Mar 12, 2009
NINth
Views: [post_view]

Hetesi Zsolt: Az utolsó óra – Híradás a Föld állapotáról

Amint azt az előző posztban is előrevetítettem, szomorú hírekkel jelentkezem. Mentségemre váljék, hogy segítő szándék vezérel az információközlésben.

Hetesi Zsolt (fizikus) előadása összefoglalja a Föld jelenlegi állapotát, méghozzá egy konkrét témakörből kiindulva, ami pedig az erőforrásaink és energiakészleteink rohamos csökkenése. Zsolt átlagember számára is érthető módon magyarázza el a globális problémák miértjét és hogyanját, masszívan érintve a gazdasági és társadalmi ok-okozati öszefüggéseket is. Túlzott mennyiségű szakszó, Green Peace féle fanatizmus és tudományos maszlag nélkül vázolja fel  jelenkorunk betegségeit, amik mellett mi sem mehetünk el szó nélkül. Az előadás megnézése és megemésztése után talán a gazdasági válság és hasonló (tudatosan elcsépelt) szavak is értelmet nyerhetnek mindenki számára. Hallgassátok figyelemmel, remélem, hogy tisztázni fog bennetek pár kérdést, a véleményeitekre pedig még mindig kíváncsi vagyok.


Az előadás az Életfa Kulturális Alapítvány, a Békés Városi Kulturális Központ és a Közös Pont Egyesületegyüttműködésével valósult meg a Békés Városi Kulturális Központban 2008. október 22-én.

[ Fenntartható Fejlõdés és Erõforrások Kutatócsoport ]

9 Comments

 • Kicsit off, de az ilyesmiről mindig ez jut eszembe :D
  http://www.youtube.com/watch?v=8zXo7LKXs3g&sdig=1

 • hát, ez nagyon komoly cucc
  The Planet is fine. The people are fucked” :D
  :röhög:
  viccnek jó, de mélyebb tartalmat azért nem nagyon keresnék benne :)
  az viszont tény, h ez a bolygó jóvan tovább marad, mint mi. 
  mindenesetre komoly elmélet, thnx :D

 • Persze én se azért írtam, hogy minden szava kincs, de van 1-2 dolog amin érdemes elgondolkodni, és szakadni pedig mindenféleképpen lehet rajta :)

 • nem mondom, hangosan felröhögtem pár mondaton ;p
  a túlzott parázás meg a fanatizmus pedig tényleg marhaság :)

 • A Hetesi videóhoz:
  durva összefüggésekre világít rá. A napokban volt egy interjú vele a zoom.hu-n. (http://www.zoom.hu/it_tudomany/elkerulhetetlen-a-vilag-osszeomlasa-41189.html – szemfülesek egy igen jövőbemutató megmozdulást kaphatnak lencsevégre a kommenteket végigolvasván) Már ott is felkeltette érdeklődésemet az olajkitermelés vs. gazdaság összefüggéssel. Már megint csak a _durva_ szó jut eszembe. Főleg ha a FerFal-t is bevesszük a képletbe…
  Egyre inkább elhiszem és fájó szívvel nézek az asztalom mellett fűtő yamaha erősítőre, alatta az 5 lemezes cd játszóra… Bele sem merek gondolni, hogy vagy lecserélem a csilli-villi talján országútimat egy trekkingre amivel könnyedén tekerek fel a hegyre, vagy visszaköltözhetek az ősökhöz a pesti oldalra – ugyanis tartok tőle, hogy a fogaskerekűt nem fogják egyhamar felszerelni napkollektorokkal.
  Ezt a kanalat találtuk: http://www.bigyoshop.hu/index.php?honnan=26&term=Hy-mini-szelturbinas-tolto&oldal=egytermek&termid=241

 • Vegha:
  a szélturbinás töltő tízpontos, én is épp most figyeltem be magamnak a ráday utcában nyílt kütyüboltban egy nyomkodásra töltődő elemlámpát (valszeg Ozorára már azzal megyek, biztos, ami biztos). viccen kívül nem rossz dolog ilyesmikkel felszerelkezni, ha másért nem, azért, h kevesebbet költsünk elemekre, meg ilyen fasságokra. a szatyrokat meg soksok éve gyűjtöm, mióta Cökxpônban először dolgoztam cipőtárosként :D ráadásul kukára se kell nagyon költeni azóta :)

  a linket külön köszönöm, eléggé sokkoló volt az a rész, h “A termelő ágazatok tehát alaposan felértékelődhetnek, mint ahogy a hatalmas Magyarországi édesvízkészlet is óriási értékké válik. „Ezt a külföldi befektetők is jól tudják, már meg is kezdték az édesvízkészletek felvásárlását” – fűzi hozzá a kutató.”
  egy ismerősömmel az IMF hitel story óta beszélünk erről, most meg egyre jobban úgy tűnik, h beigazolódik (ez) a félelem (is).

  a cikk alatt kommentelő úriembernél meg elgondolkodtam egy interjúlehetőségen is.

  thnx again! öröm látni új, értelmes arcokat :)

 • 4-5 éve vettünk faterommal hasonló elven működő elemlámpát (azt kurblizni kellett). Az a baj ezekkel, hogy kihasználják az ember jóhiszeműségét: ultragagyi akkumulátort raknak bele, ezeket töltöd fel a mozgási energiával. Az egész cucc addig működik, amíg a benne rejlő akku bírja. Na most, nekem a 3 éve vásárolt “wireless” remington hajnyíróm kb. 2 éve már alig használható a 230V nélkül :( szóval nagyon vigyázni kell ezekkel, de vannak tényleg jó megoldások! Mondjuk én szívesebben veszek olyat, amiről esetleg olvastam már pozitív feedbacket; persze újdonságnak nevezhető technikánál ritka az ilyen. (az erről a töltőről http://www.bigyoshop.hu/index.php?honnan=26&term=Napelemes-univerzalis-tolto&oldal=egytermek&termid=22 írt vélemény pl. engem kimondottan vásárlásra buzdít : ))

 • Csak annyit mondj, kérlek, hogy komolyan vetted-e Hetesit vagy sem :)

 • naná! miért, nem volt egyértelmű ?

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration