Feb 26, 2009
NINth
Views: [post_view]

“Ismerd meg FerFal-t”, avagy egy államcsőd (SHTF) képe, elsőkézből

There Will be Nothing

Szokásos hírmorzsák és apokaliptikus információk utáni böngészgetéseim közben találtam rá egy páratlanul érdekes és értékes posztra, amiben egy Fernandó nevű argentin figura blog-szerű írásait fordította magyarra tc, honi blogger. 2001 decemberében Argentína nagyon masszív intézményi és gazdasági válságba esett (konkrétan összeomlott a fél ország), aminek eredménye (természetesen) káosz és agresszió lett, ez a helyzet pedig nagyon sokban (túl sokban) hasonlít a 2009-es eseményekhez, akár Magyarországról, akár a világról beszélünk.  Fernandó (aki privátban építész mérnök) egyszeri ember szemszögéből, pontról-pontra veszi végig azokat a dolgokat, amiket a válság eredményezett, gyakorlati tanácsokkal látva el az érdeklődő, vagy éppen felkészülni “vágyó” olvasót. Az írásokból megtudhatjuk, hogy mik az igazán fontos értékek az életben; mik azok, amikre fel kell készülni egy esetleges gazdasági összeomlás után; milyen dolgokat kell bespájzolni ahhoz, hogy ne érezzük magunkat kifejezetten kellemetlenül két-három hét után, mikor egész egyszerűen megszűnik a szemközti bolt / áramellátás / gázellátás, vagy épp 2-300%-kal emelkednek az élelmiszerárak. Társadalmi, gazdasági és közérzeti (sic!) hatásokat olvashatunk egy olyan ember tollából, aki tényleg tudja, hogy miről beszél, hiszen benne él nap-mint-nap.

Fontos:
A HG eddig sem tartalmazott (túlzottan) politikai színezetű posztokat és ezek után sem szándékozom rendszert csinálni hasonlókból, de ez most egészen speciális. Nem tartom politikai tartalomnak és nem is szeretném kihegyezni pártpolitikai kérdésnek ezt a témát, hiszen nem az. Gazdaságról, társadalomról,  történelemről, evolúcióról, rendszerekről beszélünk. Ha egyátalán szóba kerülne a politika, mint dolog, akkor sem napi, hanem mindenkori szereplőkről beszélhetnénk. Nem érdemes nevekkel, vallásokkal, vagy éppen pártokkal dobálózni, hiszen ha valami el van baszva (igen, el van), akkor az (szvsz) már sok-sok emberöltővel ezelőtt megtörtént. A linkelt blog tartalmaz némi politikai színezetet, ettől (és sokminden mástól is) erősen elhatárolódom. A véleményetekre nagyon is kíváncsi vagyok, de ha megkérhetlek Titeket, ebben a szellemben szóljatok hozzá a témához. Előre is köszönöm a megtisztelő figyelmességet.

“- SHTF (Shit Hits The Fan – A pillanat, amint a szar a ventillátorlapátnak csapódik – és mindenki kap belőle) Válság, Krízis, Összeomlás, Katasztrófa…gondolom elég.”

[ Ismerd meg FerFal-t orig poszt ]

10 Comments

 • Hát remélem hogy ilyen soha nem lesz

 • ha figyelmesen olvasod a híreket és összerakod a sorok közti értelmes tartalmat, meglátod, h nem is olyan távoli ez a kép.

 • Igen, visszaköszöntek olyan dolgok, amiket hallani lehet,de nem merek belegondolni …
  …Pedig valóban nem elképzelhetetlen

 • Hát elég keményen hangzik o_O
  Igazából fel se tudnám fogni, (akarommondani, fel se tudom fogni…), hogy ez valóban lehetséges. Szépen nyugisan ülök a gép előtt, occsó, de jó energiaitalt szürcsölgetek, és dolgozgatok. Elvagyok. Gondolom sokan mások is még. Már akit éppen nem elbocsátottak illetve nem megy a törlesztőrészlet a gyatyájára is…
  Valami régen tényleg nagyon “elromlott”, mert mondhatnánk, azt laikusan, hogy több mint fél éve még jó volt (nem volt ekkora “pánik”, etc, pénzügyi válság (itthon mondjuk), a dollár is a béka feneke alatt volt, tényleg nem volt igazán érezhető a probléma a szokásosokon túl, azonban a háttérben már akkor is rég ott volt a bibi, aminek az okairól mai napig nem tudok pontosabban nem értem, és megintcsak’ nem értem.., hogy juthatott idáig a világ, és az is megdöbbentő, hogy ez még lehet csak egy finom kezdet.

  Az oldal és a link jó lesz a felismeréshez és a betájoláshoz, majd estefelé nekiülök. Remélem ennél közelebbről nem kell a következményekkel is megismerdeknem.
  Köszöntük! :)

 • Igazság szerint zsenge hat hónapja olvashattam ezt először, rögtön el is kezdtem túrni az eredetibb, angol szövegezés után. Manapság a csáv még mindig osztja a túlélőpalántáknak az észt, valahogy a legalapvetőbb dolgok is istentelen bonyolultak egyeseknek. Akárhogyan is, nyár vége felé fúrattunk egy kutat.

 • exer bameg, nagyon ott a pont. jó döntés ;]

 • Nemtom. a kommenteket olvastátok-e ? ott egy másik csóka kellőképpen árnyalja az előtte taglalt körülményeket. nekem vannak fenntartásaim a dolog valódiságát illetően, nem figyelmen kívül hagyva azt az aprócska részlet, amivel a fordító bevezetője indít:
  “Ami itt következik, az az Argentin gazdasági válság meg-és-túl-élőjének a beszámolója a hazájában történtekről egy lőfegyverekkel foglalkozó Amerikai internetes honlap számára.”
  Mindettől függetlenül nem tudott nem gyakorolni rám hatást (pedig még nem is tudtam végig olvasni) az írást. Az első napokban kellően világvége hangulat uralkodott rajtam, de lehet, hogy csak az emberi, alapvetően naív, reménykedő optimizmus nyomta ezt el azóta.

 • igen, elég fontos momentum a történetben, h egy kvázi stukkerboltnak írta a “blogot”, de a lényeg attól még lényeg marad és ez a legrémisztőbb az egészben.
  addig jó, míg az emberben marad egészséges optimizmus, viszont nagyon fontos, h felfogjuk: létező és húsbavágó problémák vannak, amik mellett tilos elmenni szó nélkül. nagyon rövid időn belül be fog következni néhány nagyon masszív változás, ami mindenkire hatással lesz, korra, nemre, bőrszínre, vallásra való tekintet nélkül. erre pedig fel kell készülni, ha más nem, lélekben.

  úgy érzem, az én feladatom az, h közvetítsek néhány értékes információt és segítsem az infóáramlást. fontos, h az emberek elkezdjenek gondolkodni és felfogják, h nemsoká (sőt, gyak. már most)  tökéletesen más gondolkodást fog igényelni az élet (világ).

 • Teljesen egyetértek mindkét megjegyzéseddel és ezúton is nagyon köszönöm, amiket összeszedegetsz itt nekünk (most figyelem Hetesi előadását, zseniális!). Persze még ma is valahol egy távoli galaxisban gondolkodnék ha nem épp itt, a HG hasábjain bukkanok rá első ízben a 2009-es ozora lineupjára ; )

 • bevallom, most egy picit meghatódtam, de psszt :)))

  megtisztelő a jelenlét! ;)

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration