Dec 25, 2007
NINth
Views: [post_view]

Ergo Proxy

Mások szemszögéből nézve része vagyok a világnak, de a saját szemszögemből, csak kívülről szemlélve ezen világot, nem vagyok része annak.
A világot látom ugyan, de csupán a nézőpont vagyok, mely formába önti a világot.
Nem lehetek annak része. És ez így lesz mindig.
Nem vagyok senki.
Még ha lennék is valaki, akkor se tudná azt senki felfogni. De ha fel is tudnák, akkor se tudnék beszélni a körülöttem lévőkkel.
Nem vagyok része ezen világnak.
Ez a világ korlátja, az egóm és a világ közti határvonal.


Bevallom férfiasan, csak most ismertem meg közelebbről ezt a remekművet. Damage barátom már többször próbálta rámerőszakolni az információt, de eddig valahogy nem sikerült belekóstolnom. Most viszont (stílszerűen karácsony szenteste) rávettem magam, hogy utánanézzek, miről is van szó. De sajnos van egy rossz szokásom, miszerint, ha valamit nagyon tuszkolnak az arcomba (főleg, ha Dam teszi, mivel erősen különböző ízléssel rendelkezünk), különösen óvatosan állok hozzá. Sokszor ezért is csúszik nálam egy-egy nagyobb megismerés. My fault, tudom jól. Most sem volt ez másképp és valami Equilibrium féle elvont-cyberpunk-látványos-unalmas-izé lebegett a szemeim előtt. Szerencsére nem lett igazam.

Borongós-esős éjszakák hangulata, kellemesen apokaliptikus környezet, kihalt pusztaságok vs. huszonsokadik század technikák. Egy történet az öntudatraébredés fájdalmairól, ahol az “én“, mint kifejezés is kusza gondolatok tömkelegét és kérdések ezreit hozza magával. Egy eszmefuttatás az Isten és Ember közti kapcsolatról vagy épp elszigetelségről. Gyönyörű példa arra, hogy az anime műfajban mekkora lehetőség van magasabb szinteken is, ugyanis ezt a történetet kőkeményen felnőttek írták felnőtteknek.

“De miért segítettél nekünk?
Mert a barátom vagy.
“Barát?”
Azok, akik tudják, hogy itt a világ vége, a barátaim.
“Itt a világ vége?”
A világnak, amit te látsz, a világnak, amit én látok.
A szemeidből a halál néz vissza.
“Ez talán tényleg igaz.
Hisz ha túlélsz valamit…
azt jelenti, sok halált láttál közben.

Ajánlom ezt minden olyan érdeklődőnek akit mozgatnak a világban rejlő (akár negatív) lehetőségek, akit érdekelnek az emberi kapcsolatok, aki szeret az elme rejtelmeiben kutatni, szereti a poszt-apokaliptikus cyberpunk antiutópiákat és nem utolsó sorban értékeli a finoman kimunkált karaktereket.

“Tedd a kezed a mellkasodra és érezd.
Ez a mi szívverésünk, a tiéd és az enyém.
Ez suttogja a világ igazságát.
Bizonyítja, hogy mi magunk vagyunk a világ.
Kövesd ösztöneid.
A válasz már itt van.
A fehér hang, mely visszhangzik a fehér feketeségből, a ritmus, mely bizonyítja, hogy életben vagy.
Szívverés, mely soha meg nem szűnik majd.

7 Comments

 • glad.. ^^

  kár az uccsó részért, sztem nagyon laposan lett vége..

  + asszem ezzel a bejegyzéssel a begin again eljutott önazonosságában az elődei hangulati/tartalmi szintjére, megintcsak glad.. 8]

 • Ah, nekem az Ergo Proxy iszonyat nagy csalódás volt ):
  Mondjuk az is jócskán közrejátszott, hogy túl volt hype-olva az anime, és már alig vártam, hogy nézhessem. Kb a tizenegynéhányadik részig jutottam, de az eleje amúgy sem tetszett, és amikor megtudtam, hogy a számomra legkevésbé szimpatikus karakter a főhős, akkor teljesen elment a kedvem tőle és pár rész után abba is hagytam. -.-

 • jó olvasni negativ kritikát is róla, mert én eddig csak a pozitivat hallottam.
  még mindig nem kezdtem el nézni, eddig sosem sikerült a megfelelő körülményeket megteremteni, de szerintem holnap elkezdem, most már egyre jobban érdekel azok után, hogy látom mindkét oldalt.

 • végignéztem.
  tizenegy-pár részig 10/10 látvány/story/hangulat kombó, de utána már tényleg vannak érdekes benézések. viszont összességében is azt tudom mondani, h 9/10

 • Számomra az első rész elég unalmasnak bizonyult de nem adtam fel… és rájöttem életem egyik legjobb animéje nekem 10/10 (egyenlőre…)

 • hoppá, mik kerülnek itt elő az archívból :))
  pont mostanában vettem elő újra én is az első pár részt és még mindig megvan az a borongós-kellemes hangulat, amit akkor először adott. a vége elég furi lett, de a cucc első fele kárpótol mindenért.

  jó választás ;)

 • Kb fél éve néztem végig, mint sok mást is, egyhuzamban. Nálam is 9/10. Kár hogy van benne néhány nagyon nem odaillő mozzanat is, /nem spiolereznék/ de amúgy odavagyok érte.
  Sis: általában köztes véleményt nem hallottam róla. Viszont ismerek olyat, aki 3-szor nézte végig /unszolásra/ és harmadjára értette meg.  Nem egy könnyen emészthető darab, az biztos, de megéri próbálkozni.

Leave a comment

Archive

Mixes for the HarderGeneration