Browsing articles in "abandoned"
Dec 16, 2009
NINth
Views: [post_view]

Daily destroy by Yves Marchand

Michigan Central Station
Michigan Central Station

Még ki sem hűlt az előző bejegyzés, Greed segítségével újabb elhagyott helyszínekbe futottam a web sűrűjében. A mostani galéria specialitása, hogy nem világvégi települések környékén felejtett katonali létesítmények, vagy föld alatti ipari bunkerek sorozata, hanem nagyvárosok szívében található épületeké, amik mára már lepusztulva, komor vasbeton csontvázakként gerjesztik a hangulatot, hiába a régi dicsfény. Iskolák, színházak, templomok, víztornyok ezek, amik különféle okok miatt likvidálva lettek az élő helyszínek sorából. Még így, monitoron keresztül is borzongással töltenek el ezek a monstrumok, milyenek lehetnek igazi nagyságukban? Egyik-másikat még lakóhelyként is el tudnám képzelni, kisebb javítások után, illegálbulihoz pedig egyértelműen tökéletes mind.

William Livingstone House
William Livingstone House

A tovább után +6 kép és a fotós linkje várja az érdeklődőket. Continue reading »

Dec 15, 2009
NINth
Views: [post_view]

Abandoned military town @ Russia by Victor Borisov

Abandoned Military Town

Aki régóta rendszeres olvasó, láthatott már néhány képsorozatot különböző elhagyott helyszínekről, épületekről és hasonló hidegrázós finomságokról. A jelenlegi poszt írása közben rájöttem, hogy nem rendszereztem még ezeket a posztokat (pedig megérdemlik), így megszületett abandoned kategória is.

A mostani galériát egy Moszkva-környéki, volt katonai település romjain lőtte Victor Borisov, ahol anno a moszkvai légvédelem csapatai állomásoztak, aztán ahogy szükségtelen lett a jelenlétük, szokás szerint úgy eltűntek, mintha ott sem lettek volna. Na persze ez nem teljesen igaz, hiszen a masszív beton falak és különféle épületek-építmények érintetlenül állnak ott ma is.

Felhívás: ha valakinek tudomása van ilyesmi helyekről (a legjobb, ha a föld alatt van és jó nagy), szóljon és szervezünk egy közös, HG-s ipari túrát, felszerelkezve egy hadsereg fényképezőgéppel, fejlámpával és merészséggel, hogy megoszthassunk pár jólsikerült képet a nagyérdeművel.

Katt a “View with PicLens” gombra a csudálatos flash galériáért!

[nggallery id=8]

[ via:  ziza.ru ]

[ original pics @ victorprofessor’s LJ ]

Jun 8, 2009
NINth
Views: [post_view]

Abandoned Prince’s House

Abandoned Prince’s House

Aki régóta nyomon követi a HG-s posztokat, tudhatja, hogy fanatikusan rajongok az elhagyott épületekért, főleg ha lepusztult, isten háta mögötti romokról  van szó. Jómagam is megfordultam már néhány hasonló helyszínen, legutóbb pl. második alkalommal látogattunk meg az inotai betonbunkert, egy random bakony környéki hegy gyomrában. Ha valakit érdekel pár fotó a helyszínről és még nem látta, az kattintson ide a képekért.

A most következő képgaléria semmi más, mint eye candy, ugyanis nem közelebb, mint az “orosz riviérának” is hívott Abháziában (ex-Szovjetunió) található, ami egy tisztázatlan státusú terület a Kaukázusban, ezért eléggé elképzelhetetlennek, ill. veszélyesnek tűnik a megkörnyékezése. Ettől függetlenül fél karomat adnám, hogy ilyen helyen járhassak, nem is értem a helyieket, hogy miért nem lakták még be az egészet az utolsó centiig. Ha valaki esetleg ismer hasonló kaliberű placcot, ne habozzon szólni, fejlámpa és fényképezőgép mindig kéznél van, egy szó és megyünk.

[nggallery id=3]

[ via: EnglishRussia ]
[ Abházia @ wiki ]

May 2, 2008
NINth
Views: [post_view]

16 Abandoned & Decaying Hotels

Újra elhagyott és használaton kívüli helyszínek vannak a menüben, de ezúttal nem adunk alább komplett hoteleknél. Az OTBeach.com összegyűjtött 16 csontvázat, ami valaha még vendégek szálláshelye volt, Krétától kezdve Egyiptomon keresztül Floridán át egészen Kambodzsáig. Némelyik gigantikus szörnyeteg erősen hajaz az Alkonyattól Pirkadatig klasszikus Titty Twister bárjára, attól eltekintve, hogy ezek valódiak.

Még egy kis ízelítő és link a tovább után.
Continue reading »

Mar 18, 2008
NINth
Views: [post_view]

28dayslater – Urban Exploration Forums

Talán már mondtam, hogy szerelmese vagyok az elhagyott, öreg épületeknek, legyen az gyártelep, kórház, kastély, vidámpark, vagy épp óvóhely. (persze, hogy mondtam már)
Az internet ereje a közösségekben van. Lehetőséget nyújt a hasonló ízlésű embereknek a kommunikációra és a közös akciók megszervezésére. Minél lejjebb megyünk az undergroundban, annál többet számít a napi kontakt és az információ szabad áramlása. A tapasztalatok megosztása felbecsülhetetlen értékű, ha ritka dolgokról beszélünk.

Ez a témakör pont ilyen. Pár fanatikus és furcsa ízlésű fotós számára talán már ismert lehet a 28dayslater.co.uk, ami egy amatőr fotósok és vakmerő kalandorok számára fenntartott fórum. Helyszíni riportok és természetesen ezekhez kapcsolódó képekkel illusztrált beszámolók találhatók itt, főként Anglia területéről. A legkülönfélébb elhagyott helyekről készült sorozatok kerülnek fel a fórumra egy-egy topic formájában, kibelezett banképülettől használaton kívüli metróállomásokon át szétbontott uszodáig. A közös mindben az, hogy évek óta lakatlan/használatlan, de (egyelőre) valamiért megmaradtak az utókornak, egy korszak lenyomataként. Ezek az elszánt fiatalok pedig elhatározták, hogy megmutatják a nagyközönségnek ezeket a nyomokat.

Érdemes tudni ezek mellé, hogy némelyik galéria nem teljesen legális körülmények között készült. Az “elhagyott helyszínek” témakör magával hozza azt is, hogy pár épület életveszélyes állapotban van, ami miatt lezárt területekről beszélünk. Nem is beszélve a katonai helyszínekről ugye. Node egy kis izgalom sosem árt.

A főbb kategóriák:

Asylums and Hospitals
Menhelyek, elmegyógyintézetek, kórházak…
High Stuff
Toronydaruk, háztetők, irodaházak…
Industrial Sites
Gyárak, öntödék, raktárak, szénbányák…
Leisure Sites
Mozik, üdülőhelyek, uszodák, mólók…
Military Sites
Katonai létesítmények
Underground Sites
Bunkerek, barlangok, bányák, alagutak, csatornák, szennyvízcsatornák és minden, ami földalatti.
International Sites

Anglián kívüli helyszínek (Európa, USA, Ausztrália, etc.)
Ízelítő a galériákból:

Mar 14, 2008
NINth
Views: [post_view]

Abandoned Wooden Miracles

A varázszene után újabb elhagyott kastélyba futottam, de sajnos ismételten csak virtuális formában. (Ha valaki tud ilyenről, vagy hasonlóról, nyugodtan szóljon, ne tartsa magában, szervezünk oda fotóstúrát)
Egy orosz erdő közepén bukkant rá Andrew Qzmn fotós, aki a livejournal blogján meg is mutatta a legszebb képeket.

Spooky!

[ via: English Russia ]
[ more pics: Qzmn’s blog ]
Jan 29, 2008
NINth
Views: [post_view]

Elhagyott helyek

Épp most meséltem, hogy gyerekkorom óta vonzódom az olyan helyekhez, ahol az emberi jelenlét már csak múltidő, most pedig szembejött egy figyelemreméltó válogatás különböző elhagyott városok, kerületek, épületek és hasonló helyszínek fotóiból. A volt Szovjetunió területe, amerikai városrészek, Cairó, játszóterek, galériák, linkajánlók és hasonló filomságok, a WebUrbanist.com “Abadonments” kategóriájában.
Egy kis ízelítő a tartalomból:

Jan 26, 2008
NINth
Views: [post_view]

Rust

Mindig is borzongással vegyes gyönyörűséggel néztem a monumentális dolgokra. Főleg ha emberi kéz alkotta mű, amin a természet érezteti a hatalmát. Már gyerekkoromban is imádtam elhagyott gyártelepeken, üres lakótelepeken és hasonló Gulliveri játszótereken sétálni. Nem messze tőlünk volt egy apró vidámpark, kopott “óriás”kerékkel, nyikorgó körhintával és rozsdás híddal, ami már akkor is csontváz volt csupán. Valaha volt ricsajok színhelye, a természet hatalmának élő bizonyítéka. Az ilyen terekben azt éreztem gyerekszereplő vagyok egy Stephen King kötetben, amiben nem tudni mi jön a következő oldalon. Szinte vártam a bohócokat. Igen, imádtam Kinget. Pontosan az ilyen hangulatok miatt.

Torgeir Bull, norvég kalandor és fotóművész (blogger) azon szerencsések közé tartozik, akik találtak ilyen témát a lencse túlfelére és nem is habozott megörökíteni. A helyszín Bolívia, az Uyuni városa közelében lévő puszta, képeken pedig a 19. században elkezdett, de soha be nem fejezett végállomás tartozékai látszanak: a gőzmozdony, a szerelvények. Főszerepben az idő vasfoga.

[ a képek forrása: Dark Roasted Blend ]

Archive

Mixes for the HarderGeneration