Nov 20, 2009
NINth
Views: [post_view]

Google Chrome OS – villámgyors és egyszerű oprendszer, webre optimalizálva

Tegnap (ill. most már két napja) mutatták be a Google oprendszerét, a Google Chrome OS-t. Gondolom mindenki tudja miről van szó, de akinek még újdonság lenne, itt van pár screenshot és a promo- és a koncepvideo, amikből minden fontosabb momentum kiderül. Engem már az első szállingózó hírek óta aktívan mozgat a téma, Ti mit gondoltok?

Google Chrome OS

Google Chrome OS

Google Chrome OS

[ pics via www.8bitkid.com ]

8 Comments

 • Néhány feltevés szerint (nem konkrétan megalapozottak), ez a “webre optimalizált” koncepció, csak egy fedő sztory. És tényleg, a windows uralmának megtörése, nem titokként szerepel egyesek listáján, a google nem csak egy efféle random os-el szeretné felvenni a harcot. Persze ki jön majd és szép lesz, jó lesz, kinek hogy, de nem sokkal később egy jóval igényesebb koncepciót is kihúznak onnan ahol elég sok minden jó született már.
  btw van benn valami, majd kiderül, mindenesetre kíváncsivá tették a pc felhasználókat.

 • Csak SSD meghajtókra lesz, ergo leginkább laptopokon fogják használni jó ideig.
  én a ‘felhőben’ tárolt állományok miatt parázok, doksik, minden, ami már most is ott van, plusz mp3k stb.. ha igy vesszük, akkor legyen egy ‘otthoni’ gép és legyen egy munkalaptop, amin ilyen fut, és akkor kb kiegyezhetünk vele.
  gyors és stabil rendszer garantált, munkához más nagyon nem is kell.

 • netbookokra valószínűleg a legtökéletesebb megoldás lesz, [bár isten óvjon minden ezzel a jelzővel ellátott masinától, de tudtommal mást amúgysem nagyon tesznek velük az emberek, mint böngésznek, maileznek, és online közösségi emberkednek] de hogy bármit is megtörjön az MS-nál azt kétlem. persze erről is, és bármiről az ChromeOS-el kapcsolatban csak a későbbi változatok, és saját kipróbálás után vállalnék érdemi véleményt mondani. pofás, és gyors de innen inkább tűnik egy fullscreen és okos böngészőnek, mint szó kalsszikus értelmében operációs rendszernek. egy picivel kevésbé haszontalan, mint az MS Surface

 • A Google-fejek a sajttájon mondták is, hogy az ügyvédeknek pl kifejezetten nem ajánlják, akik pl. üzleti titkokkal meg szigorúan bizalmas szerződésekkel dolgoznak (a másik meg az, hogy a Docsban azért nem fogsz egy csecse dokumentumot összerakni, de ez már huszadrangú), az elsőgenerációs Chrome OS-gépek csak szigorúan másodlagos gépekre, bárhovaelcipelhetőnetbookokra jók, hogy megnézd a mailjeidet, lemezboltot meg éttermet keress meg twitterezz rajta, ennyi, ahhoz meg tökéletes is. Az SSD-t sajnálom, de érthető, hogy miért nem támogatják a mostani vinyókat, egy év múlva ugyanitt! :)

 • Mikor nyáron jöttek a hírek, hogy lesz google OS, érdeklődve vártam, de mióta kiderült, hogy csak ez alá a rendszer alá készített netbookokra lesz, azóta egyre kevésbé szimpatikus.
   
  Alapból nem szimpatikusak ezek a ketyerék, de még van rajta qwerty billentyűzet, esetlegesen egy dokumentumot is lehet rajta szerkeszteni. Legalábbis, egy másik netbookon biztos, de (gondolom) a Chrome OS teljesen Google Docs-on alapul, szóval nem lesz a gépen interface, nem tudod a gépre menteni (vagy igen?)
   
  Meg mivel az egész OS neten át müködik, ha nincs net, akkor kábé egy betüt nem tudsz rajta írni.  Még azt mondom, ha lenne benne egy pár gigás tároló és egy neten keresztül szinkronizálható mappa (mint pl az új Ubuntu One rendszer),  akkor még elmenne, mert akkor offline is lehet rajta dolgozni.
  Amúygmeg , ha már csak netezgetésre kellene valami készülék, akkor valami okostelefont választanék, az legalább elfér a zsebemben :)

 • Egyszer egy családtervezésről szóló könyv ajánlójában olvastam ezt az idézetet:
  Az ember két dologért képes bármit megtenni: az egyik hogy szülessen gyermeke, a másik hogy ne.
  Bár más megközelítésben, de asszem valahogy az internettel is hasonlóan leszünk lassacskán.

 • uh, ez elég kemény, ott a pont :)

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration