Aug 18, 2008
NINth
Views: [post_view]

Hellboy II: The Golden Army

Épp pár napja sóhajtottam fel egy Szomszédok 23.594. rész színvonalát alulról súroló múvi után, hogy unom a banánt. Az utóbbi időben egymás hegyén-hátán jönnek ki a középszerű, unalmas, alacsony (vagy épp fölöslegesen magas) költségvetésű filmek, az állkapcsom meg már kattog a sok ásítástól. Ezt a mélyrepülést először az új Batman rúgta érzékeny ponton, de a bőregér nem kap külön kritikát, írnak helyettem majd sokan mások. A szóbeszéd igaz, Joker mindent visz, ha másért nem, miatta kötelező darab. Heath Ledger (†) hibátlan és zseniális, Jack Nicholson elismerően bólinthat, a posztumusz oszkár borítékolható. De a főszerepben most Gotham city denevére helyett Hellboy lesz, méghozzá elképesztő társaságban. Harapós és agresszív fogtündérek, toronydaru magas elementálok, fájdalmasan csúnya angyalok, szabdaltarcú hercegnők és hercegek, millió troll, elf, goblin és egyéb furcsa szerzet népesíti be a Hellboy 2 stáblistáját. Nem csoda, hiszen a rendező az a Guillermo del Toro, aki a Faun Labirintusát is alkotta.

A tovább után trailer, szpojler nélküli ismertető, valamint néhány (összesen 13) masszív méretű háttérkép található.

Nagyon nagy bajban lennék, ha be kellene kategorizálnom ezt a filmet. Első körben persze a szuperhősös-világmegmentős-képregényes skatulya az, ami beugrik a képbe, de az első két snitt után már rezeg a léc. Indításként egy fantasy mese képkockái pörögnek a pici Hellboy szemei előtt, ahogy az öreg olvassa neki az esti mesét, de a főcím után már egy nindzsa technikákkal felvértezett gót herceg szeli ketté a képernyőt. Hellboy mit sem változott, betonkemény öklével oldja meg a problémáit, pedig már tartós kapcsolatban él egy kifejezetten tüzes (ha-ha-ha) amazonnal. Abe-bel, a kétéltű haverral trióban alkotják a kormány hipertitkos csapatát, de forrófejű barátunk heves vérmérsékletének fékentartása és egy ősrégi legenda újjáéledése miatt kialakult világméretű para miatt csatlakozik hozzájuk egy szószátyár negyedik is, aki néha bizony idegesítő, de legalább iszonyatosan precíz és hasznos. Bár ez Vöröst nem igazán érdekli, sőt, kifejezetten frusztrálja, hogy kiesett a központi szerepből.

Az ősidőkben az emberek és az egyéb teremtett lények (sok randa ogre, mégrandább goblin, kevésbé randa elf, egyátalán nem randa tündér, etc.) egyezséget kötöttek egymással a béke érdekében. Ennek eredményeképp a (gyönyörűen és lélegzetelállítóan steampunk kinézetű) Arany Hadsereg nem kerül bevetésre, hiszen akkorák, mint Hellboy ötször (ez nagy szó), arany színűek, tele vannak fogaskerekekkel, hihetetlenül sokan vannak (pontosan hetvenszer hetven), ráadásul egészen halhatatlanok is. Egy goblin sztárkovács csinálta őket, de már megbánta. Ez a hadsereg pedig inkorrekt az emberekkel szemben, hiszen esélytelen harcolni velük. Főleg a civilizáció mai fokán, ahol egy átlag user még egy duplasajtos hamburgerrel se bír elbánni, nemhogy egy Föld Elementállal. Pl.

A film látványa egészen fantasztikus, a cselekmény egy pillanatra sem lanyhul (na jó, azért egy-két jelenet hoszabb a kelleténél, de ez igazán elnézhető, tekintve a folytatást), a poénok nagyon a helyükön vannak (a szerelmes Abe egyszerűen zabálnivaló), a karakterek vérprofik, a harcjelenetek pedig alázzák a Mátrix oszlopcsarnokos hajlongásait. Néha már úgy éreztem, mintha a Pengét mixelték volna össze a Gyűrűk Ura egyik részével, amibe beszállt a Babylon5 fél statisztagárdája. Amit én személy szerint hiányolok, az az ilyen filmeknél kötelező Rob Zombie féle elektromos-lánctalpas metál háttérzene, de ez legyen a film legnagyobb problémája. Hatalmas csattanó, vagy fordulat persze nem várható (annyira), mivel hálivúdi szuperprodukcióról beszélünk, de ettől függetlenül hibátlan és tökéletes munka. Az utolsó kockákból következtetve biztosan várhatjuk a harmadik részt, remélhetőleg még több földalatti várossal és Man in Black szintű lénnyel.

Egy apró bulvár szösszenetet a forgatásról, idézve a Mozinéző.hu oldalról:

“Megsajnálta a Hellboy II – Az Aranyhadsereg rendezője, Guillermo del Toro a film női főszereplőjét, Selma Blairt, amiért gátlásos és nincs elég önbizalma. Azt tanácsolta neki, vegyen be egy kis LSD-t. – Guillermo még az előző rész forgatása idején észrevette, hogy önértékelési problémáim vannak – meséli Selma. – A Hellboy II forgatásán is adódtak ebből gondok, bizonytalankodtam néhány jelenetnél. Erre Guillermo azt mondta, amint tehetem, menjek el Amszterdamba, és szerezzek be egy kis LSD-t, az majd rendbe teszi a fejemet. Persze nem durva drogozásról lenne szó, orvosi felügyelet mellett venném be. Nem is tudom, egyelőre furának tűnik az ötlet…”

IMDB-n 7.8, szerintem 9.5

Trailer, magyar felirattal:

Háttérképek a filmből:

[ Hellboy II @ official movie site ]

6 Comments

 • Ebben statiszta voltam! :D
  Leírás alapján nem is bánom, sőt, talán még büszke is vagyok rá. ;)
  Alig várom, hogy láthassam (magam)! :))

 • Tegnap este pont ez, meg a Batman-film között válogattam… aztán győzött a lustaság, maradt a Batman a közelben, amiről még gondoltam is, hogy lehetne ide dobni valamit, mert bár persze, nem egy ínyencfalat, az első résznél lényegesen jobb, komolyabb és élvezhetőbb.
  Ezt meg majd valamikor szintén beiktatom a héten, úgyis elhatároztam, hogy ha már szabad vagyok, tartok egy nyárvégi mozitripet.

 • khmm, mar a betmen elott felkeltette az erdeklodesemet a treler, meg ugye a rendezo neve, most pedig megszuletett az elhatarozas :)
  thx0rz!

 • Há’ szerintem nem volt olyan nagy.
  Rángásaim vannak attól, hogy a robotok nyünyögnek minden filmben. Könyörgöm, egy csupa fogaskerék arany dög ne vinnyogjon, ne hörögjön, ne legyenek emóciói, mert ő nem lény, csak egy fogaskerékhalmaz, meg fém, meg huzal. Nincs tüdeje, nincs hangképző szerve, nem tud mivel hangot kiadni, ne is adjon. Arg. Vagy ha már a goblin rakott bele hangszórókat, akkor ménem ontanak magukból dolbi szörrándban valami jó kis trancsírozós zenét… [:

  A másik ami bajom volt, hogy minden olyan könnyeden zajlott, nem volt semmi feszültség. Az elején a láncos döggel a pofozkodós jelenet egy Bud Spencer filmbe is beleillett volna. Bár, lehet, hogy én néztem be, és rossz elvárásaim voltak vele kapcsolatban, de részemről egyszer túlélhető kategóriába került.

  Viszont az tény, hogy a lények nagyon jól néznek ki, és az elf arc harcjelenetei is durvák.

  Jah, amúgy a lead-ed nagyon félrevezető ám. Írod, hogy mennyire tele van a tököd a filmekkel mostanában, aztán megemlíted a Hellboyt, én meg remélem, hogy végre valaki nem áradozni fog róla, erre… d; ((:

 • Erről én is írtam, igaz kicsit korábban. :-$

  Itt: http://laughingmorphinist.blogspot.com/2008/07/hellboy-ii-golden-army.html

 • nem rossz, nem rossz :)
  nem is tudtam, h blogolsz. ezentúl csekkolni fogom ;)

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration