Feb 16, 2009
NINth
Views: [post_view]

Angels & Demons (+trailer)

Angels & Demons


A Da Vinci Kód után Dan Brown másik bestsellere, az Angyalok és Démonok (Angels & Demons) is kamerák elé kerül halivud elcsépelő üzemének szorgos kezei által. Aki olvasta a könyvet, az tudja, hogy gyak. mission impossible a teljes információmennyiséget vászonra vinni, ráadásul (tekintve a Da Vinci Kód könyv vs movie buktát) nem is nagyon törekednek a teljességre, maximum a “csináljunk egy látványos, tucat összeesküvés-elmélet múvit Tom Hanks arcával és dobjuk a nép elé” kategória várható. A trailer hatásos, a képek meggyőzőek (ami elvárható egy ilyen kaliberű film költségvetésétől), ergo unatkozni azért nem fogunk, de van egy rossz érzésem, miszerint mondanivalóban a Michael Moore féle Fahrenheit 9/11 szinten mozgatja meg a nagyérdeműt, ahelyett, hogy elgondolkodna a tényleges mondanivalón.

A téma, azoknak, akik nem ismernék a könyvet:

Leonardo Vetra, a CERN fizikusa (sic!) kifejezetten randa módon elhalálozik (porrá kínozzák), ráadásul olyan különösen fura körülmények között, amihez már  Robert Langdon szimbólumkutatót kell hívni. Leonardo mellkasába egy jelet égettek, amiből kiindulva elkezdődik egy egész világra (illetve egy picit annál is nagyobb területre) kiterjedő nyomozás (nagyrészt Vatikánváros falain, könyvtárain és pincéin belül), ami közben megismerkedhetünk az Illuminátussal, a szabadkőművességgel, a Vatikán legnagyobb titkaival és azokkal az ősrégi információkkal, amik mindenkit megmozgatnak, aki egy picit is érdeklődik a világ működése, esetleg a híres-hírhedt árnyékkormány (aka világkormány) iránt. Természetesen ezekről a dolgokról nagyon nagy ár (gyilkosság, fejvesztés, baleset, kihalás, lakásleégés, cunami, vérmókusok, etc) terhe mellett tudhat a szerencsés kiválasztott. A kutatások eredménye pedig az, hogy Galilei, Newton, George Bush vagy épp Leonardo Da Vinci neve nem is áll olyan messze egymástól, ráadásul olyan kaliberű tudást birtokoltak, amik még a mi életünket is erősen meghatározzák (a tudtunkon kívül persze). Nagy disznóság ez itt kéremszépen.

Angels & Demons


Egy dolog zavar ebben az egészben, de nagyon. Hollywood gépezete ugye egy gyönyörűen működő rendszer, amibe ha bedobunk egy jó ötletet, két random gyöngyszem legyártása után számolatlanul tódul kifelé a tucatgyártott műanyag áru, elcsépelve, banálissá téve az alapkoncepciót, vagy gondolatot. Ha 2009-ben egy ember meghallja a farkasember, vámpír, tömeggyilkos, jeti, szellem, boszorkány, apokalipszis, szörny, vagy hasonló szavak valamelyikét, nem az a hideg verejték fut végig a hátán, amit alapesetben eredményeznie kellene, hanem az álomgyár nagyipari szuvenírjei ugranak be elsőre, mint a denevérember, Wolverine, Drakula, Ghost Busters, Godzilla és hasonló jóságok. Ha valamit nem tudunk kezelni, tegyük nevetségessé, vagy simán csépeljük el annyira, hogy ne lehessen komolyan venni. A problémám tehát az, hogy még néhány ilyen Tom Hanks féle top movie és az Illuminátus szó is a Pókember címplajára fog kerülni, rögtön a Templomos Lovagok Támadása II. premiere után. Az pedig minden mércével csúnya dolog lenne.

Érdeklődőknek egy kiragadott idézet a könyvből (ami a filmtől függetlenül érdemes és ajánlott olvasmány), egy trailer a filmhez és hivatalos linkek az infókhoz a tovább után.

Angels & Demons

“Kohler hangja felerősödött. – Világosítson fel.
Langdon összedörzsölte a két tenyerét, végigfutva gondolatban azon a több száz dokumentumon, amelyet az Illminátusokról olvasott vagy írt. – Az llluminátusok túlélők voltak – kezdte. – Amikor elmenekültek Rómából, beutazták Európát, hogy biztonságos helyre találjanak, ahol ismét összegyűlhetnek. Egy másik titkos társaság fogadta be őket… Gazdag bajor kőművesmesterek, a szabadkőművesek testvérisége.
Kohler elképedt arcot vágott. – Szabadkőművesek?
Langdon bólintott, és egyáltalán nem lepte meg, hogy Kohler hallott már róluk. A szabadkőművesek testvérisége jelenleg több mint ötmillió taggal rendelkezik a világon, akiknek fele az Egyesült Államokban él, míg több mint egymillióan Európában.
– Hiszen a szabadkőművesek nem sátánisták – jelentette ki Kohler, egyszerre kételkedővé vált hangon.
– Egyáltalán nem. A szabadkőművesek saját jó szándékuknak estek áldozatul. Miután az 1700-as években menedéket nyújtottak a menekülő tudósoknak, öntudatlanul is fedőszervévé váltak az Illuminátusoknak. Az Illuminátusok az ő soraik között gyarapodtak, és fokozatosan átvették a hatalmi pozíciókat a páholyokban. A szabadkőművesek között megbújva újjáalakították tudományos testvériségüket, egyfajta titkos társaságot egy titkos társaságon belül. Ezek után az Illuminátusok arra használták fel a szabadkőművesek egész világot átszövő hálózatát, hogy kiterjesszék saját befolyásukat.
Langdon belélegezte a hideg levegőt, mielőtt folytatta. – Az Illuminátusok elsősorban a katolicizmus kiirtására szövetkeztek. A testvériség úgy tartotta, hogy az egyház által terjesztett babonás dogma az emberiség legnagyobb rákfenéje. Attól féltek, hogy ha a vallás továbbra is cáfolhatatlan tényként népszerűsíti a jámbor mítoszt, megtorpan a tudományos haladás és az emberiség az értelmetlen keresztes háborúk tudatlan jövőjére van ítélve.
– Erre elég sok példát látunk manapság.
Langdon összevonta a szemöldökét. Kohlernek igaza volt. A szent háborúkkal most is tele vannak a lapok. Az én istenem jobb, mint a te istened. Úgy tűnik, mindig is szoros kapcsolat volt az igazhitűek és a magas halálozási arány között.
– Folytassa – mondta Kohler.
Langdon összeszedte a gondolatait és tovább magyarázott.
– Az Illuminátusok egyre erősebbek lettek Európában, és Amerikára is szemet vetettek, a szárnypróbálgató országra, amelynek több szabadkőműves vezetője volt: George Washington, Ben Franklin, csupa tisztességes, istenfélő férfiú, aki mit sem tudott arról, hogy az Illuminátusok hatalmukba kerítették a szabadkőművességet. Az Illuminátusok jó hasznát látták a behatolásnak, támogatták a bankok, az egyetemek, a gyárak alapítását, hogy finanszírozhassák végső célkitűzésüket. – Langdon szünetet tartott. – Egyetlen, egyesített világállam, egyfajta szekuláris új világrend megalkotását.
Kohler meg se moccant.
– Az új világrend – folytatta Langdon – a tudományos felvilágosodáson alapul. Ők luciferiánus doktrinának nevezték el. Az egyház azt állította, hogy Lucifer az ördögöt jelenti, de a testvériség ragaszkodott ahhoz, hogy Lucifer a szó eredeti latin jelentését hordozza: fényhozó. Vagy Megvilágosító, azaz Illuminátor.”

[ Angels & Demons @ official movie site ]

[ Angels & Demons @ IMDB ]

[ Dan Brown @ official site ]

1 Comment

  • nice post :] , it’sa’five dude.. ;D
    bár gyanítom nem fogok hanyattesni sem a filmtől sem a témától, a mozi meg mozi.. :P

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration