek hangoskodnak, pedig eddig nyugodtan elvoltak az XY kocsmában, bárban, szórakozóhelyen”. Hát ennyire nehéz használni azt az apró agyatokat?

Sírok ettől az országtól. Sírjatok ti is:

Rendőrökkel razziázott a VI. kerületi jegyző. Tizenkét üzletből hatot bezáratott, mert életbe lépett a csendrendelet. Bár korábban a kerület azt ígérte, 10 nap haladékot kapnak az üzletek, hogy beszerezzék a különengedélyeket. Azok nélkül a rendelet szerint a VI. kerületben az üzletek csak este 10-ig tarthatnak nyitva.

A rendőrök a szórakozóhelyek előtt vártak, amíg a VI. kerület jegyzője bezáratta a helyeket. Egy romkocsmából kedden ötven vendéget kellett hazaküldeni, mert életbe lépett a csendrendelet.

Többen is hangot adtak nemtetszésüknek. Az önkormányzat jegyzője felszólította őket, hogy amennyiben ezt folytatják, szintén karhatalmi segítséget vesz igénybe, hogy ezt a magatartást megszüntethesse” – mondta Györkefalvi Péter üzlettulajdonos.

A VI. kerület alpolgármestere most azt mondja, hiába ígérték meg korábban a moratóriumot, a rendeletet be kell tartaniuk.

Több üzlettulajdonos is azt mondta: megzsarolták őket a lakók. Havi 10-20 ezer forintot kérnek azért, hogy ne tegyenek a szórakozóhelyek ellen panaszt az önkormányzatnál.

[ via: rtlhirek.hu ]

Remekül sikerült a terézvárosi szórakozóhelyek kedd esti demonstrációja. A kerület szeptember 1-jén életbe lépő csendrendelete ellen tiltakozva a Liszt Ferenc téri szórakozóhelyek tízkor lekapcsolták a villanyokat. A teraszokon ülő külföldiek értetlenül néztek körül, mint akik arra várnak, hamarosan valami speciálisan magyar szokással ismerkednek meg. A budapestiek zavartalanul beszélgettek tovább.

Csak akkor derült ki, hogy mégis tudják, miről van szó, amikor felgyújtották a lámpákat, és tapshullám söpört végig a teraszokon. A tér ismét úgy nézett ki, mintha nem aznap lépett volna életbe a hatodik kerület csendrendelete, amely szerint a szórakozóhelyek, éttermek és boltok legfeljebb este tízig lehetnek nyitva éjfél és éjjel egy óra helyett.

Az idill fél tizenegyig tartott. Ekkor tűnt fel az önkormányzat által budapesti Broadway-ként brandelt Nagymező utcán a kerületi jegyző, Sajtos Csilla, továbbá néhány önkormányzati alkalmazott, és vagy egy tucat készenléti rendőr. A Cheho nevű bárig sétáltak, ahol Sajtos Csilla jegyzőkönyvet vett fel, és aznapra bezáratta a helyet.

A szituáció kaotikus volt, a szórakozóhelyek zömmel ugyanis már beadták kérvényüket az önkormányzathoz, hogy élhessenek a hosszabb nyitva tartás lehetőségével. Az önkormányzat ezeket a legtöbb esetben még nem bírálta el, saját késlekedését a razzia során azonban nemleges döntésként kezelte.

[ via: index ]

A rendelet elleni tiltakozások miatt a Terézvárosi Önkormányzat július 29-én közölte, a képviselő-testület szeptember 10-i üléséig megoldást talál arra, hogy a rendelet végrehajtása milyen módon halasztható el az egyeztetett változat elfogadásáig. A módosításra az érdekvédő szervezetek szeptember 15-éig tehetnek javaslatot.

A hvg.hu-nak Róna András, az érintett vendéglátóhelyek érdekképviseletét ellátó ügyvéd hangsúlyozta azt, hogy a képviselőket össze lehetett volna hívni egy rendkívüli ülésre, de ezt senki nem tette meg. Hozzátette, próbáltak tárgyalni Hatvani Csaba alpolgármesterrel is, de ő arra hivatkozott, hogy az ígért moratóriumot, a jogászaik nem engedték betartani, mondván, egy elfogadott rendelet esetében ugyanis erre nincs lehetőség.

Az ügyvéd közölte azt is, hogy a hatályba lépés napjának délutánján megjelent egy lista a Terézvárosi Önkormányzat honlapján a tíz utáni nyitva tartásra engedélyt megkapó helyekről. Érthetetlennek mondta azonban, hogy a listán vannak olyanok, akik meg sem kérték az engedélyt, és olyanok is, akik nem is kaphatták volna meg azt. Arra a kérdésre, hogy mi a célja ezzel a nem vendégbarát hozzáállással az önkormányzat részéről, azt mondta, hogy szerinte ez az egész történet a jegyző és a képviselők csatározásáról szól. Róna András megjegyezte, mivel a jegyző nem jogi szempontok alapján járt el, így feljelentést tesznek majd ellene.

[ via: HVG ]

12 Comments

 • Én ezen akadtam ki ami kimaradt az indexes idézetből még pluszban:
  “A különítmény következő állomása egy éjjel-nappali közért volt a Bajcsy-Zsilinszky úton, ahol véget vetettek a rendeletellenes árusítgatásnak”
  Komolyan várom a kijárási tilalmat..valami hangzatos szlogennel körítve persze.

 • kollektíva villanyoltás 10-től, by ELMŰ -.-

 • Egyetértek Veled NINth. Majd visszasírják még a “régi szép időket” a terézvárosiak, amikor az egész kerület tele lesz mocsokkal, hányással, meg minden egyéb hasonló undormánnyal.
  GratZ önkormányzat…lakók fail.

 • Teljesen fel vagyok háborodva ezen és teljesen egyetértek fnrz-vel, várom, hogy a kijárási tilalmat mikor vezetik be. Egyszerűen szánalmas ami ebben az országban egyébként is megy, még az emberektől a kikapcsolódást, a szórakozást is vegyék el belvárosi szinten… Good job..
  Egyébként lehet tudni valamit a Mono-ról és a Chachacháról? Ezek a szórakozóhelyek hogy jártak?

 • Nem igazán értem honnan jön a következtetés, h. a rendelet betartása automatikusan magával vonja az ordenáré köztéri szórakozást.  Bár ritkán járok e célból a VI. kerületben, azt gondolom  – és a riportokból is az jön át nekem – a normálisabb éttermeket és szórakozóhelyeket szankcionálják, melyek esetenként zajosak, hangosak szoktak lenni. Ezek vendégei eztán leigénytelenednének csak azért, mert a hely korábban zár ? Ha én a célközönség tagja lennék egyszerűen máshova járnék. Nem értem miért dominál a terület. Oda lett beetetve előző éjjel ?

 • tényleg eljön még a szesztilalom is :D , sejtettem h vmi hivatali gyalázkodás van a dolog mögött..
  a középkorban érzem magam komolyan.. -.-

 • Vegha: ebben a kerületben vannak olyan helyszínek is, amik nem túl szelektált közönséget vonzanak (magyarán a megszűnéssel nem csend, hanem tombolás várható). a belváros mindig is a bulizásról, (nemzetközi hírű) éjszakai életről szólt, azon fennakadni, h buliznak az emberek, hatalmas ostobaság. ha valaki nem szereti ezt a tempót, cserélje el a lakását külvárosi helyszínre, ahol nagyobb csend várja az ott lakó embereket. ennyire egyszerű. ez a kerület a város szíve, képtelenség lenne megoldani azt, h 10-től halálos kuss legyen, nem is várható el, mégis erre játszik pár marharépa. ill hát nem ez a cél, de az már egy hosszabb és kevésbé publikus téma.

 • szesztilalom…ott kötném fel magam asszem :S

 • na de viccet félretéve…nevetséges ez az egész…bár mégis inkább sírnék rajta…

 • Én, mint született terézvárosi tiltakozom!
  Nagyon nagyon!
  Birkák birkák birkák basszus
  Ez az egyik legrosszabb húzásuk eddig
  teljesen elmebeteg az összes fővárosi vezető pozícióban lévő ember. De tényleg.
  Azért amikor kiraktak minket a Tűzraktérből este 10 fele azt hittem hogy háhá ez a leújabb performansz ezek se gondolják komolyan. Hát kib*szottul de.
  A többi Dzsihád Köpködő Gyalázó. Az.
   

 • lolz

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration