Jul 28, 2008
nolyemi
Views: [post_view]

CORVIN-TÜKÖR: a gyűrűs holló 500 éve

Volt idő, mikor egy nagyorrú hatalmasságot igazmondóként aposztrofáltak: a Corvin-tükör című kiállítás innen indul és mendemondákkal kirakott macskakövein egészen a jelenig kanyarog el. A téma most nem a Hunyadi-klán, hanem a belőlük kinövő korszakok és kultuszok felgöngyölítése. A Budapesti Történeti Múzeumban [btm.hu] megleshető, miként fér össze békés szimbiózisban Madarász leghíresebb festménye Mick Jagger szignójával, hazánk első mozgólépcsőjének történetével, vagy néhány modern képregénnyel.

A kiállítást már a megtekintés előtt imába foglalom: az objektív-kinövésű turisták rádöbbentenek minden apró részletre és látványosságra, amiért nem lehet elégszer andalogni Budavár környékén. Belépni az óriási cizellált kovácsoltvas kapun már önmagában felér egy időutazással, a kiállítás pedig kézenfogva végigvisz minden állomáson, ami egy kultuszt folyamatosan életben tart. Látni, hogy az adott kultúrába ágyazva hogyan válik túlmisztifikálttá, populistává vagy épp giccsessé, illetve hogy a Hunyadiak különböző színben és formában világító dicsfénye miként válik különböző ideológiák és elképzelések körítésévé. Nyomon követhetjük egy történelmi gócpont XIX. századi ikonográfia dicsőségesen hódító imázsát a háború utáni vergődésünkig, ahol már mint a bajbajutottak segítője, az igazság és a szebb jövő fáklyavivője van jelen.

A tárlat igencsak összetett: a standard művészeti eszköztárból talán csak a barlangrajzok maradtak ki – ami a számos Hunyadi-témájú festményt, tusrajzot, litográfiát és társait illeti -, de rengeteg fénykép, tárgy, dia-és filmvetítés is gazdagította a kiállítást. A Hunyadi-billoggal ellátott dokumentációk, emlékek és történetek sora végeláthatatlanul tekereg a Budavári palota termein át, mindig mást és mást emelve ki a vélt vagy valós erényekből és toposzokból. Kultuszörökítés közben feltűnik az 1922-től működő Corvin mozi homlokzata, egy tablókép a Mátyás-ház udvaráról, az 1943-as Mátyás-sportév érmeinek matt fénye, a Mátyás szerelme című dalosjáték plakátja vagy a Hunyadi János keserűvíz, bajtársi kötelékben a Mátyás király sörrel – de egy 1990.október 23-ai Corvin-közben megrendezett nagygyűlés felhívása is büszkén tapad a falra.

A Mátyás király képregény pályázat nyertesei olyan történelmi pillanatokat feszegetnek, mint amikor Mátyás sofőrje egy REX rendszámú autóval nekihajt egy kődelfinnek (ezek a mai fiatalok, micsoda élénk fantázia és elburjánzott mítoszkép…). A Hotel Corvinus vendégkönyvének Mick Jagger-firkantásos oldala mellett felvonul a Hunyadi-ponyvairodalom, de a bájos giccs fogalmát nem is a Mátyást ábrázoló faragott pipa, hanem a Magyar Posta hollófigurái merítik ki.

A Corvin-áruház sikertörténete azért is sarkalatos pontja hazánknak, mert ez volt a budapesti áruházak első sikeres modellje, és a délutáni szalonzene mellett itt csodálhatták meg az első villanyrendőrt, mozgólépcsőt, sőt, 1954-től a televíziót is. A szocreál masszivitást tükrözi, hogy a második világháborúban ugyan kiégett, ’56-ban pedig forradalmi csoportok rendezkedtek be ide, ma mégis stabilan nyugszik Blaha Lujza ölelésében és főnixként újult meg a közkedvelt alternatív szórakozóhellyel, a Corvin-tetővel.

Minden valamirevaló nemzetnek megvan a maga hőse, a megválasztott I. Mátyás király figurája és karaktere pedig igazán alkalmas számtalan nemes, izgalmas vagy bátor tulajdonság megtestesítésére. A Reneszánsz Év pedig kitűnő próbálkozás arra, hogy a fiatalabbakat is sarkallják kultúrájuk és történelmük kifürkészésére, vagy legalább az alapvető műveltség és minimális érdeklődés felpiszkálására.

Tóth Noémi

[ Corvin-Tükör infó @ museum.hu ]
[ Budapesti Történeti Múzeum: btm.hu ]

3 Comments

  • jól hangzik, majd ha nagyon ráérek ráguglizok és megtudom, hol, mikor, mennyiért.

  • my fault, perceken belül linkelek pár hivatalos infót a poszt végére

  • w3ll d0n3 ;)

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration