Jul 25, 2012
NINth
Views: [post_view]

The Artist (2011) – (A némafilmes)

A most következő filmajánló egészen rendhagyó lesz minden szempontból. Kezdjük ott, hogy egy 2011-es francia némafilmről van szó. Elég furcsán hangzik? És ha még azt is mondom hozzá, hogy életem egyik legjobb filmje? Klikk tovább az infókért.

Jellemzően egy totálisan random embertől kaptam a tippet egy még annál is randomabb helyzetben. Nem is tudom hogyan, de valamiért megmaradt a fejemben, hogy utána kell nézni és valószínűleg ez volt az egyik legjobb döntés, amit az utóbbi években hoztam. Fanatikus filmzabáló lévén egyre kevesebb olyan darab van, ami igazán mélyen megfog, így ami egy kicsit is kiemelkedik a többi közül, már könnyen a topban találhatja magát. Vakok között félszeműként, ugye. Pár év után ez a végeláthatatlan húgymeleg halivudi műanyagtenger annyira eltompítja az ember érzékeit, hogy amikor szembejön egy ilyen brilliáns darab, akkorát tud ütni az agyán, mint amikor először láttuk a régi nagy klasszikusokat, friss szívvel, inputra éhesen, nyitott elmével. A The Artist (A Némafilmes) pedig minden szempontból tökéletes.

Előre mondom, ne nézzetek trailert hozzá. Esküszöm, ha tehetném, minden egyes trailerkészítőt karóba húznék, amiért “ajánló” címen beletuszkolják 2 percbe a TELJES filmet, beleértve az UTOLSÓ JELENET képokckáit is. Hát mekkora ormótlan taplóság már ez? Éppen ezért az utóbbi időben rászoktam arra, hogy nem nézek trailert, csak a film megnézése után, amikor már úgyis mindegy. Itt is jól jött ez az új szokásom, ugyanis a trailer gyakorlatilag a film végével kezdődik, majd szépen végigmegy a másfél óra kb. minden egyes jelenetén. FFUUUUUUUU! Szóval mégegyszer mondom, ne nézzetek trailert, inkább olvassatok tovább, majd nézzétek meg a filmet szűz gondolatokkal.

Amit tudni érdemes: francia, fekete-fehér némafilmről van szó. Igen, jól látjátok, ahogy a poszt elején is írtam, ez egy 2011-es, fekete-fehér némafilm. Ez már önmagában nagyon érdekes színfolt a palettán, de az a temérdek plusz, amit emelett nyújt, gyakrolatilag leírhatatlan. Ha azt mondom, ez a film tökéletes, teljesen komolyan gondolom, a szó szoros értelmében. Tökéletes karakterek, brilliáns színészek, lebilincselő történet, professzionális sztorivezetés, pokoli mélység és könnyfakasztóan grandiózus katarzis. Férfi létemre megkönnyeztem pár jelenetet. Évek óta eszembe sem jutott, hogy létezhet ilyen minőségű mozgófilm, minden értelemben profi alkotás. Másfél óra erejéig megélthető a mozi hőskora, amikor a szórakoztatás nem merült ki egy sorozatgyártott plasztik értéktelenségekben. Amikor a feszültség kézzel fogható volt, az érzelmek átjöttek a vásznon és megríkatták, vagy épp megnevettették a nagyérdeműt, ők pedig tátott szájjal bámulták a vásznat. Nem volt szükség high-tech CGI effektekre, nem kellett 3D, vagy IMAX, helyettük a történet és az alakítás volt előtérben. Ez után egyszerűen képtelenség ugyanolyan szemmel tekinteni a manapság átlagosnak számító filmekre, sőt, valahol blaszfémiának is hat egy lapon említeni őket egy ilyen (klasszikus értelemben vett) remekművel.

A történetről nagyon röviden: a huszas évek végén, a némafilm korszak csúcsán George Valentin a legnagyobb filmsztár a porondon, imádja a csillogást és hogy a világ körülötte forog, de a magánéletben kevésbé rózsás a helyzet, a felesége (az ő árnyékában) boldogtalan, így a házassága egyátalán nem mondható tökéletesnek. Ekkor a véletlen folytán (szó szerint) belebotlik Peppy Millerbe, aki az első találkozástól kezdve különös helyet foglal el az életében. A lány szintén elindul a színész szakma szamárlétráján, amin nem csak felkapaszkodik az istenként tisztelt George szintjéig, de a hangosfilmek beköszöntével gyakorlatilag riválisok is lesznek, megszemélyesítve a régi és új korszakot.

Ha azt írom, hogy 10/10, nem adom át eléggé a film erejét. Inkább az mondanám, innentől ez jelenti a minőségi etalont.

 

Egy rövid, spoilermentes, de a hangulatot valamennyire átadó jelenet:

The Artist @ IMDB (8.2)

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration