Oct 10, 2011
NINth
Views: [post_view]

DMT – The Spirit Molecule


A DMT – The Spirit Molecule egy olyan film, amivel már régóta szemezgettem, de mivel nem találtam hozzá magyar feliratot, nem mertem nekikezdeni, hátha kimarad pár olyan fontos momentum, ami miatt értelmét veszti az egész. A napokban újra előszedtem a témát és találtam hozzá egy félelmetes hejjesírásal készült szörnyedményt, de a célnak végülis megfelelt, így bele tudtam vetni magam a DMT történetébe. A továbbiakban egy kis ajánló következik, de előszóként egy idézet a filmből: Arra kérlek, hogy szabadulj meg az ilyen anyagokkal kapcsolatos előítéleteidtõl, legyenek akár pozitívak, akár negatívak. Bármit higgyél is a hasznukról, mély hatásuk van, bárhol is használjuk õket, legyen szó a mai nyugati kultúráról, vagy az amazóniai őserdőről. 


N,N-Dimethyltryptamine (DMT): egy olyan természetes anyag, amit a világ szinte össze élőlénye (emberektől kezdve állatokon át egészen a növényekig) hihetetlenül egyszerűen elő tud állítani és bár a pontos funkciójáról halovány lila gőzünk sincs, annyit biztosan tudunk róla, hogy finoman szólva is brutálisan hallucinogén. Az emberi testben különösen érdekes helyszínen és módon van jelen: az agyunk közepén található rejtélyes tobozmirigy termeli ezt a spirituális összetevőt, amit nagyobb kaliberű sokk hatására (ez alatt leginkább a halál értendő) szépen elenged és szétküld az agyunkban, mintegy utolsó, elementáris tripként. Magyarán és egyszerűbben szólva a halálunk pillanatában a tobozmirigyünk szétnyomja az agyunkat eszetlen mennyiségű DMT-vel, így az utolsó pillanatainkban olyan állapotba kerülünk, amiket szakavatott jógik, különféle vallások legmagasabb tudói, illetve válogatott “szent emberek” embertpróbáló rákészüléssel érnek el természetes úton (böjt, mély meditációk, elvonulás és hasonló bevett módszerek eredményeképp elért vallásos élmények, víziók). Ez első olvasásra valószínűleg durva blaszfémiának tűnhet, de ha egy picit jobban mögénézünk ezeknek a dolgoknak, talán nem is annyira istenkáromlás ez, hiszen tökéletesen beleilleszthető (bármely) vallási tanokban, mintegy továbbfejlesztve azt.

A film témája egy tökéletesen hideg tudományos alap, semmi hippizmus által gerjesztett szivárvány színű utórezgés. Pszichitróp anyagokkal 1970 óta nem történt érdemi tudományos kísérlet, ill. kutatás, hiszen pontosan a 60-as évek hippi korszaka torzította el ezt az egész témakört szimpla szórakozássá, időtöltéssé, így ellehetetlenült az érdemi kutató munka. Dr. Rick Strassman (a központi témát adó kutatás vezetője) volt az első, aki nem törődött ezzel a tabuval és felvállalta a harcot a bürokráciával egy komoly projekt létrehozása érdekében, amit a DMT közelebbi megismeréséhez indítottak el. A több éves box nem volt hiábavaló, végül rengeteg önkéntessel együtt egy egészen komoly adat- és tudásbázist sikerült összehozniuk, aminek egyik eredménye a fent említett film is. A legkülönfélébb emberek százai vállaltak egy-egy – kórházi körülmények között – profin felügyelt DMT utazást, aminek eseményeit aztán tizedmillilméterről tizedmilliméterre feljegyeztek és rendszereztek. A végeredmény több, mint meghökkentő, vagy sokkoló. Az emberi agy (és minden Földi élő teremtmény) egy olyan anyagot termel, ami tovább mutat mindennél, amit eddig emberként, civilizációként, vagy egyátalán valóságként ismertünk, olyannyira, hogy még megfogalmazni, vagy körbeírni is komoly feladat, hiszen sokmindenre egész egyszerűen nincsenek használható szavaink. Ez a film segít egy kicsit közelebb jutni a DMT megismeréséhez, mindenféle hippi sallangtól mentesen, tisztán tudományos szemszögből. A beszámolókat viszont szinte képtelenség hideg fejjel elemezni, annyira szokatlan és szürreálisan ható minden egyes szó és élmény. De egy pillanatig se gondoljuk azt, hogy ez valami új dolog: a DMT a növényvilágban is megtalálható, az Amazonas menti őslakók pedig már több ezer éve használják Ayahuasca teaként, ami annyiban különbözik a fent elmített tiszta DMT esszenciától, hogy amíg a filmben látható tudósok által használt anyag nagyjából 10-15 percnyi hatást generál, ami nem mellesleg úgy jön, mint egy szeneslapáttal tarkóncsapás, majd ugyanúgy távozik és nem ad időt az évmilliókat átfogó tapasztalat alapos megértésére, hiába is tűnik az a pár perc adott esetben óráknak, heteknek vagy évszázadoknak; az Ayahuasca tea viszont – nagyon okosan – tartalmazza egy  olyan nyövény levelét is, ami gátolja azt az enzimet, ami veszett sebességgel bontja le a DMT-t az emberi testben, így a 15 percből nagyjából 5 óra lesz, így teret és időt hagyva a megértésnek, ráadásul a szeneslapát effektus kegyes kihagyásával, finoman, kedvesen.

Miért van DMT a testünkben? Miért van ott növényekben, és mindenféle emlősben? Mi a szerepe az emberben?
30-40 éve az volt az általános nézet, hogy ezeknek az anyagoknak nincs igazi szerepük, csak amolyan fiziológiás zajok. Ez egy nagyon naív felfogás.
Mára annyit már megértettünk, hogy ezek a másodlagos vegyületek jelentik valójában a növények nyelvét.
Ezek hírvivő molekulák. A növények ezeket használják a környezetükben található élőlényekkel való kommunikációra.
Miért van, hogy az ember idegrendszere úgy van kialakítva, hogy vegye ezeket a jeleket?

Mindent összevetve azt gondolom, hogy egy olyan anyagra bukkantunk (pár ezer év lemaradással a többiekhez képest), ami kapuként funkcionál eddig ismeretlen dimenziók felé, viszont a ma ismert és elterjedt különféle pszichotróp szerek túlnyomó többségével ellentétben építő, előremutató és pozitív hatású lehet, hosszabb távon is. Félreértés ne essék, természetesen nem áll szándékomban semmit propagálni (és személyes tapasztalatom sincs a témában), de annyiban biztos vagyok, hogy ezt a területet sem szabad kihagyni az ellenőrzött, tudományos kutatásoknál. Attól függetlenül, hogy milyen vizuális hatása van a DMT-nek, már az önmagában is brutális információ, hogy van bennünk egy olyan anyag, aminek segítségével közvetlen (sic!) kapcsolatba kerülhetünk a Föld szinte összes élő teremtményével. Ha ezt valahogy tudományosan is be lehetne bizonyítani, az azt hiszem elemi áttörést jelentene az Ember Földi jelenlétében.

Következzen a trailer és a teljes film youtuberól, akik pedig nem angolul szeretnék megnézni, hanem felirattal és emberibb felbontásban, biztos vagyoko benne, hogy meg fogják találni a módját, hogy kiküszöböljék ezt az apró nehézséget.

Trailer:

Full movie:

@ official site: thespiritmolecule.com

8 Comments

 • Még csak beleolvastam, de EZÉRT szeretem a HG-t. Köszi!!

 • javított feliratot nem tervezel?

  •  a felirat legidegesítőbb része az irdatlan mennyiségű elgépelés, amit végülis lehet javítani, a fordítás minőségét viszont nem nagyon figyeltem, de mondjuk Will ha megnézi a cuccot és összeegyezteti a  magyarral, akkor csinálhatunk valami okosat, mint a régi szép időkben (ő fordít, én kipofozom utólag) :)

   • na majd vetek rá figyelmező tekinteteket a héten akkor:)

    • hoppáhoppá, most nézem, h az a felirat, amit linkeltem, sokkal korrektebb, mint amit én először használtam. csekkoljátok ezzel és ha mégse jó, akkor szóljatok és nekiesünk Will bácsival ;]

 • Nem néztem bele de mi baja a feliratnak?:)

 • a szeneslapát azért jobban adja mint a tea ;)

  ha eleve megy az ilyesfajta kapcsolatteremtés, akkor a különbség a két forma között olyan mint egy egyszerű de durván hatékony meditáció és egy koncentrált savdózis között, arról nem is szólva, hogy a tea egy “szentség”, ennek megfelelően is működik, a tiszta kristályoptika meg fuel, “csak” az ami ^^

  mami? @.o’ 

 • […] dózis! Ha nem kaptad volna még el a DMT-ről szóló filmet (DMT – The Spirit Molecule), itt olvass utána HG […]

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration