Jan 28, 2013
NINth
Views: [post_view]

Black Mirror (Channel 4 TV series)

Black Mirror tv series
A Black Mirror egy végtlenül angol, furcsa és bizarr Tv-s minisorozat. Egyelőre 3 rész került napvilágra (hamarosan érkezik a második évad), 3 teljes filmmel, külön-külön történettel. Amikor azt mondom “végtelenül angol”, akkor a végletekig túlzó, többszörösen megtekert történetvezetésre, valamint az elgondolkodtató, de pofátlanul groteszk és szürreális valóságábrázolásra gondolok, amitől nem áll távol a naturális “fröcsögjön a vér a kamerába, hiába nem horrorfilmet csinálunk” hozzáállás. “Az élet kegyetlen, szokj hozzá, itt is van egy kis ízelítő egyenesen az arcodba”, mondaná a rendező Charlie Brooker (az ő nevéhez kapcsolódik a Dead Set, a Big Brother ház horror sorozat).

Spoilermentesen pár szó a három alaptörténetről a klikk után.

[S01E01] The National Anthem (trailer)

Black Mirror Ep 1 National Anthem

Anglia miniszterelnökét hajnalok hajnalán felébreszti a tiszti kar. Kiderült, hogy a mindenki által imádott hercegnőt (erős utalás Diana hercegnő felé) elrabolták, a váltságdíj gyanánt pedig a miniszterelnök úrnak délután 4-kor élő adásban magáévá kell tennie egy malacot.

[S01E02] 15 Million Merits (trailer)

Black Mirror 15 Million Merits

Már-már 1984 szintű antiutópia, Tv-falú kockában lakó emberek, szükre egyenruhák és egyenélet, magánéletet telibevágó faltól-falig pornóreklámok, mindennapos pedálozás. Szó szerint pedálozás. Semmi sem igazi, műanyag a minden, a kilátástalanság és értelmetlenség alapvető és megkérdőjelezhetetlen. Vagy mégsem?

[S01E03] The Entire History of You (trailer)

Black Mirror The Entire History of You

Képzeld el mi lenne akkor, ha a Google jelenleg (félig) tervezői szinten lévő kontaktlencséi a mindennapok legalapvetőbb részéivé válnának. Képzeld el mi lenne akkor, ha a füled mögé ültetett mikrochip méretű winchesterrel és a szemedre applikált vevőkészülékkel az életed minden egyes másodperce tárolhatóvá válna fullHD felbontásban, visszatekerhető lenne, így egészen csecsemő korodtól kezdve ki tudnád kockázni életed minden mozzanatát. Mennyire változna meg az életed? Annyit elárulhatok, hogy ez után a “timeline” picit más értelmet fog nyerni a napi Facebookozás közben.

A fenti történetek már önmagukban meg tudnák mozgatni a fantáziám, de a sorozat egyedülállósága nem merül ki ebben, minden egyes rész bőven túlmutat azon, mint ami ezekből a kis ízelítőkből kiderül. Az összes epizód mélyebb tartalmat is hordoz, kőkemény savazós társadalomkritika és görbe tükör, vagy ha úgy tetszik, a szürke tömeg szájoncsapása vizuális eszközökkel.

Ha felkeltette az érdeklődésed (és végignézted a fenti trailereket), itt van a második évad mézesmadzagja, ami már önmagában megér 10/10 pontot:

Black Mirror @ official Channel 4 site & IMDB

1 Comment

  • Wow. A Dead Set sem volt semmi, nekem ennyi elég is (olvasás-nézés után), megvettem.

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration